| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: zupa

sobota, 10 grudnia 2016

Rozgrzewająca, smaczna i sycąca zupa w sam raz na jesień i zimę. Długo się zbierałam do jej zrobienia, ale w końcu się udało.

 

Skorzystałam z przepisu Kasi.

 

gulaszowa15

 

Składniki:

 

1,2 kg gulaszu wołowego

1/2 kg ziemniaków

3 czerwone papryki (ja dałam również żółtą)

2 marchewki

1 mała pietruszka

3 cebule

4 ząbki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

4 łyżki oleju

1/2 łyżeczki kminku (pominęłam)

 

2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki,, 2 łyżki mąki pszennej, sól i pieprz do smaku

ja dodałam jeszcze kilka płatków suszonej papryki

 

Mięso pokroić w niedużą kostkę i obsmażyć na oleju przez około 10 minut, razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem.

Podsmażone mięso przełożyć do dużego garnka i zalać 4 litrami wody.

Dodać kminek (nie dodałam), ziele angielskie, liście laurowe i pełną łyżeczkę soli.

Gotować na małym ogniu przez godzinę. Po tym czasie dodać pokrojoną w krążki marchewkę, pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gotować ok. 20 minut, następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i papryki w proszku (ja dodatkowo dodałam płatki papryki).

Gotować jeszcze 15 minut.

 

Gdy mięso i warzywa będą miękkie - dodać do zupy mąkę wymieszaną ze szklanką zimnej wody i koncentratem.

Należy pogotować zupę jeszcze kilka minut, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

 

gulaszowa13

 

 

piątek, 13 listopada 2015

  Nie wiem dlaczego do tej pory nigdy nie gotowałam grochówki (myślałam chyba , że to trudne).

Zaglądałam do książki kucharskiej i na strony blogów, w końcu ugotowałam grochówkę korzystając ze strony kwestia smaku.

Zupa wyszła gęsta , aromatyczna i bardzo smaczna. Tak nam zasmakowała, że w ostatnim czasie trzy razy ją gotowałam :).

grochwka4

Składniki:

około 30 dag wędzonych żeberek

30 dag grochu łuskanego (połówki)

4-5 ziemniaków

1 marchewka (nieduża)

1 pietruszka

ząbek czosnku

cebula

1 łyżeczka mąki

przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, majeranek , sól, pieprz

Do garnka z wodą włożyć żeberka (w całości) i zagotować. Dodać wypłukany i odcedzony groch i gotować przez około 1 godzinę pod przykryciem. Pod koniec gotowania posolić (ja dodałam 1 łyżeczkę, ale myślę , że to kwestia upodobań).

Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. Dodać warzywa i ząbek czosnku do ugotowanego wywaru.

Zupę gotować około 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).

Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać do niej 1 łyżeczkę mąki , wymieszać i dodać do zupy. Wrzucić ziele angielskie, listek laurowy i majeranek (ilość wg upodobań)  -  zagotować.

Doprawić solą i pieprzem do smaku :).

grochwka_1

 

 

Jesienne zupy

Tagi: groch zupa
12:34, ewa-r , zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 31 października 2015

  Sezon dyniowy mamy w pełni , więc nie może zabraknąć zupy z dyni :)

krem_dynia_5

Składniki:

dynia (moja miała tak około 1 kg)

2-3 ziemniaki

1 cebula

1-2 ząbki czosnku

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

olej/masło

wywar warzywny

Gotujemy wywar warzywny, z którego potem zostawiamy 1 marchewkę. Do ugotowanego wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną marchewkę.

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć drobno pokrojoną  cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i podsmażyć około 5-7 minut. Przełożyć do garnka z bulionem.

Gotować około 30 minut. Gotową zupę zmiksować , doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. I gotowe :)

 

Jesień pełna warzyw

 

Jesienne zupy

Tagi: dynia zupa
18:01, ewa-r , zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 19 listopada 2009

Bardzo dawno robiłam zupę ziemniaczaną , postanowiłam więc ugotować tę zupę.

Przepis na zupę pochodzi z "Kuchni polskiej" .

Zdecydowanie zupa do powtarzania :)

 

Składniki:

ok. 75 dag ziemniaków

ok. 25 włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka)

cebula

ok. 15 dag wędlin (u mnie szynka)

sól, pieprz, vegeta, majeranek

liść laurowy , ziele angielskie

 

Ziemniaki pokroić w kostkę , warzywa  również pokroić. Wszystko zalać wodą (ok 2 l.) dodać ziele ,listek, sól i pieprz ,  gotować ok. 15 minut od zawrzenia. Wędlinę  i pokrojoną w kosteczkę cebulę  zrumienić na patelni i dodać do zupy, dodać vegetę - pogotować jeszcze kilka minut.

Przed podaniem dodać majeranek (jeśli ktoś lubi).

sobota, 17 stycznia 2009

Krupnik to moja propozyzcja na "Zimowy Festiwal Zupy" .

 

 

 

 

Składniki:

włoszczyzna

kasza (pęczak, perłowa)

ziemniaki

listek laurowy, ziele angelskie, pieprz, vegeta

skrzydełka

 

Na skrzydełkach i włoszczyźnie ugotować wywar z listkiem i zielem angielskim.  Ugotowaną włoszczyznę pokroić i dodać z powrotem do wywaru. Kaszę  (u mnie jęczmienna perłowa , bo nie miałam pęczaku) opłukać i wrzucić do garnka . Gdy będzie miękka dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać vegetę,pieprz, można również wrzucić koperek lub natkę. Gotować na małym ogniu.