| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: jajko

wtorek, 21 marca 2017

Kopytka  - smaczne, proste i syc±ce danie kuchni polskiej.

Podane z gulaszem czy sosem pieczarkowym (lub innym Waszym ulubionym) smakuje wy¶mienicie , do tego surówka z marchewki lub białej kapusty i nic więcej do szczę¶cia nie potrzeba :).

 kopytka3

 

Składniki:

około 1 kg ziemniaków

około 2 szklanki m±ki pszennej

1-2 jajka

sól

 

Ziemniaki obrać, umyć (choć niektórzy gotuj± w mundurkach) , ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować.

Gdy przestygn± przecisn±ć przez praskę .

Ziemniaki przełożyć na blat/stolnicę , zrobić w ¶rodku dołek i wbić do niego jajka, dodać m±kę i i szczyptę soli - zagnie¶ć gładkie ciasto.

Przygotowane ciasto podzielić na kilka czę¶ci i ułożyć na lekko posypanym m±k± blacie. Z każdej uformować wałeczek, lekko spłaszczyć i ostrym nożem poci±ć na uko¶ne kawałki.

Do dużego garnka wlać wodę , posolić i zagotować. Do wrz±tku wkładać partiami przygotowane kopytka, delikatnie zamieszać. Po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze przez 2 -3 minuty i wyj±ć łyżk± cedzakow±.

 

kopytka7

 

kopytka2

 

 

¶roda, 15 marca 2017

Gdy dzisiaj zobaczyłam ten przepis u Mikimamy to już wiedziałam, co zrobię na obiad.

Smaczna tarta ze ¶wieżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi , do tego zupełnie inne ciasto na spód (osobi¶cie wolę jednak tradycyjne, córce zasmakowało).

Wprowadziłam tylko jedn± zmianę  - wymieszałam biał± m±kę z pełnoziarnist±.

 tartasz2

 

Ciasto:

 

2 szklanki m±ki pszennej (użyłam m±ki pszennej białej i pełnoziarnistej)

20 dag chudego twarogu

1 jajko

1 łyżeczka soli

1/3 szklanki mleka

6 łyżek oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

tłuszcz do posmarowania formy

 

Nadzienie:

 

torebka szpinaku baby (nie zużyłam całej)

kostka sera feta

1 duży jogurt grecki

2 małe jajka (lub 1 duże)

1-2 z±bki czosnku

 pieprz, suszone oregano, ewentualnie sól

małe opakowanie pomidorków koktajlowych

 

Ser rozdrobnić , dodać jajo, olej, mleko i sól - wymieszać. Dodać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i zagnie¶ć ciasto.

Przełożyć do miski , nakryć foli± i odstawić do lodówki na pół godziny.

 

Fetę rozgnie¶ć dokładnie, wymieszać z jogurtem, jajkami, przeci¶niętym przez praskę czosnkiem , szpinakiem i przyprawami.

Wyj±ć ciasto z lodówki i wyłożyć nim formę do pieczenia (wcze¶niej lekko posmarowan± masłem lub olejem) razem z brzegami.

Farsz wyłożyć na wierzch. Pomidorki przekroić na pół i ułożyć na wierzchu.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni (góra-dół) przez około 40 minut (aż boki się zrumieni±).

 tartasz5

poniedziałek, 03 listopada 2008

Jest to przek±ska, które od lat go¶ci w mojej rodzinie :-)

 

Potrzebujemy :

 

ok .30 dag sera żółtego -  salami

 

1 serek topiony kremowy 

1/2 kostki masła

2 jajka

 

szynka, szczypiorek, natka, pieczarki (podsmażone), rzodkiewki - jednym słowem co kto lubi 

pieprz, sól 

 

Ser w woreczku foliowym trzymać pół godz. we wrz±tku (ja zostawiam w garnku na malutkim gazie) .
Jajka ugotować , pokroić , resztę składników również , wymieszać z masłem i serkiem topionym, doprawić.
Żółty ser wyj±ć z woreczka (zrobi się taki ...placek, w razie porzeby rozwałkować) , rozsmarować na nim farsz i zwin±ć w roladę - i  po ostygnięciu  do lodówki.