O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
A tu też zaglądam - rękodzieło
BLOGI KULINARNE
STRONY KULINARNE
SZABLON
Uwaga
Tagi
![]() ![]() ![]() |
Wpisy z tagiem: oliwa
czwartek, 18 maja 2017
W oryginalnym przepisie był filet z indyka, ale równie dobrze sprawdza się kurczak. Smaczne, proste danie obiadowe. Do tego podałam pieczonego buraka i obiad gotowy :). Inspiracja - książka Magdaleny Makarowskiej "Zniszcz te kilogramy"
Składniki: 1 filet z kurczaka około 100 g sezamu limonka 2 łyżki oliwy z oliwek jajko sól, pieprz, cząber
Fileta umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem i cząbrem, skropić limonką. Obtoczyć najpierw w roztrzepanym jajku , następnie w sezamie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować oliwą i ułożyć na niej przygotowanego kurczaka. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Pieczone buraki :
2-3 buraczki 1 łyżka miodu limonka oliwa 50 g sera feta
dressing : 2-3 łyżki oleju lnianego, 2 łyżki octu balsamicznego , pieprz
Buraki pokroić w słupki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lekko posmarowanym oliwą). Skropić oliwą, limonką i miodem. Według przepisu należało je piec przez 30 minut w temperaturze 170 stopni. Ja piekłam w wyższej - około 190-200 (góra -dół), pod koniec włączyłam termoobieg. Upieczone buraczki posypać pokrojoną fetą i polać dressingiem.
sobota, 13 maja 2017
Smaczna ,prosta , lekka i zdrowa sałatka z dodatkiem mozzarelli i pomidorków koktajlowych. Często gości na naszym stole :).
Składniki:
1 opakowanie mieszanki sałat 1 opakowanie pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 1 kulka mozzarelli w zalewie
sos: 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz czarny lub cytrynowy
Sałatę przełożyć do miski, pozostałe składniki pokroić i dodać do sałaty. Całość polać przygotowanym sosem.
|