| < PaĽdziernik 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: mleko w proszku

sobota, 26 marca 2016

Przepis na ten mazurek znalazłam w czasopi¶mie "Przyjaciółka".

Jest inny nie te, które do tej pory robiłam, i do tego polewa mleczna :).

mazurekml4

Składniki:

 

Ciasto:

3 jajka

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki m±ki pszennej

szczypta proszku do pieczenia

 

Polewa:

12,5 g masła

2/3 szklanki cukru pudru

2/3 szklanki mleka w proszku

2 łyżki wody

 

Do przełożenia:

powidła (u mnie domowe ¶liwkowe)

 

Jajka ubić z cukrem na puch, dodać przesian± m±kę i proszek i wszystko razem zmiksować.

Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie forma o wymiarach około 27 cm x 23 cm).

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10-15 minut.

Upieczony placek wystudzić, wyj±ć z formy i przekroić na dwa równe prostok±ty.

Jeden kawałek posmarować powidłami i przykryć drugim.

 

Cukier puder i mleko w proszku przesiać przez sitko. W rondelku rozpu¶cić masło, dodać przesiane składniki i wodę (ja dodałam jedn± łyżkę wody więcej). Gotować ci±gle mieszaj±c, aż masa będzie gładka.

Gor±c± masę wylać na wierzch mazurka i równo rozprowadzić.

Gdy masa zastygnie udekorować mazurka według uznania :) - u mnie polewa z czekolady rozpuszczonej w k±pieli wodnej i cukierki.

mazurekml1

sobota, 13 lutego 2016

Mocno kakaowe ciasteczka, przekładane mas± z mleka w proszku , wygl±daj± i smakuj± jak markizy :).

Przepis znalazłam na blogu Danusi.

Ciasteczka s± moj± propozycj± do Czekoladowego Tygodnia, prowadzonego przez Atinę :).

markizy21

 Składniki:

2 szklanki m±ki wrocławskiej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

180 g masła

2/3 szklanki gorzkiego kakao

1 szklanka cukru pudru

2 łyżki kefiru (u mnie ma¶lanki)

1 jajko

cukier puder z prawdziw± wanili± (dałam cukier z wanili±)

 

M±kę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko.

Masło włożyć do rondelka, dodać kakao i cukier puder - podgrzać do rozpuszczenia masła i uzyskania jednolitej masy.

Do m±ki dodać wystudzon± masę ma¶lan± ,kefir, rozm±cone jajko i cukier z wanili± i wyrobić ciasto. Uformować kulę , włożyć do woreczka foliowego i schować do lodówki na 30-60 minut.

Po tym czasie ciasto podzielić na kilka czę¶ci , rozwałkować na grubo¶ć około 3 mm podsypuj±c m±k±.

Wykrawać ciasteczka o ¶rednicy ok. 5 cm , można użyć stempelków.

Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożon± papierem do pieczenia ( na blaszkę należy przenosić nożem, bo ciasto jest do¶ć miękkie).

 Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 9-10 minut.

Studzić na kratce.

 

Masa do przełożenia:

1/4 szklanki mleka

1/4 szklanki cukru

3/4 mleka w proszku + 1 łyżka

100 g masła

 

Mleko wymieszać z cukrem i podgrzać do rozpuszczenia cukru. Masło zmiksować na puszyst± masę , dodać mleko w proszku i ostudzone mleko z cukrem - wszystko zmiksować.

Na ostudzone ciasteczka nakładać masę i składać z drug± połówk±.

Ciastka ułożyć w zamkniętym pojemniku i schłodzić w lodówce, żeby masa stężała.

markizy3

markizy6

markizy12

markizy19

markizy22

czekoladowy

 

 

Walentynki 2016 - Czym TO się je?