| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: cukier

czwartek, 22 czerwca 2017

Sezon truskawkowy w pełni, więc nadszedł czas na robienie dżemów.

Tym razem z powodu braku czasu poszłam na łatwiznę i zrobiłam przetwory z cukrem żelującym.

Podejrzałam przepis na Kwestii smaku ,gdzie dodatkowo wyczytałam , że cukier żelujący 1:1 nie zawiera konserwantów i to mnie przekonało.

Także pierwsza tura słoików na zimę jest gotowa :).

 dtr3

 

Składniki:

 

1 kg truskawek

1 kg cukru żelującego 1:1

 

Truskawki dokładnie umyć, oderwać szypułki i odsączyć.

Owoce pokroić na kawałki, wrzucić do dużego garnka, wsypać cukier żelujący i wymieszać. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny.

 

Po tym czasie truskawki zagotować ciągle mieszając. Po zagotowaniu gotować jeszcze na małym ogniu przez 4 minuty (mieszając).

 

Gorący dżem przelać od razu do wyparzonych słoików i zakręcić.

Słoiki postawić do góry dnem i po kilku minutach odwrócić.

Dżem jest dosyć rzadki, ale gdy ostygnie zmienia konsystencję.

* Jednorazowo gotuje się dżem tylko z 1 kg owoców 

 

dtr4

sobota, 26 marca 2016

Przepis na ten mazurek znalazłam w czasopiśmie "Przyjaciółka".

Jest inny nie te, które do tej pory robiłam, i do tego polewa mleczna :).

mazurekml4

Składniki:

 

Ciasto:

3 jajka

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

szczypta proszku do pieczenia

 

Polewa:

12,5 g masła

2/3 szklanki cukru pudru

2/3 szklanki mleka w proszku

2 łyżki wody

 

Do przełożenia:

powidła (u mnie domowe śliwkowe)

 

Jajka ubić z cukrem na puch, dodać przesianą mąkę i proszek i wszystko razem zmiksować.

Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie forma o wymiarach około 27 cm x 23 cm).

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10-15 minut.

Upieczony placek wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na dwa równe prostokąty.

Jeden kawałek posmarować powidłami i przykryć drugim.

 

Cukier puder i mleko w proszku przesiać przez sitko. W rondelku rozpuścić masło, dodać przesiane składniki i wodę (ja dodałam jedną łyżkę wody więcej). Gotować ciągle mieszając, aż masa będzie gładka.

Gorącą masę wylać na wierzch mazurka i równo rozprowadzić.

Gdy masa zastygnie udekorować mazurka według uznania :) - u mnie polewa z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i cukierki.

mazurekml1

wtorek, 24 lutego 2009

  To ciasto jest hitem , po 5 minutach od podania pozostaje słodkim wspomnieniem :-). Przepis podała Brunia na stronie cincin.

  Przepyszna beza z puszystą pianką w środku i bitą śmietaną na wierzchu , rozpływająca się w ustach. Robiłam je wiele razy , i za każdym znika w błyskawicznym tempie (więc zdjęcia w przekroju nie będzie ;-)) .

 

Składniki:

6 białek

300 g cukru (można dać trochę mniej)

1 łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej) 

1 łyżeczka białego octu winnego

 

ok. 1/2 l śmietany 30%

owoce 

 

   Białka ubić na sztywną masę , pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, mąkę kukurydzianą/ziemniaczaną/  i ocet.

Ubitą pianę delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując okrąg (nie za duży) .

Piekarnik nagrzać do 180 oC i wstawić bezę. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140-150 oC i piec 1 1/2 godziny. Studzić przy uchylonym piekarniku.

   Gotową bezę przed podaniem udekorować ubitą śmietaną (bez cukru ) i ułożyć na wierzchu owoce.