| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: masło

wtorek, 25 kwietnia 2017

Po wczorajszym dniu zostało mi trochę ugotowanego kalafiora, więc dzi¶ zaczęłam szukać przepisu na obiad  z tym dodatkiem.

Wybrałam kalafior zapiekany z makaronem w sosie beszamelowym z dodatkiem żółtego sera.

Danie nieskomplikowane, szybkie i smaczne.

 Inspiracja - Kwestia smaku.

 kalafior1

Składniki:

 

1 szklanka makaronu np. muszelki, ¶widerki, penne (u nas razowy)

1/2 kalafiora (u nas trochę więcej)

25 g masła

2 płaskie łyżki m±ki pszennej

300 ml mleka

1 łyżeczka musztardy (niekoniecznie)

70-100 g startego żółtego sera (ulubionego)

 

Makaron ugotować w osolonej wodzie . Na 3-4 minuty przed końcem gotowania dodać do niego różyczki kalafiora i gotować do miękko¶ci. Można również ugotować je oddzielnie.

Ugotowanego kalafiora i makaron odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

W rondelku na małym ogniu roztopić masło, dodać m±kę i smażyć około 2 minut co chwilę mieszaj±c. Następnie stopniowo wlewać do rondla mleko - cały czas mieszaj±c , aż powstanie gęsty sos. Dodać musztardę , starty ser , sól i pieprz do smaku.

Mieszać , aż rozpu¶ci się ser i powstanie gładki sos.

Przygotowanym sosem polać makaron i kalafiora.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut (do czasu, aż sos się zrumieni i zacznie bulgotać).

 

kalafior4

kalafior3

 

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Po raz kolejny obiad zrobiła nam moja córka.  Tym razem były to kotlety z kaszy gryczanej. W oryginalnym przepisie były jeszcze pieczarki, ale nie miały¶my w domu, więc powstały tylko z kaszy.

Chrupi±ce , podane z sosem czosnkowym domowej roboty smakowały pysznie :).

Przepis przyniesiony ze szkoły :).

 gryczane4

 

Składniki:

 

160 g kaszy gryczanej

240 g pieczarek (u nas tym razem bez pieczarek)

120 g  cebuli

60 g masła

2 jajka

1 pęczek szczypiorku

około 80 g bułki tartej

20 g m±ki ziemniaczanej

olej do smażenia

sól, pieprz

 

 Kaszę ugotować i wystudzić. Cebulę (i ewentualnie pieczarki) pokroić w drobn± kostkę i podsmażyć na czę¶ci masła- wystudzić.

Do miski przełożyć  ugotowan± kaszę, cebulę z pieczarkami, pokrojony szczypiorek, resztę masła , jajka i m±kę ziemniaczan±  i wyrobić.

Tak przygotowan± masę podzielić na 12 równych czę¶ci.

Uformować okr±głe kotlety i obtoczyć  w bułce tartej .

Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor.

 

 gryczane5

 

gryczane6

 

gryczane7

 

sobota, 25 marca 2017

Pyszne, miękkie i puszyste ciasto drożdżowe z domowymi ¶liwkowymi powidłami.

Inspirację znalazłam u mojej Siostry :).

 

drpow6

Składniki:

 

Ciasto:

 

3 jajka

150 g masła (roztopionego i ostudzonego)

3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej)

4 i 1/2 szklanki m±ki pszennej

1 szklanka letniego mleka

50 g ¶wieżych drożdży

 

Do posmarowania - słoik powideł ¶liwkowych

 

Kruszonka:

90 g m±ki pszennej

50 g cukru

60 g roztopionego gor±cego masła

1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Do miseczki włożyć pokruszone drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i wlać około 1/4 szklanki letniego mleka. Wszystko wymieszać i odstawić na kilka minut do wyro¶nięcia.

Jajka utrzeć z cukrem mikserem na puszyst± masę.

Do dużej miski wsypać m±kę, wlać ostudzone masło, utarte jajka i wyro¶nięty rozczyn.

Wyrobić ciasto (mikserem z hakami lub ręcznie) - nie powinno się kleić , w razie potrzeby dosypać niewielk± ilo¶ć m±ki.

Miskę z przygotowanym ciastem przykryć foli± i odstawić do wyro¶nięcia na około 45 minut.

Formę ( u mnie o wymiarach  40 cm x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyro¶nięte ciasto  przełożyć na oprószony m±k± blat/stolnicę i rozwałkować na prostok±t o grubo¶ci około 1 cm. Na ciasto wyłożyć powidła i równo je rozsmarować na całej powierzchni.

Posmarowane ciasto zawin±ć w rulon i pokroić  w około 2 cm kawałki. Układać je w przygotowanej blaszce w dowolny sposób.

