| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: rolada

poniedziałek, 09 lutego 2009

   Odk±d zobaczyłam tę roladę to się do niej przymierzałam, aż w końcu zrobiłam to ciasto na  weekend. Wyszła delikatna i pyszna , i szybko została zjedzona :-) . Przepis podała Mała Mi na forum cincin.

 

Składniki:

 

Ciasto:

 3 jajka

4 łyżki cukru

cukier waniliowy

8 łyżek m±ki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa:

1 serek trzykrotnie mielony lub twarożkowy (u mnie president , 250 g)

cukier waniliowy

cukier (do smaku)

 

2-3 jabłka

cukier

cynamon

 

4 łyżeczki żelatyny

2 łyżki nutelli

 

  Ser wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym.

Przygotować jabłka jak do szarlotki : pokroić w kostkę i uprażyć w niewielkiej ilo¶ci wody z cukrem, dodać szczyptę cynamonu (jabłek powinno być mniej więcej tyle co sera).

Rozpu¶cić 4 łyżeczki żelatyny w 6 łyżkach wody , energicznie wymieszać. Połowę dodać do jabłek, drug± do serka.

 

    2 białka ubić na sztywn± pianę. Utrzeć 1 jajko i 2 żółtka z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Dodać m±kę i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko razem zmiksować. Dodać pianę i delikatnie wymieszać.

   Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia położonym na blaszce (u mnie piekarnkowa blacha) nadaj±c mu kształt prostok±ta.

   Piec w 180 oC przez około 10 minut (do zezłocenia brzegów ciasta) .

Po upieczeniu oderwać papier , gor±ce ciasto posmarować nutell± , nałożyć masę serow± i na to jabłka. 

Roladę zwin±ć , i włożyć do lodówki do zastygnięcia.

Gotow± roladę posypać cukrem pudrem lub polać polew±. 

 

 

 

poniedziałek, 03 listopada 2008

Jest to przek±ska, które od lat go¶ci w mojej rodzinie :-)

 

Potrzebujemy :

 

ok .30 dag sera żółtego -  salami

 

1 serek topiony kremowy 

1/2 kostki masła

2 jajka

 

szynka, szczypiorek, natka, pieczarki (podsmażone), rzodkiewki - jednym słowem co kto lubi 

pieprz, sól 

 

Ser w woreczku foliowym trzymać pół godz. we wrz±tku (ja zostawiam w garnku na malutkim gazie) .
Jajka ugotować , pokroić , resztę składników również , wymieszać z masłem i serkiem topionym, doprawić.
Żółty ser wyj±ć z woreczka (zrobi się taki ...placek, w razie porzeby rozwałkować) , rozsmarować na nim farsz i zwin±ć w roladę - i  po ostygnięciu  do lodówki.