| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: bagietka

pi±tek, 06 lutego 2009

   Tym razem przyszła kolej na wypóbowanie przepisu na bagietkę , z przepisu podanego przez Bajaderkę na forum cincin.

Wyszły dwie pyszne bułki . Ciasto tym razem wyrabiałam mikserem , bo maszyna mi się zbuntowała .

 

 

Składniki:

 

4 szklanki m±ki pszennej

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki drożdży instant

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki masła

1 szklanka mleka

1 szklanka wody w temp. pokojowej

 

   Mleko zagotować , dodać masło i cukier, wymieszać aż wszystko się rozpu¶ci. Mleko przelać do miski , dodać wodę i przestudzić przez ok. 10 minut. Dodać drożdże - wymieszać , wsypać sól i 1 szklankę m±ki  - wymieszać , aż m±ka się wchłonie. Cały czas mieszaj±c dodawać po 1 szklance resztę m±ki (użyłam miksera) . Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ¶cianek.

   Duż± miskę wysmarować olejem , przełożyć ciasto , szczelnie przykryć  i zostawić do wyro¶nięcia (do podwojonia objęto¶ci). Po tym czasie ostrożnie przełożyć je na blat/stolnicę , przekroić na 2 czę¶ci i uformować bagietki o długo¶ci ok. 40 cm. Przełożyć na blachę i zostawić do wyro¶nięcia na 30 minut.

  Nagrzać piekarnik, przed wstawieniem bagietek spryskać go wod±.  Piec w przez pierwsze 10 minut w temperaturze 260 oC , po tym czasie zmniejszyć temp. do 200 oC i piec aż będ± rumiane  i jak lekko się w nie postuka - będ± brzmiały jak puste ( u mnie trwało to ok. 20 minut). 

   Moje uwagi: ciasto będzie dosyć miękkie i lekko lepi±ce , po przełożeniu na blachę trochę mi się spłaszczyło , ale potem jednak wyrosło.