| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: musztarda

wtorek, 25 kwietnia 2017

Po wczorajszym dniu zostało mi trochę ugotowanego kalafiora, więc dzi¶ zaczęłam szukać przepisu na obiad  z tym dodatkiem.

Wybrałam kalafior zapiekany z makaronem w sosie beszamelowym z dodatkiem żółtego sera.

Danie nieskomplikowane, szybkie i smaczne.

 Inspiracja - Kwestia smaku.

 kalafior1

Składniki:

 

1 szklanka makaronu np. muszelki, ¶widerki, penne (u nas razowy)

1/2 kalafiora (u nas trochę więcej)

25 g masła

2 płaskie łyżki m±ki pszennej

300 ml mleka

1 łyżeczka musztardy (niekoniecznie)

70-100 g startego żółtego sera (ulubionego)

 

Makaron ugotować w osolonej wodzie . Na 3-4 minuty przed końcem gotowania dodać do niego różyczki kalafiora i gotować do miękko¶ci. Można również ugotować je oddzielnie.

Ugotowanego kalafiora i makaron odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

W rondelku na małym ogniu roztopić masło, dodać m±kę i smażyć około 2 minut co chwilę mieszaj±c. Następnie stopniowo wlewać do rondla mleko - cały czas mieszaj±c , aż powstanie gęsty sos. Dodać musztardę , starty ser , sól i pieprz do smaku.

Mieszać , aż rozpu¶ci się ser i powstanie gładki sos.

Przygotowanym sosem polać makaron i kalafiora.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut (do czasu, aż sos się zrumieni i zacznie bulgotać).

 

kalafior4

kalafior3

 

sobota, 14 marca 2009

   Przepis na te ziemniaczki znalazłam na blogu Grumko.

Z przepisu wychodz± smakowicie pachn±ce , pyszne ziemniaki o ziołowym smaku  (przepis zdecydowanie do powtarzania , szczególnie wtedy , gdy pojawi± się młode kartofelki :-) ).

Składniki:

1/3 szklanki musztardy

2 łyżki oliwy z oliwek

1 posiekany z±bek czosnku

ok. 1 łyżeczki: oregano, bazylii, majeranku lub do smaku sól i pieprz

6 ¶rednich ziemniaków (najlepiej młodych  ze skórk±)

3-4 z±bki czosnku - pokrojone na cieniutkie plasterki

 

   Wymieszać wszystkie składniki (oprócz ziemniaków i czosnku pokrojonego w plasterki) w sporej misce.

Następnie dodać pokrojone w ósemki ziemniaki i dokładnie wymieszać . Zostawić na 20 minut. Po tym czasie wyłożyć na posmarowan± oliw± blachę (u mnie naczynie żaroodporne) , tak, aby ziemniaki były rozłożone w jednej warstwie.

   Piec w temperaturze 225 C ok. 35-40 minut (aż ziemniaki będ± miękkie). W połowie pieczenia posypać je plasterkami czosnku.