| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: maka pszenna

czwartek, 26 listopada 2015

Ostatnio stałam się monotematyczna, piekę na okrągło chleby :).

Ponownie skorzystałam z przepisu ze strony moje wypieki.

Z podanych proporcji wyszedł całkiem spory bochen chleba , pachnący i mięciutki, na drugi dzień nadal pyszny i świeży :).

Ciasto wyrabiałam w maszynie, ale piekłam w piekarniku.

p_owsiane_11

Składniki:

550 g mąki pszennej chlebowej

2 łyżeczki soli

15 g miękkiego masła

115 g płatków owsianych + na posypanie chleba

2 łyżeczki suchych drożdży

150 ml letniego mleka

225 ml letniej wody

2 łyżki miodu

Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać masło, płatki, drożdże, mleko , wodę i miód. Wyrobić ciasto, by było elastyczne i gładkie.

Uformować kulę, przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości (1-1,5 h).

Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, uformować bochenek. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i ponownie zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut.

Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać płatkami owsianymi.

Piec w temperaturze 230 stopni przez 10 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 20-25 minut.

Upieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Studzić na kratce.

Wersja maszynowa:

Wszystkie składniki umieścić w misie w takiej kolejności: najpierw płyny, potem sypkie, a na koniec drożdże. Nastawić program "ciasto rosnące".

Po skończeniu programu ciasto wyjąć, i postępować dalej według przepisu.

chleb3mw_1_2

p_owsiane_21

p_owsiane_9