| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: zakwas

poniedziałek, 13 marca 2017

Po przerwie znów doł±czyłam do wspólnego pieczenia chleba w Piekarni Amber.

W marcu piekli¶my chleb żytni  z ziarnami na zakwasie. Przepis w tym miesi±cu wybrał Jacek z bloga "Przepisy na domowy chleb i ser".

Chleb jest prosty,smaczny , z duż± ilo¶ci± zdrowych ziaren, wymaga trochę czasu - ale warto się skusić :)

Do tego chleba użyłam m±ki żytniej typ 720 i 2000.

 marcowa4

 

Składniki:

 

Zaczyn:

 

30 g zakwasu żytniego

3 g soli

155 g m±ki żytniej 1150 lub 1400 (można zast±pić 105 g żytniej typ 750 + 50 g żytniej razowej typ 2000)

155 g wody

 

Zaczyn należy trzymać przez 8-9 godzin w ciepłym miejscu (ok 35 stopni), potem należy go przenie¶ć do temperatury pokojowej.

Ł±czny czas fermentacji - 18-24 godziny.

 

Ziarna:

 

25 g słonecznika

25 g sezamu

25g siemienia lnianego

150 g wody

 

Ziarna zalać wrz±c± wod± i zostawić pod przykryciem na 2-3 godziny.

 

Ciasto wła¶ciwe:

 

cały zaczyn

ziarna

250 g m±ki żytniej 1150 lub 1400 (można zast±pić: 170 g m±ki żytniej typ 720 + 80 g m±ki żytniej razowej typ 2000)

50 g m±ki jasnej pszennej

40 g wody

5 g drożdży ¶wieżych

24 g melasy

5 g soli

 

Ziarna  do posypania foremki i chleba

 

Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Przełożyć do miski , nakryć ¶ciereczk± i odstawić do wyro¶nięcia na 45 minut.

 

Po tym czasie przełożyć je do wysmarowanej masłem(margaryn±) i obsypanej ziarnami foremki o wymiarach około 25 cm x 11 cm.

Ciasto wyrównać , posypać ziarnami , przykryć i odstawić do wyro¶nięcia na 90 minut.

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 250 stopni przez 10 minut (z par±), potem zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 45 minut.

Po upieczeniu spryskać wod± i zostawić na 3 minuty w piekarniku.

Studzić na kratce.

 marcowa6

 

marcowa1

W Marcowej Piekarni wzięli udział:

Akacjowy blog – klik!
Am. art kolor i smak – kilk!
Bochen chleba – klik!
Codziennik kuchenny – klik!
Grahamka, weka, kajzerka… – klik!
Kuchnia Gucia – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Przepisy na domowy ser i chleb – klik!
Smak mojego domu – klik!
Stare gary – klik!
Sto kolorów kuchni – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie – klik!
W poszukiwaniu slow life – klik!
Zacisze kuchenne – klik!

 

 

 

pi±tek, 20 maja 2016

Kolejny chleb na zakwasie. Smaczny , pachn±cy , z chrupi±c± skórk± , a do tego obłędnie pachniał :).

Jedynym mankamentem (a może i nie ;)), jest niekontrolowane pęknięcie na ¶rodku bochenka.

Po raz kolejny skorzystałam z przepisu Małgosi Zielińskiej zamieszczonego w jej ksi±żce "Domowa piekarnia".

 francuski6

Składniki:

 Zaczyn:

30 g  zakwasu żytniego

100 g m±ki pszennej typ 550 (dałam 650)

10g m±ki żytniej typ 720

60 g wody

 

Ciasto chlebowe:

200 g przygotowanego wcze¶niej zaczynu

600 g m±ki pszennej typ 550 lub 650

50 g m±ki żytniej typ 720

około 350 g wody

1 1/2 łyżeczki soli

 

Zaczyn:

do zakwasu dodać m±kę i wodę, wymieszać, przykryć i odstawić na około 12-14 godzin w temperaturze pokojowej (najlepiej na noc).

Zaczyn powinien po tym czasie podwoić swoj± objęto¶ć i lekko opa¶ć.

 

Ciasto chlebowe:

W dniu wypieku m±kę wymieszać z wod± (do lekkiego poł±czenia składników). Przykryć i odstawić na około 10 minut.

Po tym czasie dodać do tego zaczyn. Wyrabiać przez kilka minut, dodać sól.

Ciasto po wyrobieniu powinno być ¶rednio ¶cisłe.

Ciasto przełożyć do miski , któr± należy szczelnie przykryć.Powinno wyrastać około 3 godz. W tym czasie należy je dwukrotnie odgazować (rozci±gn±ć ciasto płasko na blacie i zawijać z każdej strony do ¶rodka).

Po wyro¶nięciu ciasto odgazować i uformować bochenek. Przełożyć go do koszyka do wyrastania chleba (u mnie zwykły wiklinowy  koszyk wyłożony obsypan± m±k± ¶ciereczk±). Zostawić do wyro¶nięcia na kolejne 3-4 godziny , w temperaturze pokojowej (do podwojenia objęto¶ci).

Przed pieczeniem rozgrzać piekarnik z blach± do temperatury 240 stopni, przed włożeniem bochenka spryskać piekarnik wod±.

Wyro¶nięty chleb przełożyć na gor±c± blachę (odwrócon± spodem do góry) i naci±ć w kilku miejscach.

Wstawić do zaparowanego piekarnika i piec przez około 40-45 minut.

Upieczony chleb  postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.

Studzić na kratce.

francuski81

francuski9

 

 

wtorek, 22 marca 2016

Przepis na domowy zakwas na żurek znalazłam w ksi±żce Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia".

Już kilka razy zd±żyłam go zrobić, jak dla nas jest lepszy niż kupowany gotowy zakwas żurkowy w butelce, choć ma troszkę inny smak.

Ja robiłam tylko na bazie zakwasu żytniego, ale w ksi±żce podane s± dwie wersje : na zakwasie lub chlebie.

Przepis na żurek znajdziecie tutaj  :)

 

zakwaszurek7a

 

Składniki:

50 g zakwasu żytniego (lub kromka czerstwego chleba żytniego na zakwasie)

400 ml letniej wody

100 g m±ki żytniej razowej

2 z±bki czosnku z łupinkami

3-4 ziarna ziela angielskiego

2-4 li¶cie laurowe

6-8 ziaren czarnego pieprzu

1 łyżeczka suszonego majeranku

1/4 łyżeczki czarnuszki (opcjonalnie - ja nie dodałam)

2-3 suszone podgrzybki (opcjonalnie)

 

Zakwas lub kromkę chleba umie¶cić w słoiku, zalać wod± i wymieszać. Dodać rozgnieciony czosnek (z łupinami) , m±kę żytni± oraz pozostałe składniki.

Wszystko razem wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Gdy używamy zakwasu żytniego to baza żurkowa będzie gotowa po 1 dniu.

zurek2