| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: kruszonka

czwartek, 24 wrze¶nia 2009

Przepis na ciasto podała Krystyna9 , na stronie cincin .

Czytałam wypowiedzi ,że jest pyszne , ale nie spodziewałam się takiego efektu :-).  Ciasto jest po prostu przepyszne, puszyste, mięciutkie i rozpływaj±ce się w ustach, a kruszonka... :-).

Krysiu , dziękuję za przepis , jak zwykle rewelacyjny:-)

 

Składniki:

3 szkl +6 łyżek m±ki krupczatki

1 szkl. ciepłego mleka

1/2 szkl. cukru

cukier waniliowy

2 jajka

1 żółtko (białko zostawić ! do posmarowania)

150 g roztopionego masła

42 g drożdży

 

kruszonka:

1/2 szkl. m±ki krupczatki

1/2 szkl. cukru

60-70 g masła

 

owoce

 

Z mleka, drożdży , 1 łyżki cukru i 6 łyżek m±ki zrobić zaczyn i odstawić na kilka minut do wyro¶nięcia.

2 jajka, żółtko i resztę cukru oraz cukier waniliowy dobrze wymieszać , aby cukier się rozpu¶cił. Do miski wsypać 3 szklanki m±ki , dodać szczyptę soli , ubite jajka z cukrem i zaczyn.

Wymieszać (ja użyłam miksera) , aż się składniki poł±cz±. Teraz stopniowo dodawać chłodne , rozpuszczone masło i wyrabiać , aż ciasto zacznie odchodzić od ¶cianek miski.

Przykryć i odstawić do wyro¶nięcia (na około 40 minut).

Po tym czasie ciasto przełożyć do formy (u mnie ok. 25 x 38) , posmarować białkiem i ponakłuwać widelcem. Ułożyć owoce (u mnie były ¶liwki) , i posypać przygotowan± kruszonk±.

Zostawić jeszcze do wyro¶nięcia na ok 20-30 minut i wstawić do piekarnika (180 C) , piec ok. 40-50 minut.