| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: płatki owsiane

niedziela, 19 marca 2017

 

Dzisiaj przedstawiam ciasto upieczone przez moją córkę. Po obiedzie sobie odpoczywałam, a moje dziecko działało w kuchni.

Upiekła pyszne, zdrowe ciasto marchewkowe . Nie ukrywam, że taki wypiek jedliśmy po raz pierwszy i nam zasmakował :).

Inspiracja - Zielona Karuzela.

 march1

 

Składniki:

 

1/2 kg surowej marchewki

150 g płatków owsianych/żytnich/orkiszowych

3 łyżki oleju

3 płaskie łyżki miodu

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

4-5 jajek (w zależności od wielkości)

100 g bakalii ( suszone owoce, migdały, owoce goji, pestki dyni, słonecznika itp.)

 

Polewa (opcjonalnie):

mały jogurt naturalny i 1 łyżka miodu

 

Płatki zmielić na mąkę, marchewkę zetrzeć na najmniejszych oczkach  na tarce.Rozdrobnić bakalie (u nas w użyciu blender) . Oddzielić białka od żółtek.

Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać powoli żółtka tak, aby powstała jednolita masa.

Do masy dodawać powoli startą marchewkę i olej - wymieszać. Następnie dodać miód i wsypać zmielone płatki, proszek do pieczenia, cynamon i bakalie.

Zmielone płatki warto przesiać przez sitko.

Przygotowane ciasto przelać do formy do pieczenia (tortownica wyłożona papierem do  pieczenia lub wysmarowana masłem i posypana płatkami).

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 50-60 minut.

Ciasto można polać polewą z jogurtu i miodu.

 

march4

 

 

 

march3

 

 

czwartek, 26 listopada 2015

Ostatnio stałam się monotematyczna, piekę na okrągło chleby :).

Ponownie skorzystałam z przepisu ze strony moje wypieki.

Z podanych proporcji wyszedł całkiem spory bochen chleba , pachnący i mięciutki, na drugi dzień nadal pyszny i świeży :).

Ciasto wyrabiałam w maszynie, ale piekłam w piekarniku.

p_owsiane_11

Składniki:

550 g mąki pszennej chlebowej

2 łyżeczki soli

15 g miękkiego masła

115 g płatków owsianych + na posypanie chleba

2 łyżeczki suchych drożdży

150 ml letniego mleka

225 ml letniej wody

2 łyżki miodu

Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać masło, płatki, drożdże, mleko , wodę i miód. Wyrobić ciasto, by było elastyczne i gładkie.

Uformować kulę, przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości (1-1,5 h).

Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, uformować bochenek. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i ponownie zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut.

Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać płatkami owsianymi.

Piec w temperaturze 230 stopni przez 10 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 20-25 minut.

Upieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Studzić na kratce.

Wersja maszynowa:

Wszystkie składniki umieścić w misie w takiej kolejności: najpierw płyny, potem sypkie, a na koniec drożdże. Nastawić program "ciasto rosnące".

Po skończeniu programu ciasto wyjąć, i postępować dalej według przepisu.

chleb3mw_1_2

p_owsiane_21

p_owsiane_9

niedziela, 08 marca 2009

   Zastanawiałam się jaki nowy chlebek upiec i przeglądałam przepisy na blogach , wybrałam chleb z płatkami owsianymi , który znalazłam u Majany.

Chlebek wyszedł pyszny, choć troszkę go przypiekłam z wierzchu.

 

Składniki:

350 ml mleka

50 ml wody

25 g masła

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

300 g mąki pszennej (u mnie 650)

150 g płatków owsianych

1,5 łyżeczki drożdży instant

   Drożdże i cukier wsypać do szklanki ciepłego mleka, poczekać aż "ruszą". Masło rozpuścić i ostudzić , potem razem z mlekiem i drożdżami dodać do reszty skłaników. Wyrobić ciasto (u mnie wyrabiała maszyna) i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyrobić jeszcze raz .

Ciasto przełożyć do naczynia żaroodpornego i zostawić do wyrośnięcie na ok. pół godziny.

Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 oC .