O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
A tu też zaglądam - rękodzieło
BLOGI KULINARNE
STRONY KULINARNE
SZABLON
Uwaga
Tagi
![]() ![]() ![]() |
Wpisy z tagiem: drożdże
sobota, 25 marca 2017
Pyszne, miękkie i puszyste ciasto drożdżowe z domowymi śliwkowymi powidłami. Inspirację znalazłam u mojej Siostry :).
Składniki:
Ciasto:
3 jajka 150 g masła (roztopionego i ostudzonego) 3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej) 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka 50 g świeżych drożdży
Do posmarowania - słoik powideł śliwkowych
Kruszonka: 90 g mąki pszennej 50 g cukru 60 g roztopionego gorącego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego
Do miseczki włożyć pokruszone drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i wlać około 1/4 szklanki letniego mleka. Wszystko wymieszać i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z cukrem mikserem na puszystą masę. Do dużej miski wsypać mąkę, wlać ostudzone masło, utarte jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto (mikserem z hakami lub ręcznie) - nie powinno się kleić , w razie potrzeby dosypać niewielką ilość mąki. Miskę z przygotowanym ciastem przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Formę ( u mnie o wymiarach 40 cm x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat/stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Na ciasto wyłożyć powidła i równo je rozsmarować na całej powierzchni. Posmarowane ciasto zawinąć w rulon i pokroić w około 2 cm kawałki. Układać je w przygotowanej blaszce w dowolny sposób. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 20 minut.
Przygotować kruszonkę : mąkę wymieszać z cukrami, zalać roztopionym gorącym masłem i wymieszać do powstania kruszonki.
Wyrośnięte ciasto posypać przygotowaną kruszonką .
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (góra-dół) , Basie piekła w 170 stopniach. Piec około 50 minut.
sobota, 18 marca 2017
Pyszny i prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką. Na stałe wszedł do naszego domowego jadłospisu. Z podanej ilości składników wychodzą dwa bochenki. Dziękuję za inspirację - chleby.info.
Składniki: 700 g mąki pszennej chlebowej (typ 750, ale robiłam też z 650) 300 ml wody 130 ml mleka 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych)
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki i wymieszać. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ja to robiłam ręcznie (około 15 minut), ale można też robotem (10 minut). Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części i uformować bochenki. Ułożyć je na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Przed samym pieczeniem przygotować pomadę: w garnku na małym ogniu wymieszać wodę z mąką i szczyptą soli - doprowadzić do wrzenia. Wyrośnięty chleb można naciąć lub nie (ja jeden nacięłam) i posmarować przygotowaną pomadą. Tak przygotowane bochenki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni i piec 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut. Studzić na kratce.
piątek, 18 marca 2016
Przepis na te zajączki znalazłam w ostatnim numerze czasopisma "Pyszne"( podany przez firmę Dr.Oetker). Postanowiłam jeszcze przed świętami sprawdzić, co mi z tego wyjdzie. Bułeczki-zajączki są bardzo fajne (choć nie wyszły tak pięknie jak na zdjęciu w gazecie), smakują jak bułeczki maślane, na drugi dzień wciąż są świeże. Moje uwagi : podczas pieczenia bułeczki jeszcze sporo urosły i część się połączyła z innymi, więc należy robić spore odstępy przy układaniu.
Składniki: 600 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 80 g masła 7 g drożdży instant 100 g cukru 1/4 łyżeczki soli 2 jajka
do posmarowania : 1 jajko + 2(3)łyżki wody
Masło rozpuścić i przestudzić. Mleko lekko podgrzać. Do miski przesiać mąkę , dodać drożdże, cukier i sól - dokładnie wymieszać. Dodać jajka (w temperaturze pokojowej) i letnie mleko.Wszystko razem zagnieść, pod koniec dodając stopniowo masło. Wyrobione powinno być gładkie i sprężyste. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut (do podwojenia objętości). Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i krótko wyrobić. Ciasto należy podzielić na : 12 większych kulek (tułów) 12 mniejszych kulek (głowa) 1 wałeczek (uszy) Każdą dużą kulkę połączyć z mniejszą smarując na łączeniu roztrzepanym jajkiem i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wałka ciasta odcinać bardzo wąskie paski (uszy), ułożyć na głowie zajączka i docisnąć patyczkiem (wykałaczką). Tak przygotowane zajączki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Przed pieczeniem posmarować zające jajkiem roztrzepanym z wodą. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni i przez około 20-25 minut (góra-dół). Studzić na kratce.
