| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: nadziewane

niedziela, 30 sierpnia 2009

Nadziewane pomidory to moja druga propozycja do akcji Pomidorowy sezon.

Przepis pochodzi  z " Książki kucharskiej dla dzieci - Cecylka Knedelek" J. Krzyżanek , a oryginalna nazwa przepisu - nadziewane pomidory , czyli czerwone czapeczki :-).

Książki o Cecylce zakupiliśmy na początku wakacji, a teraz zaczynamy z nich korzystać.

Dodam ,że pomidor z takim nadzieniem bardzo mi smakował (ale ja lubię właściwie wszystko co ma w sobie żółty ser :) ).

 

 

Składniki:

4 duże pomidory

1/2 kubka startego żółtego sera

1 łyżka serka homogenizowanego

średnia cebula

 

olej

sól, pieprz

masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Cebulę obrać i drobno pokroić. Pomidory umyć , ściąć ich wierzchy (zostawić - z nich będą czapeczki :) ) i wydrążyć warzywa (miąższ zostawić). Rozgrzać olej na patelni, zeszklić cebulę i dodać do niej miąższ z pomidorów - dusić 5-10 minut. Do ciepłego farszu dodać serek homogenizowany i starty żółty ser. Przyprawić do smaku . Gotowy farsz przełożyć do wydrążonych pomidorów, przykryć czapeczkami .

Tak przygotowane pomidory ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec 15 minut.

 

pomidory przed pieczeniem

i po upieczeniu :)