| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: pieczeń rzymska

poniedziałek, 23 lutego 2009

 Na rodzinn± imprezę postanowiłam pierwszy raz zrobić klops , na dodatek dziecko mnie prosiło o jajko w ¶rodku. Z niepewno¶ci± się zabrałam za pieczeń, wbrew obawom wyszło smacznie. Na pewno przepis do powtarzania :-) .

Składniki:

1 kg mięsa wieprzowego (łopatka)

2 kajzerki

5 jajek

cebula

sól, pieprz

bułka tarta

 

   Mięso opłukać , zmielić razem z cebul± i kajzerkami (bułki wcze¶niej namoczyć w wodzie i odcisn±ć). Dodać 2 jajka , pieprz i sól (ja dodaję na oko :-), ponieważ nie jestem w stanie spróbować surowego mięsa ;-) ) i dokładnie wyrobić na jednolit± masę.

3 pozostałe jajka ugotować na twardo.

   Z przygotowanej masy uformować gruby wałek . Z tej porcji wyszły mi dwa , do jednego dodałam ugotowane jajka .

Uformowane wałki obtoczyć w bułce tartej  i położyć na blasze (ja położyłam na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia).

Piec w temperaturze 180 oC przez około 1 godz. Pod koniec pieczenia posmarować klopsy wytopionym tłuszczem.