O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
A tu też zaglądam - rękodzieło
BLOGI KULINARNE
STRONY KULINARNE
SZABLON
Uwaga
Tagi
![]() ![]() ![]() |
Wpisy z tagiem: chałka
środa, 11 listopada 2015
Kolejna chałka upieczona, znów skorzystałam z przepisu ze strony Moje Kucharzenie. Z podanych składników wychodzą dwie chałki .W tym przepisie zamiast masła dodaje się olej/oliwę. Chałki wyszły puszyste i mięciutkie, i jak zawsze szybko zniknęły :). Składniki: 4,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 25 g świeżych drożdży 1 jajko 1/4 szklanka oleju 1 szklanka letniej wody lub mleka szczypta soli do posmarowania: 1 jajko kruszonka: 50 g mąki 25 g cukru 25 g masła Drożdże rozpuścić w letniej wodzie/mleku (ja użyłam mleka), i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać do nich jajko, sól, olej i cukier, zmiksować. Wsypać 1,5 szklanki mąki, wymieszać, dodać następne 1,5 szklanki mąki i znów wymieszać, wsypać pozostałą mąkę. Ciasto dokładnie wyrobić (wykorzystałam robota kuchennego). Ciasto przełożyć do miski,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na pół. Obie połówki podzielić na 3 równe części, uformować wałeczki i zapleść chałki . Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Wyrośnięte chałki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Upieczone studzić na kratce . Smacznego :)
sobota, 24 października 2015
Od kilku dni "chodziła" za mną chałka, dzięki mojej siostrze, która swoimi zdjęciami narobiła nam smaku. I dziś przy sobocie postanowiłam ją upiec. Z ciasta powstały dwie chałki : jedna zapleciona przeze mnie , druga przez moją pomocną córcię :). Chałka wyszła bardzo smaczna, nie jest zbyt słodka (inna w smaku niż tradycyjna chałka). Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na mojekucharzenie.blox.pl. Składniki: 1/2 kg mąki (pszenna 650) 15 g świeżych drożdży 60-70 ml letniej wody 3 jajka 50 g rozpuszczonego, ostudzonego masła 1/4 szklanki płynnego miodu do posmarowania: 1 jajko
Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami letniej wody, cukrem i 1 łyżką mąki, i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Gotowy zaczyn dodać do pozostałych składników, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (wyrabiać około 10 minut). Ciasto przełożyć do miski, nakryć , i pozostawić do wyrośnięcia (około 2 godziny). Po 1 godzinie wyjąć ciasto , odgazować rozpłaszczając i ponownie włożyć do miski. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na pół, każdą połowę podzielić na 3 równe części. Uformować je w wałki i zapleść w warkocz. Końce dobrze zlepić i podwinąć pod spód. Tak przygotowane chałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny. Wyrośnięte chałki posmarować roztrzepanym jajkiem. U Abbry posypane były makiem, ja użyłam sezamu (nie miałam maku). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (piekłam góra-dół). Po upieczeniu studzić na kratce.
środa, 14 stycznia 2009
Po raz kolejny upiekłam tę bułkę maślaną , przepis na nią podała Nutinka na forum cincin. Chałka wychodzi mięciutka i pyszna , i wielka :-). Ja tym razem z połowy ciasta upiekłam chałkę , a z drugiej części 6 bułeczek.
Składniki:
3 szkl. mąki pszennej 25 g drożdży (świeżych) 3/4 szkl. mleka 1 jajko 1 żółtko 100 g masła 1/4 szkl. cukru szczypta soli
Kruszonka: 1/4 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki cukru + 25 g masła
Wykonanie: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru , wymieszać z łyżką mąki i połową mleka (letniego). Wymieszać suche składniki , dodać rozczyn , rozpuszczone masło , letnie mleko, jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania) i wyrobić ciasto (u mnie tradycyjnie wyrabiała maszyna). Zostawić do wyrośnięcia (ok. 1 godz., do podwojenia objętości). Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na trzy części, uformować wałki i upleść warkocz. Przełożyć na blachę i zostawić jeszcze do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować chałkę białkiem i posypać kruszonką . Piec ok 30 min. w temperaturze ok. 190 oC , studzić na kratce.
|