| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: Pavlova

wtorek, 24 lutego 2009

  To ciasto jest hitem , po 5 minutach od podania pozostaje słodkim wspomnieniem :-). Przepis podała Brunia na stronie cincin.

  Przepyszna beza z puszystą pianką w środku i bitą śmietaną na wierzchu , rozpływająca się w ustach. Robiłam je wiele razy , i za każdym znika w błyskawicznym tempie (więc zdjęcia w przekroju nie będzie ;-)) .

 

Składniki:

6 białek

300 g cukru (można dać trochę mniej)

1 łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej) 

1 łyżeczka białego octu winnego

 

ok. 1/2 l śmietany 30%

owoce 

 

   Białka ubić na sztywną masę , pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, mąkę kukurydzianą/ziemniaczaną/  i ocet.

Ubitą pianę delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując okrąg (nie za duży) .

Piekarnik nagrzać do 180 oC i wstawić bezę. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140-150 oC i piec 1 1/2 godziny. Studzić przy uchylonym piekarniku.

   Gotową bezę przed podaniem udekorować ubitą śmietaną (bez cukru ) i ułożyć na wierzchu owoce.