| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: kawa

sobota, 26 marca 2016

W tym roku postanowiłam upiec na Święta  inną babkę (zawsze była drożdżowe). Wybrałam prostą i szybką w wykonaniu babkę marmurkową  z kawą.

Przepis znalazłam u Basi.

Ciasto wyszło bardzo smaczne, z mocnym aromatem kawowo-cytrynowym.

I przy okazji życzę Wam radosnych i spokojnych Świat Wielkanocnych :)

babka4

Składniki:

25 dag masła

5 jajek

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

aromat cytrynowy (nie dałam, bo nie miałam)

skórka starta z 1 cytryny

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

Jajka zmiksować z cukrem, masło utrzeć. Do utartego masła dodawać stopniowo zmiksowane jajka, następnie nadal miksując dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać aromat i skórkę z cytryny - zmiksować. Do drugiej dodać kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody - zmiksować.

Formę posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać do formy jasną część ciasta, a następnie ciemną. Całość delikatnie i krótko wymieszać widelcem (mieszać zgodnie z ruchem wskazówek zegara).

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 50 minut.

Babkę polałam lukrem cytrynowym (cukier puder + sok z cytryny).

babka8

sobota, 10 stycznia 2009

To jest drugi, mój ulubiony przepis na przepyszne muffinki, które znikają w kilka chwil :-).

Pochodzi ze strony www.cincin.cc , a podała go Liska

Wychodzą mięciutkie, pyszne muffinki z rozpływającą się w ustach czekoladą :-). 

 

 

 Składniki:

 

100 g masła

2/3 szkl. cukru

cukier waniliowy

1 jajko (lub dwa małe) 

1/2 szkl mleka

1 3/4 szkl. mąki

1/4 łyżeczki soli

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

2 łyżki kawy rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody (daję rozpuszczalną)

12 kawałków czekolady 

 

W dużej misce zmiksować masło z cukrem (ja tym razem masło rozpuściłam , i wymieszałam ręcznie), dodać jajko, rozpuszczoną letnią kawę i mleko. 

W drugiej misce wymieszać suche składniki , połączyć obie masy delikatnie mieszając (masa musi być grudkowata). 

Napełniać foremki muffinkowe masą do połowy, włożyć po kawałku czekolady i przykryć pozostałą masą.

Ja dodałam czekoladę z rodzynkami i orzechami, bo tylko taką miałam w domu. 

Piec ok. 20 min w temperaturze 180 o