| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: ciasto

piątek, 25 marca 2016

Święta tuż, tuż i pora na wypieki wielkanocne. Zaczynam od mazurka, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole :).

mazurek5

Składniki:

Ciasto :

2 szklanki mąki pszennej

1/2 kostki masła/margaryny

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 żółtka

3 łyżki śmietany

   Mąkę przesiać przez sito,  posiekać z masłem i cukrem , dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.

Rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie blaszka o wymiarach około 27 cm x 23 cm) i nakłuć  ciasto widelcem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 215 stopni przez 10-15 minut.

Placek wystudzić, przeciąć na pół i przełożyć powidłami (u mnie domowe śliwkowe).

Masa krówkowa:

około 25 dag krówek

kilka łyżek mleka

1 płaska łyżka masła

Krówki włożyć do rondelka, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu aż się rozpuszczą. Dodać masło i gotować jeszcze 5-10 minut - cały czas mieszając.

Gorącą masą polać wierzch mazurka i udekorować wedle własnej fantazji :).

 

sobota, 28 listopada 2015

Pyszne ciasto drożdżowe, mięciutkie i puszyste , a do tego aromatyczna cynamonowa kruszonka :).

Tak wszystkim smakowało, że został już tylko mały kawałek .

Skorzystałam z przepisu ze strony eksplozja smaku.

ciasto_dr7

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej

20 g świeżych drożdży

3 żółtka

60 g drobnego cukru

60 g miękkiego masła

2 łyżki ekstraktu waniliowego (dodałam troszkę aromatu waniliowego)

200 ml mleka

szczypta soli

4 duże jabłka

Kruszonka:

1/2 kostki masła

1 niepełna szklanka mąki

1/2 szklanki cukru

1/2 łyżeczki cynamonu

W 1/3 szklanki mleka rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia na 15-30 minut .

Dodać pozostałe składniki i wyrobić, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na  godzinę.

Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką blaszki (u mnie forma u wymiarach 24x28 cm). Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Na wierzchu ułożyć pokrojone w ósemki jabłka i posypać kruszonką .

Piec w temperaturze 180-200 stopni (u mnie 190) przez około 50-60 minut.

 

 

 

Jesienne słodkości!

środa, 14 października 2015

  Pierwszy raz skusiłam się na zrobienie szarlotki sypanej. Wiele razy się zastanawiałam nad tym wypiekiem, ale zawsze kończyło się na tradycyjnej szarlotce na kruchym cieście. W końcu ją zrobiłam i nie napracowałam się przy tym za bardzo.

Ciasto wyszło dobre, chociaż dla mnie ciut za słodkie (ale ja nie przepadam za słodyczami).

Moja uwaga: pod formę należy coś podłożyć, lub szczelnie wyłożyć papierem do pieczenia, ponieważ może przeciekać stopione masło. Ja tego nie wiedziałam i po upieczeniu miałam piekarnik do szorowania.

 

szarlotka_2

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka kaszy manny

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

150 gram masła (dobrze schłodzonego)

1 kilogram kwaśnych jabłek

cynamon

 

  Wymieszać w misce mąkę z kaszą manną, cukrem i proszkiem do pieczenia.Podzielić na trzy części.

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać cynamon. Podzielić na 2 części.

Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wysypać 1/3 wymieszanych suchych składników. Następnie na to wyłożyć równomiernie warstwę starych jabłek. Na to ponownie wyłożyć kolejną warstwę sypką, i znów jabłka, i ostatnią część sypkich składników.

Na wierzchu rozłożyć starte na grubych oczkach masło.

Ciasto piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

 

szrlotka5

szrlotka6

 

 

Jesienne słodkości!

czwartek, 24 września 2009

Przepis na ciasto podała Krystyna9 , na stronie cincin .

Czytałam wypowiedzi ,że jest pyszne , ale nie spodziewałam się takiego efektu :-).  Ciasto jest po prostu przepyszne, puszyste, mięciutkie i rozpływające się w ustach, a kruszonka... :-).

