| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: pomidory

piątek, 09 października 2015

  W tym roku wzięłam się za poważniej za domowe przetwory. Do tej pory tradycyjnie robiłam tylko ogórki kiszone, grzybki marynowane i powidła śliwkowe.

Postanowiłam zrobić więcej , i zabrałyśmy się z córką za robienie domowego keczupu. Trochę się obawiałam, co nam z tego wyjdzie :).

Za pierwszym razem robiłyśmy na próbę, a że nam zasmakował to tydzień później  zrobiłyśmy keczup z kolejnej partii pomidorów.

Jedyną wadą jest to, że po przerobieniu większej ilości pomidorów zostaje z tego tylko kilka słoików keczupu. Ale chyba warto mieć sos  własnej roboty, bo przynajmniej wiemy co jemy :).

Keczup robiłyśmy z 6 kg pomidorów, wyszło tego 7 słoików (3 większe, 4 mniejsze).

keczup1

Składniki:

3 kg pomidorów

4 średnie cebule

4 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

2/3 szklanki cukru

1/4 szklanki octu

Przyprawy:

około 8 liści laurowych, 10 kulek ziela angielskiego, 5 goździków, 1 łyżeczka ostrej papryki, 2 łyżeczki słodkiej papryki,  1 łyżeczka oregano, 2 łyżeczki soli, czarny pieprz do smaku

 

  Pomidory pokroić (nie obierałam ze skórki) , wrzucić do garnka z grubym dnem, dodać pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet, cukier, sól i wszystkie przyprawy. Gotować na małym ogniu  , aż pomidory się rozpadną (u mnie około 3 godziny). Garnka nie przykrywamy.

Następnie przestudzić , wyjąć przyprawy i przetrzeć przez sito/przecierak (za mnie to zrobił robot kuchenny).

Przetarte pomidory ponownie wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu,aż do zgęstnienia sosu ( u mnie znów około 3 godzin).

Gotowy keczup przelać do wyparzonych słoików.

Ja jeszcze pasteryzowałam  w garnku 15-20 minut od zagotowania wody.

keczup2

keczup4

keczup5

 

 

 

 

środa, 23 września 2015

 

 

Przyznam się , że pierwszy raz sama zrobiłam przecier pomidorowy. Do tej pory zadowalałam się kupnym koncentratem . Ostatnio naszła mnie myśl, żeby jednak zrobić przecier w domu. Obawiałam się trochę, ale na szczęście nie było czego :). Jedno tylko mnie zdziwiło - myślałam , że z całego garnka pomidorów wychodzi tego więcej. Jeszcze dwa razy robiłam następne słoiczki, i być może na tym nie skończę :).

  Skorzystałam z przepisu Margarytki ze strony http://margarytka.blogspot.com/2013/09/z-serii-cos-na-zime-przecier-pomidorowy.html.

 przecier21

 

Składniki :

4 kg pomidorów

1 czubata łyżka soli

2 łyżki cukru

 

 Pomidory umyć, pokroić na kawałki i włożyć do dużego garnka z grubym dnem, zagotować. Od chwili wrzenia gotować około 20 minut na mocnym ogniu, aby pomidory się rozgotowały. Odstawić do przestygnięcia. Następnie zmiksować (użyłam blendera) i przetrzeć przez sito (ja użyłam robota, który posiada przecierak).

Przecier ponownie zagotować , wsypać sól i cukier, i gotować na mocnym ogniu około 15 minut, żeby jeszcze zgęstniał i odparował.

Gorący przecier wlać do wyparzonych słoików i zakręcić.

Ja przecier pasteryzowałam  20 minut od zagotowania się wody.

Z podanej ilości pomidorów wyszło mi 8 lub 9 słoików.

przecier1

przecier13

 

Róbmy przetwory!

 

 

 

niedziela, 30 sierpnia 2009

Nadziewane pomidory to moja druga propozycja do akcji Pomidorowy sezon.

Przepis pochodzi  z " Książki kucharskiej dla dzieci - Cecylka Knedelek" J. Krzyżanek , a oryginalna nazwa przepisu - nadziewane pomidory , czyli czerwone czapeczki :-).

Książki o Cecylce zakupiliśmy na początku wakacji, a teraz zaczynamy z nich korzystać.

Dodam ,że pomidor z takim nadzieniem bardzo mi smakował (ale ja lubię właściwie wszystko co ma w sobie żółty ser :) ).

 

 

Składniki:

4 duże pomidory

1/2 kubka startego żółtego sera

1 łyżka serka homogenizowanego

średnia cebula

 

olej

sól, pieprz

masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Cebulę obrać i drobno pokroić. Pomidory umyć , ściąć ich wierzchy (zostawić - z nich będą czapeczki :) ) i wydrążyć warzywa (miąższ zostawić). Rozgrzać olej na patelni, zeszklić cebulę i dodać do niej miąższ z pomidorów - dusić 5-10 minut. Do ciepłego farszu dodać serek homogenizowany i starty żółty ser. Przyprawić do smaku . Gotowy farsz przełożyć do wydrążonych pomidorów, przykryć czapeczkami .

Tak przygotowane pomidory ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec 15 minut.

 

pomidory przed pieczeniem

i po upieczeniu :)