| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: Pavlova

wtorek, 24 lutego 2009

  To ciasto jest hitem , po 5 minutach od podania pozostaje słodkim wspomnieniem :-). Przepis podała Brunia na stronie cincin.

  Przepyszna beza z puszyst± piank± w ¶rodku i bit± ¶mietan± na wierzchu , rozpływaj±ca się w ustach. Robiłam je wiele razy , i za każdym znika w błyskawicznym tempie (więc zdjęcia w przekroju nie będzie ;-)) .

 

Składniki:

6 białek

300 g cukru (można dać trochę mniej)

1 łyżeczka m±ki kukurydzianej (lub ziemniaczanej) 

1 łyżeczka białego octu winnego

 

ok. 1/2 l ¶mietany 30%

owoce 

 

   Białka ubić na sztywn± masę , pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, m±kę kukurydzian±/ziemniaczan±/  i ocet.

Ubit± pianę delikatnie przełożyć na blachę wyłożon± papierem do pieczenia formuj±c okr±g (nie za duży) .

Piekarnik nagrzać do 180 oC i wstawić bezę. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140-150 oC i piec 1 1/2 godziny. Studzić przy uchylonym piekarniku.

   Gotow± bezę przed podaniem udekorować ubit± ¶mietan± (bez cukru ) i ułożyć na wierzchu owoce.