| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: bułki

piątek, 18 marca 2016

Przepis na te zajączki znalazłam w ostatnim numerze czasopisma "Pyszne"( podany przez firmę Dr.Oetker).

Postanowiłam jeszcze przed świętami sprawdzić, co mi z tego wyjdzie.

Bułeczki-zajączki są bardzo fajne (choć nie wyszły tak pięknie jak na zdjęciu w gazecie), smakują jak bułeczki maślane, na drugi dzień wciąż są świeże.

Moje uwagi : podczas pieczenia bułeczki jeszcze sporo urosły i część się połączyła z innymi, więc należy robić spore odstępy przy układaniu.

zajc27

 

 Składniki:

600 g mąki pszennej

250 ml letniego mleka

80 g masła

7 g drożdży instant

100 g cukru

1/4 łyżeczki soli

2 jajka

 

do posmarowania : 1 jajko + 2(3)łyżki wody

 

Masło rozpuścić i przestudzić. Mleko lekko podgrzać.

Do miski przesiać mąkę , dodać drożdże, cukier i sól - dokładnie wymieszać. Dodać jajka (w temperaturze pokojowej) i letnie mleko.Wszystko razem zagnieść, pod koniec dodając stopniowo masło.  Wyrobione powinno być gładkie i sprężyste.

Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut (do podwojenia objętości).

Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i krótko wyrobić.

Ciasto należy podzielić na :

12 większych kulek (tułów)

12 mniejszych kulek (głowa)

1 wałeczek (uszy)

 Każdą dużą kulkę połączyć z mniejszą smarując na łączeniu roztrzepanym jajkiem i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Z wałka ciasta odcinać bardzo wąskie paski (uszy), ułożyć na głowie zajączka i docisnąć patyczkiem (wykałaczką).

Tak przygotowane zajączki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.

Przed pieczeniem posmarować zające jajkiem roztrzepanym z wodą.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni i przez około 20-25 minut (góra-dół).

Studzić na kratce.

zajc18

zajc1

zajc4

zajc6

zajc8

zajc19

 

 

środa, 21 stycznia 2009

     Przyszła kolej na wypróbowanie przepisu Krystyny9  na bułeczki :-) .

Wyszły przepyszne, chrupiące i pachnące bułki na  śniadanko (12 sztuk) .

 

 

Składniki:

 

3 szkl. mąki pszennej (dałam typ 650)

1 łyżka mąki ziemniaczanej 

1 łyżka cukru

40 g drożdży

1/2 szkl. wody

1/2 szkl. mleka

1 łyżeczka soli

1/3 szkl. oleju

 

do posmarowania: jajko i odrobina mleka

 

   Wieczorem przygotować ciasto. Mąki przesiać do miski , w miseczce rozkruszyć drożdże i zasypać cukrem , poczekać aż się rozpuszczą. Do mąki dodać sól, mleko , wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wymieszać łyżką , aż składniki się połączą. Następnie ciasto przełożyć na blat , zagniatać przez 5 minut , zostawić na następne 5 minut , aby odpoczęło. Po tym czasie jeszcze zagniatać przez ok. 3 minuty.

Wyrobione ciasto przełożyć do posmarowanej oliwą miski , nakryć i wstawić na noc do lodówki.

Za mnie ciasto zrobiła maszyna - program wyrabianie ciasta. 

   Rano wyjąć ciasto i podzielić na 12 części , uformować bułeczki i położyć na blachę. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Przed pieczeniem posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypać , czym kto lubi (ja połowę posypałam sezamem, resztę  posmarowałam jajem).

 

Piec 20-25 min w temperaturze 220 oC , studzić na kratce.

 

 

poniedziałek, 19 stycznia 2009

 

Przepis na chrupiące kajzerki podała Bajaderka na forum cincin.

Postanowiłam je dzisiaj upiec, wyszły ... przepyszne, chrupiące , pachnące bułeczki :-) .

Przepis na pewno do powtarzania, bo efekt przeszedł moje oczekiwania . 

 

 

 

 Składniki:

 

3 szklanki mąki pszennej

3/4 szkl. letniej wody

1 1/2 drożdży instant

1 1/2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

1 jajko

2 łyżki masła

 

Wszystkie składniki wymieszać , wyrobić aż ciasto będzie odstawać od miski - od tego momentu wyrabiać jeszcze 5 min., zostawić na 10 min., aby odpoczęło i potem znów wyrabiać następne 5 min.  (za mnie wyrabiała i "wyrastała" maszyna).

Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny ;-).

Przełożyć je do lekko posmarowanej oliwą miski do wyrośnięcia na ok. 1 godz. i przykryć.

Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części , z każdej uformować bułeczkę i kłaść na blaszkę. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut (wg Bajaderki nie na dłużej , bo się napuszą i stracą konsystencję kajzerek).

Bułeczki przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym jajkiem i część posypałam sezamem. 

Ciasto jest bardzo "plastyczne" , idealnie nadaje się do robienia bułeczek w innych kształtach niż tradycyjne kajzerki

(Atinko dziękuję za instrukcję zawijania bułeczek ;-) ) 

Piec 15 - 17 min. w temperaturze 225 oC (ja piekłam w 220) , studzić na kratce.

Smacznego :-) 

 

 

niedziela, 09 listopada 2008

 ten przepis na pyszne bułeczki pochodzi ze strony www.cincin.cc , a podała go Liska.

Bułki wychodzą delikatne i mięciutke , i oczywiście u mnie znikają w tempie ekspresowym :-)

 

Składniki:

 

1 jajko (małe)

200 ml zimnego mleka

8 g świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

50 g  pokrojonego w kostkę masła 

340 g mąki pszennej (ja daję 650 )

7 g soli

 

Mąkę , sól i masło utrzeć, drożdże rozkruszyć w misce , zasypać cukrem i zalać 4 łyżkami zimnego mleka - wymieszać i wlać do mąki. Powoli wlewać pozostałe mleko , i na koniec rozbełtane jajko. Wyrobić ciasto (ja zazwyczaj dodaję więcej mąki , bo ciasto wychodzi dość luźne). Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godz..

Gdy ciasto wyrośnie, uformować nieduże bułeczki (mi z tej porcji wychodzi ok 14-16 sztuk) i wyłożyć na blachę. Ja jeszcze pozostawiam je do wyrośnięcia  (należy zostawić odstęp , żeby się nie połączyły :-)). 

Bułeczki smaruję mlekiem .

Piekarnik nagrzać do 230 oC , włożyć blachę z bułkami i piec w tej temp. 5 min, potem zmniejszyć do 200 oC i piec jeszcze ok. 5-10 min.

 

Za mnie ciasto wyrabia maszyna - program do ciasta rosnącego.