| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: m±ka graham

poniedziałek, 15 lutego 2016

Uwielbiamy cukinię w każdej postaci :). Gdy zobaczyłam przepis na tartę z cukini± na blogu Julianny wiedziałam, że niedługo j± zrobię.

I dzi¶ na obiad była pyszna tarta , zawijanie cukinii nie wyszło idealnie, ale przecież liczy się  smak potrawy :) .

Następnym razem może lepiej poradzę sobie z układaniem cukinii, i do masy ¶mietanowo - jajecznej dodam czosnek.

tartacukinia3

Składniki:

 Ciasto:

1 szklanka m±ki pszennej

1/4 m±ki graham

szczypta soli

1 łyżeczka ziół prowansalskich

80 g masła

2 łyżki gęstej ¶mietany

1 żółtko

1 łyżka zimnej wody

 

Nadzienie:

2 cukinie

50 g sera feta

4-5 suszonych pomidorów

1 łyżka kaparów (pominęłam)

150 ml ¶mietany 18%

2 jajka

sól

pieprz

¶wieży tymianek (nie miałam, dałam suszony)

 

Z podanych składników zagnie¶ć kruche ciasto, uformować kulę , owin±ć foli± i schować do lodówki na minimum 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować , wyłożyć nim spód i boki formy na tartę. Cało¶ć nakłuć widelcem. Na cie¶cie umie¶cić papier do pieczenia, obci±żyć dwiema gar¶ciami fasoli.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni  i piec przez 10 minut, następnie usun±ć papier z fasol± i piec kolejne 10 minut.

 

Cukinie pokroić przy pomocy obieraczki do warzyw w długie paski. Suszone pomidory i fetę pokroić .

¦mietanę wymieszać z rozm±conymi jajkami, doprawić do smaku sol± i pieprzem.

Na podpieczony spód wyłożyć cukinię (zaczynaj±c od ¶rodka), nawijaj±c wokół kolejne paski. Zalać ¶mietan± z jajkami, posypać fet± i suszonymi pomidorami oraz tymiankiem.

Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni ( u Julianny było 170 stopni) i piec jeszcze 25-30 minut.

(skorzystałam z rady Julianny : pokrojone paski cukinii nawijałam jeden na drugim na desce, a następnie za pomoc± łopatki przeniosłam na podpieczony spód).

tartacukinia8

tartacukinia6

tartacukinia7