| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: powidła

sobota, 25 marca 2017

Pyszne, miękkie i puszyste ciasto drożdżowe z domowymi ¶liwkowymi powidłami.

Inspirację znalazłam u mojej Siostry :).

 

drpow6

Składniki:

 

Ciasto:

 

3 jajka

150 g masła (roztopionego i ostudzonego)

3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej)

4 i 1/2 szklanki m±ki pszennej

1 szklanka letniego mleka

50 g ¶wieżych drożdży

 

Do posmarowania - słoik powideł ¶liwkowych

 

Kruszonka:

90 g m±ki pszennej

50 g cukru

60 g roztopionego gor±cego masła

1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Do miseczki włożyć pokruszone drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i wlać około 1/4 szklanki letniego mleka. Wszystko wymieszać i odstawić na kilka minut do wyro¶nięcia.

Jajka utrzeć z cukrem mikserem na puszyst± masę.

Do dużej miski wsypać m±kę, wlać ostudzone masło, utarte jajka i wyro¶nięty rozczyn.

Wyrobić ciasto (mikserem z hakami lub ręcznie) - nie powinno się kleić , w razie potrzeby dosypać niewielk± ilo¶ć m±ki.

Miskę z przygotowanym ciastem przykryć foli± i odstawić do wyro¶nięcia na około 45 minut.

Formę ( u mnie o wymiarach  40 cm x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyro¶nięte ciasto  przełożyć na oprószony m±k± blat/stolnicę i rozwałkować na prostok±t o grubo¶ci około 1 cm. Na ciasto wyłożyć powidła i równo je rozsmarować na całej powierzchni.

Posmarowane ciasto zawin±ć w rulon i pokroić  w około 2 cm kawałki. Układać je w przygotowanej blaszce w dowolny sposób.

Ciasto przykryć ¶ciereczk± i odstawić ponownie do wyro¶nięcia na około 20 minut.

 

Przygotować kruszonkę : m±kę wymieszać z cukrami, zalać roztopionym gor±cym masłem i wymieszać do powstania kruszonki.

 

Wyro¶nięte ciasto posypać przygotowan± kruszonk± .

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (góra-dół) , Basie piekła w 170 stopniach. Piec około 50 minut.

 

 

drpow11

drpow5

czwartek, 05 listopada 2015

  To przepis na bardzo proste powidła bez mieszania. Wła¶ciwie to nie s± tradycyjne powidła , konsystencj± przypominaj± trochę konfiturę. Pracy przy nich niewiele (tyle co drylowanie ¶liwek) , za to efekt pyszny. Robimy je w rodzinie od lat, a przepis mamy od cioci :).

powida_4

Składniki:

dojrzałe ¶liwki węgierki

cukier

na każdy 1 kg ¶liwek - 20 dag cukru

¦liwki umyć i wypestkować. Przełożyć do dużego garnka o grubym dnie przesypuj±c cukrem. Odstawić na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc (żeby pu¶ciły sok).

Postawić garnek na małym ogniu i gotować przez 4 godziny , nie mieszać i nie przykrywać ! ( ja czasem troszkę dłużej gotuję).

Po tym czasie ¶liwki wymieszać i przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić..

Powidła pasteryzowałam w garnku przez 10 minut.

powida2