| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: truskawki

czwartek, 22 czerwca 2017

Sezon truskawkowy w pełni, więc nadszedł czas na robienie dżemów.

Tym razem z powodu braku czasu poszłam na łatwiznę i zrobiłam przetwory z cukrem żelującym.

Podejrzałam przepis na Kwestii smaku ,gdzie dodatkowo wyczytałam , że cukier żelujący 1:1 nie zawiera konserwantów i to mnie przekonało.

Także pierwsza tura słoików na zimę jest gotowa :).

 dtr3

 

Składniki:

 

1 kg truskawek

1 kg cukru żelującego 1:1

 

Truskawki dokładnie umyć, oderwać szypułki i odsączyć.

Owoce pokroić na kawałki, wrzucić do dużego garnka, wsypać cukier żelujący i wymieszać. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny.

 

Po tym czasie truskawki zagotować ciągle mieszając. Po zagotowaniu gotować jeszcze na małym ogniu przez 4 minuty (mieszając).

 

Gorący dżem przelać od razu do wyparzonych słoików i zakręcić.

Słoiki postawić do góry dnem i po kilku minutach odwrócić.

Dżem jest dosyć rzadki, ale gdy ostygnie zmienia konsystencję.

* Jednorazowo gotuje się dżem tylko z 1 kg owoców 

 

dtr4