| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: marchewska

niedziela, 19 marca 2017

 

Dzisiaj przedstawiam ciasto upieczone przez moj± córkę. Po obiedzie sobie odpoczywałam, a moje dziecko działało w kuchni.

Upiekła pyszne, zdrowe ciasto marchewkowe . Nie ukrywam, że taki wypiek jedli¶my po raz pierwszy i nam zasmakował :).

Inspiracja - Zielona Karuzela.

 march1

 

Składniki:

 

1/2 kg surowej marchewki

150 g płatków owsianych/żytnich/orkiszowych

3 łyżki oleju

3 płaskie łyżki miodu

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

4-5 jajek (w zależno¶ci od wielko¶ci)

100 g bakalii ( suszone owoce, migdały, owoce goji, pestki dyni, słonecznika itp.)

 

Polewa (opcjonalnie):

mały jogurt naturalny i 1 łyżka miodu

 

Płatki zmielić na m±kę, marchewkę zetrzeć na najmniejszych oczkach  na tarce.Rozdrobnić bakalie (u nas w użyciu blender) . Oddzielić białka od żółtek.

Białka ubić na sztywn± pianę. Do ubitej piany dodawać powoli żółtka tak, aby powstała jednolita masa.

Do masy dodawać powoli start± marchewkę i olej - wymieszać. Następnie dodać miód i wsypać zmielone płatki, proszek do pieczenia, cynamon i bakalie.

Zmielone płatki warto przesiać przez sitko.

Przygotowane ciasto przelać do formy do pieczenia (tortownica wyłożona papierem do  pieczenia lub wysmarowana masłem i posypana płatkami).

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 50-60 minut.

Ciasto można polać polew± z jogurtu i miodu.

 

march4

 

 

 

march3