| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: sezam

czwartek, 18 maja 2017

W oryginalnym przepisie był filet z indyka, ale równie dobrze sprawdza się kurczak. Smaczne, proste danie obiadowe.

Do tego podałam pieczonego buraka i obiad gotowy :).

Inspiracja - ksi±żka Magdaleny Makarowskiej "Zniszcz te kilogramy"

 wsezamie6

 

Składniki:

1 filet z kurczaka

około 100 g sezamu

limonka

2 łyżki oliwy z oliwek

jajko

sól, pieprz, cz±ber

 

Fileta umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić sol±, pieprzem i cz±brem, skropić limonk±. Obtoczyć najpierw w roztrzepanym jajku , następnie w sezamie.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować oliw± i ułożyć na niej przygotowanego kurczaka.

Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Pieczone buraki :

 

2-3 buraczki

1 łyżka miodu

limonka

oliwa

50 g sera feta

 

dressing : 2-3 łyżki oleju lnianego, 2 łyżki octu balsamicznego , pieprz

 

Buraki pokroić w słupki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lekko posmarowanym oliw±). Skropić oliw±, limonk± i miodem.

Według przepisu należało je piec przez 30 minut w temperaturze 170 stopni. Ja piekłam w wyższej - około 190-200 (góra -dół), pod koniec wł±czyłam termoobieg.

Upieczone buraczki posypać pokrojon± fet± i polać dressingiem.

 

 wsezamie2

poniedziałek, 13 marca 2017

Po przerwie znów doł±czyłam do wspólnego pieczenia chleba w Piekarni Amber.

W marcu piekli¶my chleb żytni  z ziarnami na zakwasie. Przepis w tym miesi±cu wybrał Jacek z bloga "Przepisy na domowy chleb i ser".

Chleb jest prosty,smaczny , z duż± ilo¶ci± zdrowych ziaren, wymaga trochę czasu - ale warto się skusić :)

Do tego chleba użyłam m±ki żytniej typ 720 i 2000.

 marcowa4

 

Składniki:

 

Zaczyn:

 

30 g zakwasu żytniego

3 g soli

155 g m±ki żytniej 1150 lub 1400 (można zast±pić 105 g żytniej typ 750 + 50 g żytniej razowej typ 2000)

155 g wody

 

Zaczyn należy trzymać przez 8-9 godzin w ciepłym miejscu (ok 35 stopni), potem należy go przenie¶ć do temperatury pokojowej.

Ł±czny czas fermentacji - 18-24 godziny.

 

Ziarna:

 

25 g słonecznika

25 g sezamu

25g siemienia lnianego

150 g wody

 

Ziarna zalać wrz±c± wod± i zostawić pod przykryciem na 2-3 godziny.

 

Ciasto wła¶ciwe:

 

cały zaczyn

ziarna

250 g m±ki żytniej 1150 lub 1400 (można zast±pić: 170 g m±ki żytniej typ 720 + 80 g m±ki żytniej razowej typ 2000)

50 g m±ki jasnej pszennej

40 g wody

5 g drożdży ¶wieżych

24 g melasy

5 g soli

 

Ziarna  do posypania foremki i chleba

 

Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Przełożyć do miski , nakryć ¶ciereczk± i odstawić do wyro¶nięcia na 45 minut.

 

Po tym czasie przełożyć je do wysmarowanej masłem(margaryn±) i obsypanej ziarnami foremki o wymiarach około 25 cm x 11 cm.

Ciasto wyrównać , posypać ziarnami , przykryć i odstawić do wyro¶nięcia na 90 minut.

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 250 stopni przez 10 minut (z par±), potem zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 45 minut.

Po upieczeniu spryskać wod± i zostawić na 3 minuty w piekarniku.

Studzić na kratce.

 marcowa6

 

marcowa1

W Marcowej Piekarni wzięli udział:

Akacjowy blog – klik!
Am. art kolor i smak – kilk!
Bochen chleba – klik!
Codziennik kuchenny – klik!
Grahamka, weka, kajzerka… – klik!
Kuchnia Gucia – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Przepisy na domowy ser i chleb – klik!
Smak mojego domu – klik!
Stare gary – klik!
Sto kolorów kuchni – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie – klik!
W poszukiwaniu slow life – klik!
Zacisze kuchenne – klik!