| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: drożdże

sobota, 25 marca 2017

Pyszne, miękkie i puszyste ciasto drożdżowe z domowymi śliwkowymi powidłami.

Inspirację znalazłam u mojej Siostry :).

 

drpow6

Składniki:

 

Ciasto:

 

3 jajka

150 g masła (roztopionego i ostudzonego)

3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej)

4 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka letniego mleka

50 g świeżych drożdży

 

Do posmarowania - słoik powideł śliwkowych

 

Kruszonka:

90 g mąki pszennej

50 g cukru

60 g roztopionego gorącego masła

1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Do miseczki włożyć pokruszone drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i wlać około 1/4 szklanki letniego mleka. Wszystko wymieszać i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.

Jajka utrzeć z cukrem mikserem na puszystą masę.

Do dużej miski wsypać mąkę, wlać ostudzone masło, utarte jajka i wyrośnięty rozczyn.

Wyrobić ciasto (mikserem z hakami lub ręcznie) - nie powinno się kleić , w razie potrzeby dosypać niewielką ilość mąki.

Miskę z przygotowanym ciastem przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.

Formę ( u mnie o wymiarach  40 cm x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto  przełożyć na oprószony mąką blat/stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Na ciasto wyłożyć powidła i równo je rozsmarować na całej powierzchni.

Posmarowane ciasto zawinąć w rulon i pokroić  w około 2 cm kawałki. Układać je w przygotowanej blaszce w dowolny sposób.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 20 minut.

 

Przygotować kruszonkę : mąkę wymieszać z cukrami, zalać roztopionym gorącym masłem i wymieszać do powstania kruszonki.

 

Wyrośnięte ciasto posypać przygotowaną kruszonką .

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (góra-dół) , Basie piekła w 170 stopniach. Piec około 50 minut.

 

 

drpow11

drpow5

sobota, 18 marca 2017

Pyszny i prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką. Na stałe wszedł do naszego domowego jadłospisu.

Z podanej ilości składników wychodzą dwa bochenki.

Dziękuję za inspirację - chleby.info.

 

chrupicask1

Składniki:

700 g mąki pszennej chlebowej (typ 750, ale robiłam też z 650)

300 ml wody

130 ml mleka

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych)

 

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki i wymieszać. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ja to robiłam ręcznie (około 15 minut), ale można też robotem  (10 minut).

Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części i uformować bochenki.

Ułożyć je na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Przed samym pieczeniem przygotować pomadę: w  garnku na małym ogniu wymieszać wodę z mąką i szczyptą soli - doprowadzić do wrzenia.

Wyrośnięty chleb można naciąć lub nie (ja jeden nacięłam) i posmarować przygotowaną pomadą.

Tak przygotowane bochenki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni i piec 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut.

Studzić na kratce.

 

chrupicask3

chrupicask8

piątek, 18 marca 2016

Przepis na te zajączki znalazłam w ostatnim numerze czasopisma "Pyszne"( podany przez firmę Dr.Oetker).

Postanowiłam jeszcze przed świętami sprawdzić, co mi z tego wyjdzie.

Bułeczki-zajączki są bardzo fajne (choć nie wyszły tak pięknie jak na zdjęciu w gazecie), smakują jak bułeczki maślane, na drugi dzień wciąż są świeże.

Moje uwagi : podczas pieczenia bułeczki jeszcze sporo urosły i część się połączyła z innymi, więc należy robić spore odstępy przy układaniu.

zajc27

 

 Składniki:

600 g mąki pszennej

250 ml letniego mleka

80 g masła

7 g drożdży instant

100 g cukru

1/4 łyżeczki soli

2 jajka

 

do posmarowania : 1 jajko + 2(3)łyżki wody

 

Masło rozpuścić i przestudzić. Mleko lekko podgrzać.

Do miski przesiać mąkę , dodać drożdże, cukier i sól - dokładnie wymieszać. Dodać jajka (w temperaturze pokojowej) i letnie mleko.Wszystko razem zagnieść, pod koniec dodając stopniowo masło.  Wyrobione powinno być gładkie i sprężyste.

Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut (do podwojenia objętości).

Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i krótko wyrobić.

Ciasto należy podzielić na :

12 większych kulek (tułów)

12 mniejszych kulek (głowa)

1 wałeczek (uszy)

 Każdą dużą kulkę połączyć z mniejszą smarując na łączeniu roztrzepanym jajkiem i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Z wałka ciasta odcinać bardzo wąskie paski (uszy), ułożyć na głowie zajączka i docisnąć patyczkiem (wykałaczką).

Tak przygotowane zajączki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.

Przed pieczeniem posmarować zające jajkiem roztrzepanym z wodą.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni i przez około 20-25 minut (góra-dół).

Studzić na kratce.

zajc18

zajc1

zajc4

zajc6

zajc8

zajc19

 

 

poniedziałek, 14 marca 2016

Jak zobaczyłam ten przepis u Wiosenki to od razu wiedziałam, że w niedługim czasie też je upiekę .

Wyszły pyszne, lekko maślane bułeczki z nadzieniem z pieczarek i suszonych pomidorów.

