| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: jogurt grecki

¶roda, 15 marca 2017

Gdy dzisiaj zobaczyłam ten przepis u Mikimamy to już wiedziałam, co zrobię na obiad.

Smaczna tarta ze ¶wieżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi , do tego zupełnie inne ciasto na spód (osobi¶cie wolę jednak tradycyjne, córce zasmakowało).

Wprowadziłam tylko jedn± zmianę  - wymieszałam biał± m±kę z pełnoziarnist±.

 tartasz2

 

Ciasto:

 

2 szklanki m±ki pszennej (użyłam m±ki pszennej białej i pełnoziarnistej)

20 dag chudego twarogu

1 jajko

1 łyżeczka soli

1/3 szklanki mleka

6 łyżek oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

tłuszcz do posmarowania formy

 

Nadzienie:

 

torebka szpinaku baby (nie zużyłam całej)

kostka sera feta

1 duży jogurt grecki

2 małe jajka (lub 1 duże)

1-2 z±bki czosnku

 pieprz, suszone oregano, ewentualnie sól

małe opakowanie pomidorków koktajlowych

 

Ser rozdrobnić , dodać jajo, olej, mleko i sól - wymieszać. Dodać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i zagnie¶ć ciasto.

Przełożyć do miski , nakryć foli± i odstawić do lodówki na pół godziny.

 

Fetę rozgnie¶ć dokładnie, wymieszać z jogurtem, jajkami, przeci¶niętym przez praskę czosnkiem , szpinakiem i przyprawami.

Wyj±ć ciasto z lodówki i wyłożyć nim formę do pieczenia (wcze¶niej lekko posmarowan± masłem lub olejem) razem z brzegami.

Farsz wyłożyć na wierzch. Pomidorki przekroić na pół i ułożyć na wierzchu.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni (góra-dół) przez około 40 minut (aż boki się zrumieni±).

 tartasz5