| < Maj 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: złonecznik

poniedziałek, 13 marca 2017

Po przerwie znów doł±czyłam do wspólnego pieczenia chleba w Piekarni Amber.

W marcu piekli¶my chleb żytni  z ziarnami na zakwasie. Przepis w tym miesi±cu wybrał Jacek z bloga "Przepisy na domowy chleb i ser".

Chleb jest prosty,smaczny , z duż± ilo¶ci± zdrowych ziaren, wymaga trochę czasu - ale warto się skusić :)

Do tego chleba użyłam m±ki żytniej typ 720 i 2000.

 marcowa4

 

Składniki:

 

Zaczyn:

 

30 g zakwasu żytniego

3 g soli

155 g m±ki żytniej 1150 lub 1400 (można zast±pić 105 g żytniej typ 750 + 50 g żytniej razowej typ 2000)

155 g wody

 

Zaczyn należy trzymać przez 8-9 godzin w ciepłym miejscu (ok 35 stopni), potem należy go przenie¶ć do temperatury pokojowej.

Ł±czny czas fermentacji - 18-24 godziny.

 

Ziarna:

 

25 g słonecznika

25 g sezamu

25g siemienia lnianego

150 g wody

 

Ziarna zalać wrz±c± wod± i zostawić pod przykryciem na 2-3 godziny.

 

Ciasto wła¶ciwe:

 

cały zaczyn

ziarna

250 g m±ki żytniej 1150 lub 1400 (można zast±pić: 170 g m±ki żytniej typ 720 + 80 g m±ki żytniej razowej typ 2000)

50 g m±ki jasnej pszennej

40 g wody

5 g drożdży ¶wieżych

24 g melasy

5 g soli

 

Ziarna  do posypania foremki i chleba

 

Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Przełożyć do miski , nakryć ¶ciereczk± i odstawić do wyro¶nięcia na 45 minut.

 

Po tym czasie przełożyć je do wysmarowanej masłem(margaryn±) i obsypanej ziarnami foremki o wymiarach około 25 cm x 11 cm.

Ciasto wyrównać , posypać ziarnami , przykryć i odstawić do wyro¶nięcia na 90 minut.

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 250 stopni przez 10 minut (z par±), potem zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 45 minut.

Po upieczeniu spryskać wod± i zostawić na 3 minuty w piekarniku.

Studzić na kratce.

 marcowa6

 

marcowa1

W Marcowej Piekarni wzięli udział:

Akacjowy blog – klik!
Am. art kolor i smak – kilk!
Bochen chleba – klik!
Codziennik kuchenny – klik!
Grahamka, weka, kajzerka… – klik!
Kuchnia Gucia – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Przepisy na domowy ser i chleb – klik!
Smak mojego domu – klik!
Stare gary – klik!
Sto kolorów kuchni – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie – klik!
W poszukiwaniu slow life – klik!
Zacisze kuchenne – klik!