| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: przetwory

czwartek, 22 czerwca 2017

Sezon truskawkowy w pełni, więc nadszedł czas na robienie dżemów.

Tym razem z powodu braku czasu poszłam na łatwiznę i zrobiłam przetwory z cukrem żelującym.

Podejrzałam przepis na Kwestii smaku ,gdzie dodatkowo wyczytałam , że cukier żelujący 1:1 nie zawiera konserwantów i to mnie przekonało.

Także pierwsza tura słoików na zimę jest gotowa :).

 dtr3

 

Składniki:

 

1 kg truskawek

1 kg cukru żelującego 1:1

 

Truskawki dokładnie umyć, oderwać szypułki i odsączyć.

Owoce pokroić na kawałki, wrzucić do dużego garnka, wsypać cukier żelujący i wymieszać. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny.

 

Po tym czasie truskawki zagotować ciągle mieszając. Po zagotowaniu gotować jeszcze na małym ogniu przez 4 minuty (mieszając).

 

Gorący dżem przelać od razu do wyparzonych słoików i zakręcić.

Słoiki postawić do góry dnem i po kilku minutach odwrócić.

Dżem jest dosyć rzadki, ale gdy ostygnie zmienia konsystencję.

* Jednorazowo gotuje się dżem tylko z 1 kg owoców 

 

dtr4

niedziela, 28 sierpnia 2016

Przepis na tę sałatkę znalazłam w zeszłym roku u Margarytki.

Pyszna sałatka z ogórków, która mojej rodzinie bardzo smakuje. Oczywiście w tym roku znów ją zrobiłam,i to  w większej ilości :).

 szwedzka8

Składniki:

2 - 2,5 kg ogórków gruntowych

9 szklanek zimnej wody

1/2 szklanki soli kamiennej niejodowanej

 

Zalewa:

3 szklanki wody

2 - 2 1/2 szklanki cukru

2 szklanki octu 10%

 

Do słoików:

2 ziarna ziela angielskiego

2 ziarna pieprzu

1/2 łyżeczki białej gorczycy

2-3 plasterki surowej marchewki (wrzucałam czasem więcej)

 

Ogórki umyć i pokroić w cienkie plasterki (mnie wyręczył robot bosch mum).

Z 9 szklanek wody i 1/2 szklanki soli zrobić roztwór. Zalać nim pokrojone ogórki , tak aby były przykryte. Odstawić na 3 godziny , co jakiś czas zamieszać. Po tym czasie odcedzić na durszlaku.

 

Słoiki i nakrętki wyparzyć. Do każdego słoika wrzucić przyprawy i marchewkę. Włożyć do nich odcedzone ogórki (niezbyt ciasno).

 

Składniki zalewy zagotować i zalać nią przygotowane ogórki (nie studzić), następnie zakręcić słoiki.

Pasteryzować od momentu zagotowania przez około 8-10 minut. Ja pasteryzuję na mokro, w garnku wyłożonym ściereczką.

Po tym czasie słoiki wyjąć z garnka , stawiać do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.

 

szwedzka1

 

 

szwedzka12

 

 szwedzka92

szwedzka10

 

 

 

Róbmy przetwory 2016

Róbmy przetwory! 2016

niedziela, 25 października 2015

  Takie ogórki robiłam pierwszy raz, ale przepis będzie powtarzany co rok. Ogórki wyszły pyszne, znikają w bardzo szybkim tempie :). Przepis ten  stałe wchodzi do spisu domowych przetworów w moim domu. Cztery razy powiększałam zapasy domowe :). Od drugiego podejścia robiłam z większej ilości ogórków.

Ogórki można spróbować po tygodniu, ale lepsze będą po miesiącu (informacja z bloga Margarytki). Oczywiście u mnie pierwszy słoik był otwarty w tydzień po zrobieniu :).

Przepis pochodzi ze strony Kulinarne Szaleństwa Margarytki.

 og10

 

Składniki:

1,5 kg ogórków średniej wielkości

2 szklanki wody

1 i 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%

1 i 3/4 szklanki cukru

1 łyżka ziaren gorczycy

1 łyżka ziaren czarnego pieprzu

10 ziarenek ziela angielskiego

1 płaska łyżka kurkumy

1 płaska łyżka soli

 

Ogórki umyć i pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach.

