| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: czekolada

niedziela, 22 lutego 2009

 

 

Moją propozycją na "Czekoladowy weekend" są muffiny czekoladowe.  Przepis pochodzi z forum cincin, a podała go Sylcia. Muffinki wychodzą puszyste i rozpływają się w ustach :-).

 

Składniki:

1 1/2 szkl. mąki

1 niepełna szkl. cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

 

100 g. czekolady

1 szkl. mleka

2 jajka

1/2 szkl. oleju

 

   Suche składniki wsypać do miski i wymieszać.

Czekoladę pokruszyć , dodać 1/4 szklanki mleka i rozpuścić . Dodać olej, resztę mleka i jajka.

Wymieszać mokre składniki z suchymi . Można dodać do masy pokruszoną czekoladę (co zrobiłam :-) ).

Przygotowane ciasto wlać do foremek muffinkowych i piec ok. 25 minut w temperaturze 190oC .

Część gotowych muffinek polałam polewą czekoladową. 

 

 

sobota, 10 stycznia 2009

To jest drugi, mój ulubiony przepis na przepyszne muffinki, które znikają w kilka chwil :-).

Pochodzi ze strony www.cincin.cc , a podała go Liska

Wychodzą mięciutkie, pyszne muffinki z rozpływającą się w ustach czekoladą :-). 

 

 

 Składniki:

 

100 g masła

2/3 szkl. cukru

cukier waniliowy

1 jajko (lub dwa małe) 

1/2 szkl mleka

1 3/4 szkl. mąki

1/4 łyżeczki soli

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

2 łyżki kawy rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody (daję rozpuszczalną)

12 kawałków czekolady 

 

W dużej misce zmiksować masło z cukrem (ja tym razem masło rozpuściłam , i wymieszałam ręcznie), dodać jajko, rozpuszczoną letnią kawę i mleko. 

W drugiej misce wymieszać suche składniki , połączyć obie masy delikatnie mieszając (masa musi być grudkowata). 

Napełniać foremki muffinkowe masą do połowy, włożyć po kawałku czekolady i przykryć pozostałą masą.

Ja dodałam czekoladę z rodzynkami i orzechami, bo tylko taką miałam w domu. 

Piec ok. 20 min w temperaturze 180 o

 

 

czwartek, 06 listopada 2008

 

 

 

 

Są to jedne z najlepszych muffinek , jakie jadłam :-).

Przepis pochodzi ze strony www.cincin.cc , a podała go imp_act.

 

Składniki:

1 budyń (daję waniliowy lub śmietankowy)

300 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

szczypta soli

150 g masła lub margaryny

160 g cukru

170 ml mleka

2 jajka

czekolada (ja dodaję zwykłą mleczną , czasem białą) 

 

Ugotować gęsty budyń z mniejszą ilością mleka (ok 250 - 300 ml) .

 Masło roztapiamy i rozpuszczamy w nim cukier, studzimy. W jednej misce mieszamy mąkę , proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. W drugiej misce mieszamy jajka z mlekiem.

Do suchych składników dodać mleko z jajkami, masło z cukrem - wymieszać (ale nie za długo , ciasto powinno mieć grudkowatą konsystencję).

Przygotowane ciasto wlewamy na dno foremek (na ok 1 cm), na to nakładamy budyń  i kostkę czekolady. Zakrywamy muffinki pozostałym ciastem.

Wstawiamy do gorącego piekarnika (190-200 oC ) i pieczemy ok. 20-30 min.