| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: miód

niedziela, 19 marca 2017

 

Dzisiaj przedstawiam ciasto upieczone przez moją córkę. Po obiedzie sobie odpoczywałam, a moje dziecko działało w kuchni.

Upiekła pyszne, zdrowe ciasto marchewkowe . Nie ukrywam, że taki wypiek jedliśmy po raz pierwszy i nam zasmakował :).

Inspiracja - Zielona Karuzela.

 march1

 

Składniki:

 

1/2 kg surowej marchewki

150 g płatków owsianych/żytnich/orkiszowych

3 łyżki oleju

3 płaskie łyżki miodu

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

4-5 jajek (w zależności od wielkości)

100 g bakalii ( suszone owoce, migdały, owoce goji, pestki dyni, słonecznika itp.)

 

Polewa (opcjonalnie):

mały jogurt naturalny i 1 łyżka miodu

 

Płatki zmielić na mąkę, marchewkę zetrzeć na najmniejszych oczkach  na tarce.Rozdrobnić bakalie (u nas w użyciu blender) . Oddzielić białka od żółtek.

Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać powoli żółtka tak, aby powstała jednolita masa.

Do masy dodawać powoli startą marchewkę i olej - wymieszać. Następnie dodać miód i wsypać zmielone płatki, proszek do pieczenia, cynamon i bakalie.

Zmielone płatki warto przesiać przez sitko.

Przygotowane ciasto przelać do formy do pieczenia (tortownica wyłożona papierem do  pieczenia lub wysmarowana masłem i posypana płatkami).

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 50-60 minut.

Ciasto można polać polewą z jogurtu i miodu.

 

march4

 

 

 

march3

 

 

wtorek, 22 grudnia 2015

 Przygotowania do Świąt wkroczyły już w ostatnią fazę , w sobotę upiekłam z córką pierniczki, a dziś zajęłyśmy się się zabawą w lukrowanie :). Przed pieczeniem ciasto leżakowało w lodówce około 4 tygodni.

Przepis na pierniczki znalazłam u mojej siostry :). Basia  poza pierniczkami piecze także piernik, ale my się rozpędziłyśmy i z całego ciasta zrobiłyśmy pierniczki (to przez tą sporą ilość foremek :), nie można się powstrzymać).

Przepis bierze udział w 9 Festiwalu Pierniczków organizowanym przez Madzię :).

pierniczki5

Składniki:

1 kg maki pszennej

1/2 l miodu

2 szklanki cukru

1 kostka smalcu

1/2 szklanki mleka

3 płaskie łyżeczki sody

3 jajka

szczypta soli

1 torebka przyprawy do piernika + przyprawy korzenne ( gałka muszkatołowa, kardamon, imbir, cynamon ) - w sumie ma być pół szklanki

Do garnka z grubym dnem włożyć miód, smalec i cukier , i rozpuścić na jednolitą masę. Ostudzić. Dodać do tego (ugniatając, mieszając) mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli i przyprawy. Zagnieść na jednolitą masę, okryć miskę ręcznikiem i folią (nie do końca szczelnie) i pozostawić w chłodnym miejscu na okres około 4 tygodni.

Przed świętami wyjmujemy ciasto, wałkujemy niezbyt cienko (ciasto jest lepiące, więc trzeba podsypywać trochę mąki), wycinamy foremkami pierniczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 10-15 minut.

Gotowe pierniczki powędrowały do wielkich, specjalnie zakupionych słoików i czekają na Święta :)

pierniczki1

 

 

pierniczki91

pierniczki14

pierniczki15

 

 

 

czwartek, 26 listopada 2015

Ostatnio stałam się monotematyczna, piekę na okrągło chleby :).

Ponownie skorzystałam z przepisu ze strony moje wypieki.

Z podanych proporcji wyszedł całkiem spory bochen chleba , pachnący i mięciutki, na drugi dzień nadal pyszny i świeży :).

Ciasto wyrabiałam w maszynie, ale piekłam w piekarniku.

p_owsiane_11

Składniki:

550 g mąki pszennej chlebowej

2 łyżeczki soli

15 g miękkiego masła

115 g płatków owsianych + na posypanie chleba

2 łyżeczki suchych drożdży

150 ml letniego mleka

225 ml letniej wody

2 łyżki miodu

Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać masło, płatki, drożdże, mleko , wodę i miód. Wyrobić ciasto, by było elastyczne i gładkie.