Z podanej ilości składników wyszło mi 12 bułeczek.

bukipieczarki7

Składniki:

400 g mąki pszennej (dałam typ 650)

50 g mleka w proszku

200 ml wody

60 g miękkiego masła

1 łyżeczka soli

12 g świeżych drożdży + łyżeczka cukru

Do posmarowania: roztrzepane jajko z łyżką wody

Do posypania: sezam, czarnuszka, mak

 

Farsz:

30 dag pieczarek

1 cebula

3 łyżki oleju

sól, pieprz

ok. 100 g suszonych pomidorów (dałam około 50 g)

 

Mąkę wymieszać z solą i mlekiem w proszku. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i dodać do mąki, dodać masło . Zagnieść ciasto - będzie gładkie i sprężyste (nie powinno się kleić do rąk). Uformować z niego kulę, przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

 

Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić ją na małym ogniu. Dodać do niej pieczarki i dusić około 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Do wystudzonych pieczarek dodać pokrojone suszone pomidory .

 

Z wyrośniętego ciasta formować małe płaskie placuszki, na każdy wyłożyć łyżkę farszu, dokładnie zlepić i uformować podłużną bułeczkę (ja ciasto podzieliłam na 12 części , a potem każdą rozwałkowałam na owalny placek).

Bułeczki układać na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.

Po tym czasie bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką wody i posypać ziarnami.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 25 minut.

Studzić na kratce.

bukipieczarki1

bukipieczarki3

bukipieczarki11

 bukipieczarki8

bukipieczarki12

 

 

środa, 02 grudnia 2015

Przepis na pizzę w innej formie niż tradycyjna znalazłam u Berniki.

 Postanowiłam też zrobić takie rogaliki. Domownikom bardzo smakowały, zniknęły w mgnieniu oka ;).

Moje uwagi - przy drugiej blaszce  zwiększyłam temperaturę w piekarniku do 200 stopni , i następnym razem rogaliki posypię serem dopiero pod koniec pieczenia (jak dla mnie zbyt mocno się przypiekł, aczkolwiek to kwestia gustu).

pizza_rog6

Składniki:

1 szklanka wody

1 jajko

7 g suchych drożdży

1 łyżka cukru

3 szklanki mąki pszennej (dałam typ 650, u Berniki było pół na pół maki pszennej i mąki pełnoziarnistej orkiszowej)

1 łyżeczka soli

2 łyżki oleju rzepakowego 9lub oliwy z oliwek)

oregano( ja nie dałam, bo zapomniałam )

 

Nadzienie : co kto lubi

u mnie: suszone pomidory, salami, szynka, pieczarki (wcześniej podsmażone), mozarella

 

Sos pomidorowy:

puszka pomidorów bez skórki

1 łyżka oleju

 ząbek czosnku

przyprawy do smaku: bazylia, oregano, sól, pieprz, odrobina cukru

(wszystkie składniki wrzucić do rondelka, doprowadzić do wrzenia, i gotować jeszcze przez 10 minut. Po przestudzeniu zmiksować)

 

Do miski wsypać składniki : mąkę, drożdże, sól, cukier, wodę , jajko, oliwę i oregano i wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem - hakiem do ciasta). Ciasto ma być gładkie i elastyczne .

Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia , aż ciasto podwoi objętość (około 1 godziny).

Po tym czasie ciasto podzielić na pół , i rozwałkować każdą część na kształt koła. Posmarować wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i podzielić na 8 trójkątów.

Na każdym ułożyć nadzienie (sporą ilość) , posypać serem i zawijać w rogaliki.

Gotowe rogaliki ułożyć w okrągłej formie wysmarowanej oliwą (tworząc coś na kształt rozety) i posypać startym serem.

Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (drugą blachę piekłam już w 200 stopniach) przez 15-20 minut (do zrumienienia).

pizza_rog1

pizza_rog9

 

 

 

.

 

sobota, 28 listopada 2015

Pyszne ciasto drożdżowe, mięciutkie i puszyste , a do tego aromatyczna cynamonowa kruszonka :).

Tak wszystkim smakowało, że został już tylko mały kawałek .

Skorzystałam z przepisu ze strony eksplozja smaku.

ciasto_dr7

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej

20 g świeżych drożdży

3 żółtka

60 g drobnego cukru

60 g miękkiego masła

2 łyżki ekstraktu waniliowego (dodałam troszkę aromatu waniliowego)

200 ml mleka

szczypta soli

4 duże jabłka

Kruszonka:

1/2 kostki masła

1 niepełna szklanka mąki

1/2 szklanki cukru

1/2 łyżeczki cynamonu

W 1/3 szklanki mleka rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia na 15-30 minut .

Dodać pozostałe składniki i wyrobić, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na  godzinę.

Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką blaszki (u mnie forma u wymiarach 24x28 cm). Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Na wierzchu ułożyć pokrojone w ósemki jabłka i posypać kruszonką .

Piec w temperaturze 180-200 stopni (u mnie 190) przez około 50-60 minut.

 

 

 

Jesienne słodkości!

 
1 , 2 , 3