| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: chałka

środa, 11 listopada 2015

  Kolejna chałka upieczona, znów skorzystałam z przepisu ze strony  Moje Kucharzenie.

Z podanych składników wychodzą dwie chałki .W tym przepisie  zamiast masła dodaje się olej/oliwę.

Chałki wyszły puszyste i mięciutkie, i jak zawsze szybko zniknęły :).

chaka_o_6

Składniki:

4,5 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki cukru

25 g świeżych drożdży

1 jajko

1/4 szklanka oleju

1 szklanka letniej wody lub mleka

szczypta soli

do posmarowania:

1 jajko

kruszonka:

50 g mąki

25 g cukru

25 g masła

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie/mleku (ja użyłam mleka), i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie dodać do nich jajko, sól, olej i cukier, zmiksować. Wsypać 1,5 szklanki mąki, wymieszać, dodać następne 1,5 szklanki mąki i znów wymieszać, wsypać pozostałą mąkę. Ciasto dokładnie wyrobić (wykorzystałam robota kuchennego).

Ciasto przełożyć do miski,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na pół.

Obie połówki podzielić na 3 równe części, uformować wałeczki i zapleść chałki .

Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.

Wyrośnięte chałki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

Piec około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Upieczone studzić na kratce .

Smacznego :)

chaka_o_11

chaka_o_2

 

 

sobota, 24 października 2015

  Od kilku dni "chodziła" za mną chałka, dzięki mojej siostrze, która swoimi zdjęciami narobiła nam smaku.

I dziś przy sobocie postanowiłam ją upiec. Z ciasta powstały dwie chałki : jedna zapleciona przeze mnie , druga przez moją pomocną córcię :). Chałka wyszła bardzo smaczna, nie jest zbyt słodka (inna w smaku niż tradycyjna chałka).

  Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na mojekucharzenie.blox.pl.

chaka11

Składniki:

1/2 kg mąki (pszenna 650)

15 g świeżych drożdży

60-70 ml letniej wody

3 jajka

50 g rozpuszczonego, ostudzonego masła

1/4 szklanki płynnego miodu

do posmarowania:

1 jajko

 

  Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami letniej wody, cukrem i 1 łyżką mąki, i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.

Gotowy zaczyn dodać do pozostałych składników,  wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (wyrabiać około 10 minut).

 Ciasto przełożyć do miski, nakryć , i pozostawić do wyrośnięcia (około 2 godziny).

Po 1 godzinie wyjąć ciasto , odgazować rozpłaszczając i ponownie włożyć do miski.

Po wyrośnięciu ciasto podzielić na pół, każdą połowę podzielić na 3 równe części. Uformować je w wałki i zapleść w warkocz. Końce dobrze zlepić i podwinąć pod spód.

Tak przygotowane chałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny.

Wyrośnięte chałki posmarować roztrzepanym jajkiem. U Abbry posypane były makiem, ja użyłam sezamu (nie miałam maku).

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (piekłam góra-dół).

Po upieczeniu studzić na kratce.

chaka2

chaka6

chaka13

 

 

 

 

środa, 14 stycznia 2009

Po raz kolejny upiekłam tę bułkę maślaną , przepis na nią podała Nutinka na forum cincin.

Chałka wychodzi mięciutka i pyszna , i wielka :-).

Ja tym razem z połowy ciasta upiekłam chałkę , a z drugiej części 6 bułeczek. 

 

 

Składniki:

 

3 szkl. mąki pszennej

25 g drożdży (świeżych)

3/4 szkl. mleka

1 jajko

1 żółtko

100 g masła

1/4 szkl. cukru

szczypta soli

 

Kruszonka:

1/4 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki cukru + 25 g masła 

 

Wykonanie:

drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru , wymieszać z łyżką mąki i połową mleka (letniego).

Wymieszać suche składniki , dodać rozczyn , rozpuszczone masło , letnie mleko, jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania) i wyrobić ciasto (u mnie tradycyjnie wyrabiała maszyna). Zostawić do wyrośnięcia (ok. 1 godz., do podwojenia objętości). Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na trzy części, uformować wałki i upleść warkocz.

Przełożyć na blachę i zostawić jeszcze do wyrośnięcia.

Po tym czasie posmarować chałkę białkiem i posypać kruszonką . 

Piec ok 30 min. w temperaturze ok. 190 oC  , studzić na kratce.