| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: żurek

wtorek, 22 marca 2016

Przepis na domowy zakwas na żurek znalazłam w ksi±żce Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia".

Już kilka razy zd±żyłam go zrobić, jak dla nas jest lepszy niż kupowany gotowy zakwas żurkowy w butelce, choć ma troszkę inny smak.

Ja robiłam tylko na bazie zakwasu żytniego, ale w ksi±żce podane s± dwie wersje : na zakwasie lub chlebie.

Przepis na żurek znajdziecie tutaj  :)

 

zakwaszurek7a

 

Składniki:

50 g zakwasu żytniego (lub kromka czerstwego chleba żytniego na zakwasie)

400 ml letniej wody

100 g m±ki żytniej razowej

2 z±bki czosnku z łupinkami

3-4 ziarna ziela angielskiego

2-4 li¶cie laurowe

6-8 ziaren czarnego pieprzu

1 łyżeczka suszonego majeranku

1/4 łyżeczki czarnuszki (opcjonalnie - ja nie dodałam)

2-3 suszone podgrzybki (opcjonalnie)

 

Zakwas lub kromkę chleba umie¶cić w słoiku, zalać wod± i wymieszać. Dodać rozgnieciony czosnek (z łupinami) , m±kę żytni± oraz pozostałe składniki.

Wszystko razem wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Gdy używamy zakwasu żytniego to baza żurkowa będzie gotowa po 1 dniu.

zurek2