O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
A tu też zagl±dam - rękodzieło
BLOGI KULINARNE
STRONY KULINARNE
SZABLON
Uwaga
Tagi
![]() ![]() ![]() |
Wpisy z tagiem: tymianek
czwartek, 20 kwietnia 2017
Roladki z kurczaka z pysznym farszem z cukinii i suszonych pomidorów. Robiłam je po raz drugi (za pierwszym nie wyszły zbyt fotogeniczne, nie tak je zawinęłam, co oczywi¶cie w smaku nie przeszkadzało :)). Inspiracja - Kwestia Smaku.
Składniki: 3-4 pojedyncze filety z kurczaka (około 80 dag) 1 łyżka masła 250 g pomidorków koktajlowych (pominęłam - dodałam tylko kilka) sól, pieprz
Nadzienie: 1/2 cebuli 2 z±bki czosnku 1/2 małej cukinii (około 150 g) 1 łyżeczka suszonego tymianku 8 kawałków suszonych pomidorów w oleju (ja dałam z torebki) 1/3 szklanki tartego parmezanu (lub grana padano) 1/3 szklanki tartego sera żółtego 3 łyżki posiekanej natki (pominęłam)
Panierka: 2/3 szklanki bułki tartej (dałam mniej) 1/3 szklanki tartego parmezanu (grana padano)
Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczy¶cić z błonek. Rozbić na cieńsze filety o grubo¶ci około 1 cm. Większe filety przekroić wcze¶niej na pół. Posypać sol± , pieprzem i wysmarować 1 łyżk± oleju z suszonych pomidorów.
Nadzienie: Zeszklić na patelni z 2 łyżkami oleju z pomidorów pokrojon± cebulę oraz przeci¶nięty przez praskę czosnek. Dodać start± na dużych oczkach cukinię i smażyć około 3 minut. Doprawić sol±, pieprzem i tymiankiem. Na koniec wymieszać z natk± i tartymi serami.
Na każdym kawałku fileta z boku ułożyć pasek nadzienia, posypać pokrojonymi suszonymi pomidorami. Zawin±ć roladkę (końce podwin±ć pod spód lub wcisn±ć do ¶rodka). Spi±ć wykałaczkami. Polać roztopionym masłem i obtoczyć w wymieszanej bułce tartej z parmezanem.
Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym delikatnie olejem, obłożyć połówkami pomidorków koktajlowych . Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez około 30 minut.
|