| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: kakao

sobota, 13 lutego 2016

Mocno kakaowe ciasteczka, przekładane mas± z mleka w proszku , wygl±daj± i smakuj± jak markizy :).

Przepis znalazłam na blogu Danusi.

Ciasteczka s± moj± propozycj± do Czekoladowego Tygodnia, prowadzonego przez Atinę :).

markizy21

 Składniki:

2 szklanki m±ki wrocławskiej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

180 g masła

2/3 szklanki gorzkiego kakao

1 szklanka cukru pudru

2 łyżki kefiru (u mnie ma¶lanki)

1 jajko

cukier puder z prawdziw± wanili± (dałam cukier z wanili±)

 

M±kę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko.

Masło włożyć do rondelka, dodać kakao i cukier puder - podgrzać do rozpuszczenia masła i uzyskania jednolitej masy.

Do m±ki dodać wystudzon± masę ma¶lan± ,kefir, rozm±cone jajko i cukier z wanili± i wyrobić ciasto. Uformować kulę , włożyć do woreczka foliowego i schować do lodówki na 30-60 minut.

Po tym czasie ciasto podzielić na kilka czę¶ci , rozwałkować na grubo¶ć około 3 mm podsypuj±c m±k±.

Wykrawać ciasteczka o ¶rednicy ok. 5 cm , można użyć stempelków.

Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożon± papierem do pieczenia ( na blaszkę należy przenosić nożem, bo ciasto jest do¶ć miękkie).

 Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 9-10 minut.

Studzić na kratce.

 

Masa do przełożenia:

1/4 szklanki mleka

1/4 szklanki cukru

3/4 mleka w proszku + 1 łyżka

100 g masła

 

Mleko wymieszać z cukrem i podgrzać do rozpuszczenia cukru. Masło zmiksować na puszyst± masę , dodać mleko w proszku i ostudzone mleko z cukrem - wszystko zmiksować.

Na ostudzone ciasteczka nakładać masę i składać z drug± połówk±.

Ciastka ułożyć w zamkniętym pojemniku i schłodzić w lodówce, żeby masa stężała.

markizy3

markizy6

markizy12

markizy19

markizy22

czekoladowy

 

 

Walentynki 2016 - Czym TO się je?

poniedziałek, 16 listopada 2015

 Tym razem wpis z wypiekiem mojej córki. Jest to jej ulubiony przepis na muffinki. Inspiracja ze strony Dorota smakuje.

Muffinki s± w smaku mocno kakaowe, i oczywi¶cie zawsze się udaj± :).

muffinki_asia12

Składniki:

250 g m±ki pszennej

1 szklanka cukru

3 łyżki zwykłego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka mleka (lub wody)

1/2 szklanki oleju

2 jajka

 Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki (m±kę , cukier, kakao, proszek) i wymieszać. Do drugiej miski wlać wszystkie mokre składniki (mleko, olej , jajka) i wymieszać.

Do miski z suchymi składnikami wlać mokre, krótko wymieszać .

Ciasto wlać do foremki muffinkowej.

Piec przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni (piekę góra-dół).

muffinki_asia1

muffinki_asia6

muffinki_asia7

Jesienne słodko¶ci!