Krysiu , dziękuję za przepis , jak zwykle rewelacyjny:-)

 

Składniki:

3 szkl +6 łyżek mąki krupczatki

1 szkl. ciepłego mleka

1/2 szkl. cukru

cukier waniliowy

2 jajka

1 żółtko (białko zostawić ! do posmarowania)

150 g roztopionego masła

42 g drożdży

 

kruszonka:

1/2 szkl. mąki krupczatki

1/2 szkl. cukru

60-70 g masła

 

owoce

 

Z mleka, drożdży , 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.

2 jajka, żółtko i resztę cukru oraz cukier waniliowy dobrze wymieszać , aby cukier się rozpuścił. Do miski wsypać 3 szklanki mąki , dodać szczyptę soli , ubite jajka z cukrem i zaczyn.

Wymieszać (ja użyłam miksera) , aż się składniki połączą. Teraz stopniowo dodawać chłodne , rozpuszczone masło i wyrabiać , aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski.

Przykryć i odstawić do wyrośnięcia (na około 40 minut).

Po tym czasie ciasto przełożyć do formy (u mnie ok. 25 x 38) , posmarować białkiem i ponakłuwać widelcem. Ułożyć owoce (u mnie były śliwki) , i posypać przygotowaną kruszonką.

Zostawić jeszcze do wyrośnięcia na ok 20-30 minut i wstawić do piekarnika (180 C) , piec ok. 40-50 minut.

 

 

 

sobota, 28 marca 2009

  Przepis na tę  szarlotkę znalazłam na stronie cincin, a podała go Ela83 , ciasto również piekła Abbra.

Szarlotka jest pyszna i rzeczywiście  bardzo krucha, i na dodatek znika w błyskawicznym tempie ;-) .

 

Składniki:

 

300 g mąki

1/2 szkl cukru

1/2 łyżeczki cukru waniliowego

200 g tłuszczu (100 g masła + 100 g margaryny)

10 g świeżych drożdży

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

3 żółtka

 

ok. 1 kg kwaśnych jabłek)

cukier , cynamon

 

   Z podanych składników zagnieść ciasto (drożdże wystarczy tylko rozkruszyć), 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę , pozostałą część włożyć do zamrażalnika na ok 1 1/2 godziny..

   Jabłka zetrzeć na grubszej tarce (za mnie zrobił to robot ;-) ) , udusić  z małą ilością wody , dodać cukier i cynamon do smaku.

   Spód ciasta podpiec przez ok. 10 minut w temperaturze 190 oC . Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowane jabłka i zetrzeć na nie ciasto z zamrażalnika.

Piec ok. 40-50 minut w temp. 190oC .

 

czwartek, 26 lutego 2009

  Szarlotkę od lat robię z tego samego przepisu :-) , a przepis dawno, dawno temu dostałam od koleżanki. 

Wychodzi pyszna, pachnąca cynamonem domowa szarlotka ... 

 

 

Składnki:

2 szklanki mąki

1/2 margaryny lub masła

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 żółtka

3 łyżki śmietany

 

4-6 szt. kwaśnych jabłek

cukier

cynamon 

 Ciasto:

   Mąkę posiekać z masłem i cukrem , dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na pół  ( część można schować na razie do lodówki). Jedną część rozwałkować i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika (215 oC) i podpiec ok. 8-10 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i wyłożyć na nie przygotowane jabłka . Rozwałkować drugą część  ciasta i ułożyć na masie jabłkowej. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 15-20 min. w tej samej temperaturze.

Jabłka:

  Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z małą ilością wrzącej wody i udusić (często mieszając) na małym ogniu , pod koniec dodać cukier i cynamon do smaku. 

   Ja zawsze robię szarlorkę z podwójnej porcji składników i piekę w blaszce o wymiarach 25cm x37 cm .

Czasem zamiast  wałkować drugą część ciasta  - po prostu po kawałeczku układam  je na jabłkach. 

 

  A z białek , które zostają polecam zrobić pavlovą :-)))