| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: cukier puder

sobota, 13 lutego 2016

Mocno kakaowe ciasteczka, przekładane mas± z mleka w proszku , wygl±daj± i smakuj± jak markizy :).

Przepis znalazłam na blogu Danusi.

Ciasteczka s± moj± propozycj± do Czekoladowego Tygodnia, prowadzonego przez Atinę :).

markizy21

 Składniki:

2 szklanki m±ki wrocławskiej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

180 g masła

2/3 szklanki gorzkiego kakao

1 szklanka cukru pudru

2 łyżki kefiru (u mnie ma¶lanki)

1 jajko

cukier puder z prawdziw± wanili± (dałam cukier z wanili±)

 

M±kę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko.

Masło włożyć do rondelka, dodać kakao i cukier puder - podgrzać do rozpuszczenia masła i uzyskania jednolitej masy.

Do m±ki dodać wystudzon± masę ma¶lan± ,kefir, rozm±cone jajko i cukier z wanili± i wyrobić ciasto. Uformować kulę , włożyć do woreczka foliowego i schować do lodówki na 30-60 minut.

Po tym czasie ciasto podzielić na kilka czę¶ci , rozwałkować na grubo¶ć około 3 mm podsypuj±c m±k±.

Wykrawać ciasteczka o ¶rednicy ok. 5 cm , można użyć stempelków.

Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożon± papierem do pieczenia ( na blaszkę należy przenosić nożem, bo ciasto jest do¶ć miękkie).

 Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 9-10 minut.

Studzić na kratce.

 

Masa do przełożenia:

1/4 szklanki mleka

1/4 szklanki cukru

3/4 mleka w proszku + 1 łyżka

100 g masła

 

Mleko wymieszać z cukrem i podgrzać do rozpuszczenia cukru. Masło zmiksować na puszyst± masę , dodać mleko w proszku i ostudzone mleko z cukrem - wszystko zmiksować.

Na ostudzone ciasteczka nakładać masę i składać z drug± połówk±.

Ciastka ułożyć w zamkniętym pojemniku i schłodzić w lodówce, żeby masa stężała.

markizy3

markizy6

markizy12

markizy19

markizy22

czekoladowy

 

 

Walentynki 2016 - Czym TO się je?

pi±tek, 12 lutego 2016

Pyszne, kruche i mocno waniliowe ciasteczka walentynkowe :).

Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na stronie Doroty.

 waniliowe4

Składniki:

250 g m±ki pszennej

125 g cukru pudru

125 g masła

1 jajko

1 str±k wanilii

Str±k wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać nasionka. W misce wymieszać nasionka wanilii i cukier puder.

M±kę przesiać na stolnicę, masło pokroić na małe kawałki , dodać do m±ki i rozetrzeć palcami, aż uformuj± się grudki.Na ¶rodku zrobić wgłębienie , wbić do niego jajko i posypać cukrem z wanili±. Mieszać krótko, do poł±czenia się składników.

Ciasto uformować w kulę , owin±ć foli± spożywcz± i włożyć do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubo¶ć około 3-4 mm, podsypuj±c lekko m±k±.

Wycinać foremkami ciasteczka (można też robić stempelki) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 13-15 minut.

Studzić na kratce.

waniliowe3

waniliowe13

waniliowe15

Wpis bierze udział w akcji Walentynkowe słodko¶ci, razem ze mn± piekły :

Dorota

Julianna

Marzena

Bożena

Iwona

Ela

Ewa

Dagmara

Sylwia

 

 

Walentynki 2016 - Czym TO się je?