| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: ricotta

czwartek, 28 stycznia 2016

Niedawno kupiłam sobie formę do tarty , i wreszcie postanowiłam j± wykorzystać.

Przepis znalazłam w ksi±żce Ewy Wachowicz "Ewa gotuje-szybko".

Męska czę¶ć rodziny nie jada szpinaku, za to ja i córka jak najbardziej.

Obiad bardzo nam smakował, nie spodziewałam się , że tarta ze szpinakiem będzie tak pyszna :).

tarta5

Składniki:

ciasto:

250 g m±ki pszennej

2 żółtka

1 łyżka kwa¶niej ¶mietany

100 g masła

1/2 łyżeczki soli

 

farsz:

450 g mrożonego szpinaku

1 opakowanie sera ricotta (250 g)

3-4 z±bki czosnku

2 jajka

przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

 Na stolnicę wysypać m±kę , dodać zimne masło i posiekać wszystko nożem, aż będzie przypominać kruszonkę.

Zrobić kopczyk, w nim dołek , do którego należy wrzucić żółtka, ¶mietanę i sól. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i szybko zagnie¶ć ciasto.  Uformować z niego kulę , zawin±ć w folię i schować do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy na tartę. Cało¶ć nakłuć widelcem.

Na cie¶cie umie¶cić papier do pieczenia, obci±żyć dwiema gar¶ciami fasoli (aby ciasto nie "wstało").

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 15 minutach usun±ć papier z fasol± i piec jeszcze około 15 minut (na złoty kolor).

 

Farsz

Na patelni rozpu¶cić masło i wrzucić drobno posiekany czosnek (przeci¶nięty przez praskę). Gdy zacznie się lekko rumienić dodać rozmrożony szpinak i podsmażyć na małym ogniu, aż odparuje.

Roztrzepane jajka wymieszać z serem.

Do przestudzonego szpinaku dodać ser z jajkami, doprawić do smaku.

Farsz wyłożyć na upieczone ciasto i wyrównać.

Wstawić ponownie do piekarnika (nadal 180 stopni) i piec jeszcze około 25 minut.

tarta1

 

tarta10

tarta12

tarta15