| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: cebula

sobota, 13 maja 2017

Smaczna ,prosta , lekka i zdrowa sałatka z dodatkiem mozzarelli i pomidorków koktajlowych.

Często gości na naszym stole :).

 

sazmozz3

 

Składniki:

 

1 opakowanie mieszanki sałat

1 opakowanie pomidorków koktajlowych

1 czerwona cebula

1 kulka mozzarelli w zalewie

 

sos:

2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka octu balsamicznego

sól, pieprz czarny lub cytrynowy

 

Sałatę przełożyć do miski, pozostałe składniki pokroić i dodać do sałaty.

Całość polać przygotowanym sosem.

 

sazmozz2

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Po raz kolejny obiad zrobiła nam moja córka.  Tym razem były to kotlety z kaszy gryczanej. W oryginalnym przepisie były jeszcze pieczarki, ale nie miałyśmy w domu, więc powstały tylko z kaszy.

Chrupiące , podane z sosem czosnkowym domowej roboty smakowały pysznie :).

Przepis przyniesiony ze szkoły :).

 gryczane4

 

Składniki:

 

160 g kaszy gryczanej

240 g pieczarek (u nas tym razem bez pieczarek)

120 g  cebuli

60 g masła

2 jajka

1 pęczek szczypiorku

około 80 g bułki tartej

20 g mąki ziemniaczanej

olej do smażenia

sól, pieprz

 

 Kaszę ugotować i wystudzić. Cebulę (i ewentualnie pieczarki) pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na części masła- wystudzić.

Do miski przełożyć  ugotowaną kaszę, cebulę z pieczarkami, pokrojony szczypiorek, resztę masła , jajka i mąkę ziemniaczaną  i wyrobić.

Tak przygotowaną masę podzielić na 12 równych części.

Uformować okrągłe kotlety i obtoczyć  w bułce tartej .

Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor.

 

 gryczane5

 

gryczane6

 

gryczane7

 

czwartek, 16 marca 2017

Wczoraj u Renaty zobaczyłam przepis na te żeberka i postanowiłam  , że dziś na obiad zrobię takie danie.

Aż dziwne, że do tej pory nigdy nie wpadłam na ten pomysł.

Pieczone żeberka z kapustą wyszły pyszne i mięciutkie (ja wstawiłam do piekarnika , ale można też dusić w garnku).

Niestety nie miałam domowej kapusty kiszonej, więc musiałam zadowolić się kupną.

Na pewno jeszcze  je zrobię - nie wiedziałam, że to takie dobre.

Dziękuję za inspirację Renato :).

 eberka7

 

Składniki:

 

1 kg żeberek wieprzowych

1 kg kapusty kiszonej

2 cebule

2-3 ziarna ziela angielskiego

2-3 liście laurowe

sól, pieprz, czosnek, pieprz ziołowy, słodka papryka

olej do podsmażenia

 

Kapustę kiszoną lekko odcisnąć (jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać) , przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i krótko obgotować. Odsączyć.

Żeberka pokroić na porcje, przyprawić, dolać trochę oleju i dokładnie wymieszać z mięsem (odstawiłam na godzinę do lodówki).

Na rozgrzanej patelni zrumienić mięso. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i dodać do kapusty.

Połowę porcji kapusty przełożyć do naczynia żaroodpornego (lub garnka - jeśli będziemy dusić), na nią wyłożyć żeberka, następnie pozostałą kapustę  na wierzch.

Podlać niewielką ilością wody, dodać ziele angielskie i listki laurowe.

Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Piec około 1 - 1 1/2 godziny (zależy od wielkości żeberek).

Smacznego :)

 

 eberka1

eberka3

eberka6

eberka8

 

sobota, 10 grudnia 2016

Rozgrzewająca, smaczna i sycąca zupa w sam raz na jesień i zimę. Długo się zbierałam do jej zrobienia, ale w końcu się udało.

 

Skorzystałam z przepisu Kasi.

 

gulaszowa15

 

Składniki:

 

1,2 kg gulaszu wołowego

1/2 kg ziemniaków

3 czerwone papryki (ja dałam również żółtą)

2 marchewki

1 mała pietruszka

3 cebule

4 ząbki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

4 łyżki oleju

1/2 łyżeczki kminku (pominęłam)

 

2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki,, 2 łyżki mąki pszennej, sól i pieprz do smaku

ja dodałam jeszcze kilka płatków suszonej papryki

 

Mięso pokroić w niedużą kostkę i obsmażyć na oleju przez około 10 minut, razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem.

Podsmażone mięso przełożyć do dużego garnka i zalać 4 litrami wody.

Dodać kminek (nie dodałam), ziele angielskie, liście laurowe i pełną łyżeczkę soli.

Gotować na małym ogniu przez godzinę. Po tym czasie dodać pokrojoną w krążki marchewkę, pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gotować ok. 20 minut, następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i papryki w proszku (ja dodatkowo dodałam płatki papryki).

Gotować jeszcze 15 minut.

 

Gdy mięso i warzywa będą miękkie - dodać do zupy mąkę wymieszaną ze szklanką zimnej wody i koncentratem.

Należy pogotować zupę jeszcze kilka minut, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

 

gulaszowa13