Uformować kulę, przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości (1-1,5 h).

Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, uformować bochenek. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i ponownie zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut.

Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać płatkami owsianymi.

Piec w temperaturze 230 stopni przez 10 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 20-25 minut.

Upieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Studzić na kratce.

Wersja maszynowa:

Wszystkie składniki umieścić w misie w takiej kolejności: najpierw płyny, potem sypkie, a na koniec drożdże. Nastawić program "ciasto rosnące".

Po skończeniu programu ciasto wyjąć, i postępować dalej według przepisu.

chleb3mw_1_2

p_owsiane_21

p_owsiane_9

sobota, 24 października 2015

  Od kilku dni "chodziła" za mną chałka, dzięki mojej siostrze, która swoimi zdjęciami narobiła nam smaku.

I dziś przy sobocie postanowiłam ją upiec. Z ciasta powstały dwie chałki : jedna zapleciona przeze mnie , druga przez moją pomocną córcię :). Chałka wyszła bardzo smaczna, nie jest zbyt słodka (inna w smaku niż tradycyjna chałka).

  Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na mojekucharzenie.blox.pl.

chaka11

Składniki:

1/2 kg mąki (pszenna 650)

15 g świeżych drożdży

60-70 ml letniej wody

3 jajka

50 g rozpuszczonego, ostudzonego masła

1/4 szklanki płynnego miodu

do posmarowania:

1 jajko

 

  Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami letniej wody, cukrem i 1 łyżką mąki, i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.

Gotowy zaczyn dodać do pozostałych składników,  wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (wyrabiać około 10 minut).

 Ciasto przełożyć do miski, nakryć , i pozostawić do wyrośnięcia (około 2 godziny).

Po 1 godzinie wyjąć ciasto , odgazować rozpłaszczając i ponownie włożyć do miski.

Po wyrośnięciu ciasto podzielić na pół, każdą połowę podzielić na 3 równe części. Uformować je w wałki i zapleść w warkocz. Końce dobrze zlepić i podwinąć pod spód.

Tak przygotowane chałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny.

Wyrośnięte chałki posmarować roztrzepanym jajkiem. U Abbry posypane były makiem, ja użyłam sezamu (nie miałam maku).

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (piekłam góra-dół).

Po upieczeniu studzić na kratce.

chaka2

chaka6

chaka13

 

 

 

 

niedziela, 07 grudnia 2008

 

 

 

 

Przepis na te pyszne pierniczki pochodzi z dawnej strony www.edziecko.pl (podała go Silije), był i jest pierniczkowym hitem :-).

Od lat te pierniczki goszczą u mnie w święta Bożego Narodzenia . 

Niestety nie miałam czasu w tym tygodniu na konkretne zdobienie, więc tylko są polukrowane. Ale reszta będzie lukrowana i ozdabiana razem z dziećmi , więc będzie kolorowo.

 

 

 

 

 Składniki:

1 kg mąki

½ l. miodu

2 szkl. cukru

1 kostka smalcu

½ szkl. mleka

3 płaskie łyżeczkisody

3 jajka

szczypta soli

1 torebka przyprawy do piernikó

w dodatkowo można dodać: imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon (niekoniecznie), mielone goździki

 

W garnku rozpuszczamy miód, smalec i cukier. Gdy ostygnie dodajemy mąkę , jajka, sodę rozpuszczoną w mleku (chłodnym), szczyptę soli i przyprawy. Całość zagniatamy , miskę (u mnie garnek) okrywamy ściereczką i folią i wystawiamy w chłodne miejsce (u mnie jest to balkon) na 4-5 tygodni.

Po tym czasie wałkujemy ciasto, wykrawamy pierniczki  i pieczemy ok. 10-15 min. Dekorujemy po ostygnięciu – mi pomagają w tym dzieci . Jeśli pierniczki mają wisieć na choince , dziurki warto zrobić od razu przy wykrawaniu lub po wyjęciu z piekarnika.

Smacznego :-)