| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: szarlotka

poniedziałek, 19 października 2015

  Na jesienny deszczowy dzień postanowiłam upiec szarlotkę. Tym razem z budyniem. Pierwszy raz zrobiłam to ciasto , a rodzince bardzo smakowało :).

szarlotka_bud6

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

kostka masła lub margaryny (250 g)

1 szklanka cukru

2 jajka

 

2 budynie (śmietankowe lub waniliowe)

3 szklanki mleka

 

około 1,5 kg kwaśnych jabłek (u mnie reneta)

 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem (margaryną), dodać cukier i jajka, zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części.

Jedną część rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia  formy (u mnie 28 cm x 34 cm), drugą na razie schować do lodówki.

Na cieście wyłożyć pokrojone w cząstki (ósemki) jabłka.

Ugotować budyń  w podanej ilości mleka. Gorący wyłożyć na jabłka i chwilę poczekać (aby lekko ostygł).

Rozwałkować drugą część ciasta i przełożyć na wierzch przygotowanego ciasta.

Piec w temperaturze 190 stopni (góra-dół) około godziny.

 

 

 

Jesienne słodkości!

sobota, 28 marca 2009

  Przepis na tę  szarlotkę znalazłam na stronie cincin, a podała go Ela83 , ciasto również piekła Abbra.

Szarlotka jest pyszna i rzeczywiście  bardzo krucha, i na dodatek znika w błyskawicznym tempie ;-) .

 

Składniki:

 

300 g mąki

1/2 szkl cukru

1/2 łyżeczki cukru waniliowego

200 g tłuszczu (100 g masła + 100 g margaryny)

10 g świeżych drożdży

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

3 żółtka

 

ok. 1 kg kwaśnych jabłek)

cukier , cynamon

 

   Z podanych składników zagnieść ciasto (drożdże wystarczy tylko rozkruszyć), 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę , pozostałą część włożyć do zamrażalnika na ok 1 1/2 godziny..

   Jabłka zetrzeć na grubszej tarce (za mnie zrobił to robot ;-) ) , udusić  z małą ilością wody , dodać cukier i cynamon do smaku.

   Spód ciasta podpiec przez ok. 10 minut w temperaturze 190 oC . Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowane jabłka i zetrzeć na nie ciasto z zamrażalnika.

Piec ok. 40-50 minut w temp. 190oC .

 

czwartek, 26 lutego 2009

  Szarlotkę od lat robię z tego samego przepisu :-) , a przepis dawno, dawno temu dostałam od koleżanki. 

Wychodzi pyszna, pachnąca cynamonem domowa szarlotka ... 

 

 

Składnki:

2 szklanki mąki

1/2 margaryny lub masła

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 żółtka

3 łyżki śmietany

 

4-6 szt. kwaśnych jabłek

cukier

cynamon 

 Ciasto:

   Mąkę posiekać z masłem i cukrem , dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na pół  ( część można schować na razie do lodówki). Jedną część rozwałkować i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika (215 oC) i podpiec ok. 8-10 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i wyłożyć na nie przygotowane jabłka . Rozwałkować drugą część  ciasta i ułożyć na masie jabłkowej. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 15-20 min. w tej samej temperaturze.

Jabłka:

  Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z małą ilością wrzącej wody i udusić (często mieszając) na małym ogniu , pod koniec dodać cukier i cynamon do smaku. 

   Ja zawsze robię szarlorkę z podwójnej porcji składników i piekę w blaszce o wymiarach 25cm x37 cm .

Czasem zamiast  wałkować drugą część ciasta  - po prostu po kawałeczku układam  je na jabłkach. 

 

  A z białek , które zostają polecam zrobić pavlovą :-)))