| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: kawa

sobota, 26 marca 2016

W tym roku postanowiłam upiec na ¦więta  inn± babkę (zawsze była drożdżowe). Wybrałam prost± i szybk± w wykonaniu babkę marmurkow±  z kaw±.

Przepis znalazłam u Basi.

Ciasto wyszło bardzo smaczne, z mocnym aromatem kawowo-cytrynowym.

I przy okazji życzę Wam radosnych i spokojnych ¦wiat Wielkanocnych :)

babka4

Składniki:

25 dag masła

5 jajek

1 szklanka m±ki pszennej

1 szklanka m±ki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

aromat cytrynowy (nie dałam, bo nie miałam)

skórka starta z 1 cytryny

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

Jajka zmiksować z cukrem, masło utrzeć. Do utartego masła dodawać stopniowo zmiksowane jajka, następnie nadal miksuj±c dodawać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia.

Ciasto podzielić na dwie czę¶ci. Do jednej dodać aromat i skórkę z cytryny - zmiksować. Do drugiej dodać kawę rozpuszczon± w minimalnej ilo¶ci wody - zmiksować.

Formę posmarować tłuszczem i obsypać bułk± tart±. Wlać do formy jasn± czę¶ć ciasta, a następnie ciemn±. Cało¶ć delikatnie i krótko wymieszać widelcem (mieszać zgodnie z ruchem wskazówek zegara).

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 50 minut.

Babkę polałam lukrem cytrynowym (cukier puder + sok z cytryny).

babka8

sobota, 10 stycznia 2009

To jest drugi, mój ulubiony przepis na przepyszne muffinki, które znikaj± w kilka chwil :-).

Pochodzi ze strony www.cincin.cc , a podała go Liska

Wychodz± mięciutkie, pyszne muffinki z rozpływaj±c± się w ustach czekolad± :-). 

 

 

 Składniki:

 

100 g masła

2/3 szkl. cukru

cukier waniliowy

1 jajko (lub dwa małe) 

1/2 szkl mleka

1 3/4 szkl. m±ki

1/4 łyżeczki soli

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

2 łyżki kawy rozpuszczone w 2 łyżkach gor±cej wody (daję rozpuszczaln±)

12 kawałków czekolady 

 

W dużej misce zmiksować masło z cukrem (ja tym razem masło rozpu¶ciłam , i wymieszałam ręcznie), dodać jajko, rozpuszczon± letni± kawę i mleko. 

W drugiej misce wymieszać suche składniki , poł±czyć obie masy delikatnie mieszaj±c (masa musi być grudkowata). 

Napełniać foremki muffinkowe mas± do połowy, włożyć po kawałku czekolady i przykryć pozostał± mas±.

Ja dodałam czekoladę z rodzynkami i orzechami, bo tylko tak± miałam w domu. 

Piec ok. 20 min w temperaturze 180 o