O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
A tu też zagl±dam - rękodzieło
BLOGI KULINARNE
STRONY KULINARNE
SZABLON
Uwaga
Tagi
![]() ![]() ![]() |
Wpisy z tagiem: musztarda
wtorek, 25 kwietnia 2017
Po wczorajszym dniu zostało mi trochę ugotowanego kalafiora, więc dzi¶ zaczęłam szukać przepisu na obiad z tym dodatkiem. Wybrałam kalafior zapiekany z makaronem w sosie beszamelowym z dodatkiem żółtego sera. Danie nieskomplikowane, szybkie i smaczne. Inspiracja - Kwestia smaku. Składniki:
1 szklanka makaronu np. muszelki, ¶widerki, penne (u nas razowy) 1/2 kalafiora (u nas trochę więcej) 25 g masła 2 płaskie łyżki m±ki pszennej 300 ml mleka 1 łyżeczka musztardy (niekoniecznie) 70-100 g startego żółtego sera (ulubionego)
Makaron ugotować w osolonej wodzie . Na 3-4 minuty przed końcem gotowania dodać do niego różyczki kalafiora i gotować do miękko¶ci. Można również ugotować je oddzielnie. Ugotowanego kalafiora i makaron odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego. W rondelku na małym ogniu roztopić masło, dodać m±kę i smażyć około 2 minut co chwilę mieszaj±c. Następnie stopniowo wlewać do rondla mleko - cały czas mieszaj±c , aż powstanie gęsty sos. Dodać musztardę , starty ser , sól i pieprz do smaku. Mieszać , aż rozpu¶ci się ser i powstanie gładki sos. Przygotowanym sosem polać makaron i kalafiora. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut (do czasu, aż sos się zrumieni i zacznie bulgotać).
sobota, 14 marca 2009
Przepis na te ziemniaczki znalazłam na blogu Grumko. Z przepisu wychodz± smakowicie pachn±ce , pyszne ziemniaki o ziołowym smaku (przepis zdecydowanie do powtarzania , szczególnie wtedy , gdy pojawi± się młode kartofelki :-) ). Składniki: 1/3 szklanki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 posiekany z±bek czosnku ok. 1 łyżeczki: oregano, bazylii, majeranku lub do smaku sól i pieprz 6 ¶rednich ziemniaków (najlepiej młodych ze skórk±) 3-4 z±bki czosnku - pokrojone na cieniutkie plasterki
Wymieszać wszystkie składniki (oprócz ziemniaków i czosnku pokrojonego w plasterki) w sporej misce. Następnie dodać pokrojone w ósemki ziemniaki i dokładnie wymieszać . Zostawić na 20 minut. Po tym czasie wyłożyć na posmarowan± oliw± blachę (u mnie naczynie żaroodporne) , tak, aby ziemniaki były rozłożone w jednej warstwie. Piec w temperaturze 225 C ok. 35-40 minut (aż ziemniaki będ± miękkie). W połowie pieczenia posypać je plasterkami czosnku.
|