| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: ricotta

czwartek, 28 stycznia 2016

Niedawno kupiłam sobie formę do tarty , i wreszcie postanowiłam ją wykorzystać.

Przepis znalazłam w książce Ewy Wachowicz "Ewa gotuje-szybko".

Męska część rodziny nie jada szpinaku, za to ja i córka jak najbardziej.

Obiad bardzo nam smakował, nie spodziewałam się , że tarta ze szpinakiem będzie tak pyszna :).

tarta5

Składniki:

ciasto:

250 g mąki pszennej

2 żółtka

1 łyżka kwaśniej śmietany

100 g masła

1/2 łyżeczki soli

 

farsz:

450 g mrożonego szpinaku

1 opakowanie sera ricotta (250 g)

3-4 ząbki czosnku

2 jajka

przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

 Na stolnicę wysypać mąkę , dodać zimne masło i posiekać wszystko nożem, aż będzie przypominać kruszonkę.

Zrobić kopczyk, w nim dołek , do którego należy wrzucić żółtka, śmietanę i sól. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i szybko zagnieść ciasto.  Uformować z niego kulę , zawinąć w folię i schować do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy na tartę. Całość nakłuć widelcem.

Na cieście umieścić papier do pieczenia, obciążyć dwiema garściami fasoli (aby ciasto nie "wstało").

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 15 minutach usunąć papier z fasolą i piec jeszcze około 15 minut (na złoty kolor).

 

Farsz

Na patelni rozpuścić masło i wrzucić drobno posiekany czosnek (przeciśnięty przez praskę). Gdy zacznie się lekko rumienić dodać rozmrożony szpinak i podsmażyć na małym ogniu, aż odparuje.

Roztrzepane jajka wymieszać z serem.

Do przestudzonego szpinaku dodać ser z jajkami, doprawić do smaku.

Farsz wyłożyć na upieczone ciasto i wyrównać.

Wstawić ponownie do piekarnika (nadal 180 stopni) i piec jeszcze około 25 minut.

tarta1

 

tarta10

tarta12

tarta15