poniedziałek, 14 marca 2016
Jak zobaczyłam ten przepis u Wiosenki to od razu wiedziałam, że w niedługim czasie też je upiekę . Wyszły pyszne, lekko maślane bułeczki z nadzieniem z pieczarek i suszonych pomidorów. Z podanej ilości składników wyszło mi 12 bułeczek. Składniki: 400 g mąki pszennej (dałam typ 650) 50 g mleka w proszku 200 ml wody 60 g miękkiego masła 1 łyżeczka soli 12 g świeżych drożdży + łyżeczka cukru Do posmarowania: roztrzepane jajko z łyżką wody Do posypania: sezam, czarnuszka, mak
Farsz: 30 dag pieczarek 1 cebula 3 łyżki oleju sól, pieprz ok. 100 g suszonych pomidorów (dałam około 50 g)
Mąkę wymieszać z solą i mlekiem w proszku. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i dodać do mąki, dodać masło . Zagnieść ciasto - będzie gładkie i sprężyste (nie powinno się kleić do rąk). Uformować z niego kulę, przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić ją na małym ogniu. Dodać do niej pieczarki i dusić około 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Do wystudzonych pieczarek dodać pokrojone suszone pomidory .
Z wyrośniętego ciasta formować małe płaskie placuszki, na każdy wyłożyć łyżkę farszu, dokładnie zlepić i uformować podłużną bułeczkę (ja ciasto podzieliłam na 12 części , a potem każdą rozwałkowałam na owalny placek). Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką wody i posypać ziarnami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 25 minut. Studzić na kratce.
środa, 02 grudnia 2015
Przepis na pizzę w innej formie niż tradycyjna znalazłam u Berniki. Postanowiłam też zrobić takie rogaliki. Domownikom bardzo smakowały, zniknęły w mgnieniu oka ;). Moje uwagi - przy drugiej blaszce zwiększyłam temperaturę w piekarniku do 200 stopni , i następnym razem rogaliki posypię serem dopiero pod koniec pieczenia (jak dla mnie zbyt mocno się przypiekł, aczkolwiek to kwestia gustu). Składniki: 1 szklanka wody 1 jajko 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 3 szklanki mąki pszennej (dałam typ 650, u Berniki było pół na pół maki pszennej i mąki pełnoziarnistej orkiszowej) 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju rzepakowego 9lub oliwy z oliwek) oregano( ja nie dałam, bo zapomniałam )
Nadzienie : co kto lubi u mnie: suszone pomidory, salami, szynka, pieczarki (wcześniej podsmażone), mozarella
Sos pomidorowy: puszka pomidorów bez skórki 1 łyżka oleju ząbek czosnku przyprawy do smaku: bazylia, oregano, sól, pieprz, odrobina cukru (wszystkie składniki wrzucić do rondelka, doprowadzić do wrzenia, i gotować jeszcze przez 10 minut. Po przestudzeniu zmiksować)
Do miski wsypać składniki : mąkę, drożdże, sól, cukier, wodę , jajko, oliwę i oregano i wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem - hakiem do ciasta). Ciasto ma być gładkie i elastyczne . Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia , aż ciasto podwoi objętość (około 1 godziny). Po tym czasie ciasto podzielić na pół , i rozwałkować każdą część na kształt koła. Posmarować wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i podzielić na 8 trójkątów. Na każdym ułożyć nadzienie (sporą ilość) , posypać serem i zawijać w rogaliki. Gotowe rogaliki ułożyć w okrągłej formie wysmarowanej oliwą (tworząc coś na kształt rozety) i posypać startym serem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (drugą blachę piekłam już w 200 stopniach) przez 15-20 minut (do zrumienienia).
.
sobota, 28 listopada 2015
Pyszne ciasto drożdżowe, mięciutkie i puszyste , a do tego aromatyczna cynamonowa kruszonka :). Tak wszystkim smakowało, że został już tylko mały kawałek . Skorzystałam z przepisu ze strony eksplozja smaku. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 3 żółtka 60 g drobnego cukru 60 g miękkiego masła 2 łyżki ekstraktu waniliowego (dodałam troszkę aromatu waniliowego) 200 ml mleka szczypta soli 4 duże jabłka Kruszonka: 1/2 kostki masła 1 niepełna szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu W 1/3 szklanki mleka rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia na 15-30 minut . Dodać pozostałe składniki i wyrobić, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką blaszki (u mnie forma u wymiarach 24x28 cm). Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Na wierzchu ułożyć pokrojone w ósemki jabłka i posypać kruszonką . Piec w temperaturze 180-200 stopni (u mnie 190) przez około 50-60 minut.
|