Wodę z cukrem i przyprawami zagotować, dolać ocet i gotować pod przykryciem jeszcze 5 minut. Zalewę przecedzić przez sito i gorącym płynem zalać przygotowane ogórki.

Ogórki pasteryzowałam w garnku około 7 minut.

ogrki_3

 

 

 

 

piątek, 09 października 2015

  W tym roku wzięłam się za poważniej za domowe przetwory. Do tej pory tradycyjnie robiłam tylko ogórki kiszone, grzybki marynowane i powidła śliwkowe.

Postanowiłam zrobić więcej , i zabrałyśmy się z córką za robienie domowego keczupu. Trochę się obawiałam, co nam z tego wyjdzie :).

Za pierwszym razem robiłyśmy na próbę, a że nam zasmakował to tydzień później  zrobiłyśmy keczup z kolejnej partii pomidorów.

Jedyną wadą jest to, że po przerobieniu większej ilości pomidorów zostaje z tego tylko kilka słoików keczupu. Ale chyba warto mieć sos  własnej roboty, bo przynajmniej wiemy co jemy :).

Keczup robiłyśmy z 6 kg pomidorów, wyszło tego 7 słoików (3 większe, 4 mniejsze).

keczup1

Składniki:

3 kg pomidorów

4 średnie cebule

4 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

2/3 szklanki cukru

1/4 szklanki octu

Przyprawy:

około 8 liści laurowych, 10 kulek ziela angielskiego, 5 goździków, 1 łyżeczka ostrej papryki, 2 łyżeczki słodkiej papryki,  1 łyżeczka oregano, 2 łyżeczki soli, czarny pieprz do smaku

 

  Pomidory pokroić (nie obierałam ze skórki) , wrzucić do garnka z grubym dnem, dodać pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet, cukier, sól i wszystkie przyprawy. Gotować na małym ogniu  , aż pomidory się rozpadną (u mnie około 3 godziny). Garnka nie przykrywamy.

Następnie przestudzić , wyjąć przyprawy i przetrzeć przez sito/przecierak (za mnie to zrobił robot kuchenny).

Przetarte pomidory ponownie wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu,aż do zgęstnienia sosu ( u mnie znów około 3 godzin).

Gotowy keczup przelać do wyparzonych słoików.

Ja jeszcze pasteryzowałam  w garnku 15-20 minut od zagotowania wody.

keczup2

keczup4

keczup5

 

 

 

 

środa, 23 września 2015

 

 

Przyznam się , że pierwszy raz sama zrobiłam przecier pomidorowy. Do tej pory zadowalałam się kupnym koncentratem . Ostatnio naszła mnie myśl, żeby jednak zrobić przecier w domu. Obawiałam się trochę, ale na szczęście nie było czego :). Jedno tylko mnie zdziwiło - myślałam , że z całego garnka pomidorów wychodzi tego więcej. Jeszcze dwa razy robiłam następne słoiczki, i być może na tym nie skończę :).

  Skorzystałam z przepisu Margarytki ze strony http://margarytka.blogspot.com/2013/09/z-serii-cos-na-zime-przecier-pomidorowy.html.

 przecier21

 

Składniki :

4 kg pomidorów

1 czubata łyżka soli

2 łyżki cukru

 

 Pomidory umyć, pokroić na kawałki i włożyć do dużego garnka z grubym dnem, zagotować. Od chwili wrzenia gotować około 20 minut na mocnym ogniu, aby pomidory się rozgotowały. Odstawić do przestygnięcia. Następnie zmiksować (użyłam blendera) i przetrzeć przez sito (ja użyłam robota, który posiada przecierak).

Przecier ponownie zagotować , wsypać sól i cukier, i gotować na mocnym ogniu około 15 minut, żeby jeszcze zgęstniał i odparował.

Gorący przecier wlać do wyparzonych słoików i zakręcić.

Ja przecier pasteryzowałam  20 minut od zagotowania się wody.

Z podanej ilości pomidorów wyszło mi 8 lub 9 słoików.

przecier1

przecier13

 

Róbmy przetwory!