| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: czekolada

niedziela, 22 lutego 2009

 

 

Moj± propozycj± na "Czekoladowy weekend" s± muffiny czekoladowe.  Przepis pochodzi z forum cincin, a podała go Sylcia. Muffinki wychodz± puszyste i rozpływaj± się w ustach :-).

 

Składniki:

1 1/2 szkl. m±ki

1 niepełna szkl. cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

 

100 g. czekolady

1 szkl. mleka

2 jajka

1/2 szkl. oleju

 

   Suche składniki wsypać do miski i wymieszać.

Czekoladę pokruszyć , dodać 1/4 szklanki mleka i rozpu¶cić . Dodać olej, resztę mleka i jajka.

Wymieszać mokre składniki z suchymi . Można dodać do masy pokruszon± czekoladę (co zrobiłam :-) ).

Przygotowane ciasto wlać do foremek muffinkowych i piec ok. 25 minut w temperaturze 190oC .

Czę¶ć gotowych muffinek polałam polew± czekoladow±. 

 

 

sobota, 10 stycznia 2009

To jest drugi, mój ulubiony przepis na przepyszne muffinki, które znikaj± w kilka chwil :-).

Pochodzi ze strony www.cincin.cc , a podała go Liska

Wychodz± mięciutkie, pyszne muffinki z rozpływaj±c± się w ustach czekolad± :-). 

 

 

 Składniki:

 

100 g masła

2/3 szkl. cukru

cukier waniliowy

1 jajko (lub dwa małe) 

1/2 szkl mleka

1 3/4 szkl. m±ki

1/4 łyżeczki soli

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

2 łyżki kawy rozpuszczone w 2 łyżkach gor±cej wody (daję rozpuszczaln±)

12 kawałków czekolady 

 

W dużej misce zmiksować masło z cukrem (ja tym razem masło rozpu¶ciłam , i wymieszałam ręcznie), dodać jajko, rozpuszczon± letni± kawę i mleko. 

W drugiej misce wymieszać suche składniki , poł±czyć obie masy delikatnie mieszaj±c (masa musi być grudkowata). 

Napełniać foremki muffinkowe mas± do połowy, włożyć po kawałku czekolady i przykryć pozostał± mas±.

Ja dodałam czekoladę z rodzynkami i orzechami, bo tylko tak± miałam w domu. 

Piec ok. 20 min w temperaturze 180 o

 

 

czwartek, 06 listopada 2008

 

 

 

 

S± to jedne z najlepszych muffinek , jakie jadłam :-).

Przepis pochodzi ze strony www.cincin.cc , a podała go imp_act.

 

Składniki:

1 budyń (daję waniliowy lub ¶mietankowy)

300 g m±ki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

szczypta soli

150 g masła lub margaryny

160 g cukru

170 ml mleka

2 jajka

czekolada (ja dodaję zwykł± mleczn± , czasem biał±) 

 

Ugotować gęsty budyń z mniejsz± ilo¶ci± mleka (ok 250 - 300 ml) .

 Masło roztapiamy i rozpuszczamy w nim cukier, studzimy. W jednej misce mieszamy m±kę , proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. W drugiej misce mieszamy jajka z mlekiem.

Do suchych składników dodać mleko z jajkami, masło z cukrem - wymieszać (ale nie za długo , ciasto powinno mieć grudkowat± konsystencję).

Przygotowane ciasto wlewamy na dno foremek (na ok 1 cm), na to nakładamy budyń  i kostkę czekolady. Zakrywamy muffinki pozostałym ciastem.

Wstawiamy do gor±cego piekarnika (190-200 oC ) i pieczemy ok. 20-30 min.