O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
A tu też zagl±dam - rękodzieło
BLOGI KULINARNE
STRONY KULINARNE
SZABLON
Uwaga
Tagi
![]() ![]() ![]() |
Wpisy z tagiem: żurek
wtorek, 22 marca 2016
Przepis na domowy zakwas na żurek znalazłam w ksi±żce Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia". Już kilka razy zd±żyłam go zrobić, jak dla nas jest lepszy niż kupowany gotowy zakwas żurkowy w butelce, choć ma troszkę inny smak. Ja robiłam tylko na bazie zakwasu żytniego, ale w ksi±żce podane s± dwie wersje : na zakwasie lub chlebie. Przepis na żurek znajdziecie tutaj :)
Składniki: 50 g zakwasu żytniego (lub kromka czerstwego chleba żytniego na zakwasie) 400 ml letniej wody 100 g m±ki żytniej razowej 2 z±bki czosnku z łupinkami 3-4 ziarna ziela angielskiego 2-4 li¶cie laurowe 6-8 ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/4 łyżeczki czarnuszki (opcjonalnie - ja nie dodałam) 2-3 suszone podgrzybki (opcjonalnie)
Zakwas lub kromkę chleba umie¶cić w słoiku, zalać wod± i wymieszać. Dodać rozgnieciony czosnek (z łupinami) , m±kę żytni± oraz pozostałe składniki. Wszystko razem wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Gdy używamy zakwasu żytniego to baza żurkowa będzie gotowa po 1 dniu.
|