| < PaĽdziernik 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: papryka

sobota, 10 grudnia 2016

Rozgrzewaj±ca, smaczna i syc±ca zupa w sam raz na jesień i zimę. Długo się zbierałam do jej zrobienia, ale w końcu się udało.

 

Skorzystałam z przepisu Kasi.

 

gulaszowa15

 

Składniki:

 

1,2 kg gulaszu wołowego

1/2 kg ziemniaków

3 czerwone papryki (ja dałam również żółt±)

2 marchewki

1 mała pietruszka

3 cebule

4 z±bki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

4 łyżki oleju

1/2 łyżeczki kminku (pominęłam)

 

2 li¶cie laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki,, 2 łyżki m±ki pszennej, sól i pieprz do smaku

ja dodałam jeszcze kilka płatków suszonej papryki

 

Mięso pokroić w nieduż± kostkę i obsmażyć na oleju przez około 10 minut, razem z pokrojon± w kostkę cebul± i czosnkiem.

Podsmażone mięso przełożyć do dużego garnka i zalać 4 litrami wody.

Dodać kminek (nie dodałam), ziele angielskie, li¶cie laurowe i pełn± łyżeczkę soli.

Gotować na małym ogniu przez godzinę. Po tym czasie dodać pokrojon± w kr±żki marchewkę, pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gotować ok. 20 minut, następnie dodać pokrojon± w paski paprykę i papryki w proszku (ja dodatkowo dodałam płatki papryki).

Gotować jeszcze 15 minut.

 

Gdy mięso i warzywa będ± miękkie - dodać do zupy m±kę wymieszan± ze szklank± zimnej wody i koncentratem.

Należy pogotować zupę jeszcze kilka minut, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie sol±.

 

gulaszowa13