Ciasto przykryć ¶ciereczk± i odstawić ponownie do wyro¶nięcia na około 20 minut.

 

Przygotować kruszonkę : m±kę wymieszać z cukrami, zalać roztopionym gor±cym masłem i wymieszać do powstania kruszonki.

 

Wyro¶nięte ciasto posypać przygotowan± kruszonk± .

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (góra-dół) , Basie piekła w 170 stopniach. Piec około 50 minut.

 

 

drpow11

drpow5

sobota, 13 lutego 2016

Mocno kakaowe ciasteczka, przekładane mas± z mleka w proszku , wygl±daj± i smakuj± jak markizy :).

Przepis znalazłam na blogu Danusi.

Ciasteczka s± moj± propozycj± do Czekoladowego Tygodnia, prowadzonego przez Atinę :).

markizy21

 Składniki:

2 szklanki m±ki wrocławskiej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

180 g masła

2/3 szklanki gorzkiego kakao

1 szklanka cukru pudru

2 łyżki kefiru (u mnie ma¶lanki)

1 jajko

cukier puder z prawdziw± wanili± (dałam cukier z wanili±)

 

M±kę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko.

Masło włożyć do rondelka, dodać kakao i cukier puder - podgrzać do rozpuszczenia masła i uzyskania jednolitej masy.

Do m±ki dodać wystudzon± masę ma¶lan± ,kefir, rozm±cone jajko i cukier z wanili± i wyrobić ciasto. Uformować kulę , włożyć do woreczka foliowego i schować do lodówki na 30-60 minut.

Po tym czasie ciasto podzielić na kilka czę¶ci , rozwałkować na grubo¶ć około 3 mm podsypuj±c m±k±.

Wykrawać ciasteczka o ¶rednicy ok. 5 cm , można użyć stempelków.

Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożon± papierem do pieczenia ( na blaszkę należy przenosić nożem, bo ciasto jest do¶ć miękkie).

 Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 9-10 minut.

Studzić na kratce.

 

Masa do przełożenia:

1/4 szklanki mleka

1/4 szklanki cukru

3/4 mleka w proszku + 1 łyżka

100 g masła

 

Mleko wymieszać z cukrem i podgrzać do rozpuszczenia cukru. Masło zmiksować na puszyst± masę , dodać mleko w proszku i ostudzone mleko z cukrem - wszystko zmiksować.

Na ostudzone ciasteczka nakładać masę i składać z drug± połówk±.

Ciastka ułożyć w zamkniętym pojemniku i schłodzić w lodówce, żeby masa stężała.

markizy3

markizy6

markizy12

markizy19

markizy22

czekoladowy

 

 

Walentynki 2016 - Czym TO się je?

pi±tek, 12 lutego 2016

Pyszne, kruche i mocno waniliowe ciasteczka walentynkowe :).

Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na stronie Doroty.

 waniliowe4

Składniki:

250 g m±ki pszennej

125 g cukru pudru

125 g masła

1 jajko

1 str±k wanilii

Str±k wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać nasionka. W misce wymieszać nasionka wanilii i cukier puder.

M±kę przesiać na stolnicę, masło pokroić na małe kawałki , dodać do m±ki i rozetrzeć palcami, aż uformuj± się grudki.Na ¶rodku zrobić wgłębienie , wbić do niego jajko i posypać cukrem z wanili±. Mieszać krótko, do poł±czenia się składników.

Ciasto uformować w kulę , owin±ć foli± spożywcz± i włożyć do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubo¶ć około 3-4 mm, podsypuj±c lekko m±k±.

Wycinać foremkami ciasteczka (można też robić stempelki) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 13-15 minut.

Studzić na kratce.

waniliowe3

waniliowe13

waniliowe15

Wpis bierze udział w akcji Walentynkowe słodko¶ci, razem ze mn± piekły :

Dorota

Julianna

Marzena

Bożena

Iwona

Ela

Ewa

Dagmara

Sylwia

 

 

Walentynki 2016 - Czym TO się je?

poniedziałek, 03 listopada 2008

Jest to przek±ska, które od lat go¶ci w mojej rodzinie :-)

 

Potrzebujemy :

 

ok .30 dag sera żółtego -  salami

 

1 serek topiony kremowy 

1/2 kostki masła

2 jajka

 

szynka, szczypiorek, natka, pieczarki (podsmażone), rzodkiewki - jednym słowem co kto lubi 

pieprz, sól 

 

Ser w woreczku foliowym trzymać pół godz. we wrz±tku (ja zostawiam w garnku na malutkim gazie) .
Jajka ugotować , pokroić , resztę składników również , wymieszać z masłem i serkiem topionym, doprawić.
Żółty ser wyj±ć z woreczka (zrobi się taki ...placek, w razie porzeby rozwałkować) , rozsmarować na nim farsz i zwin±ć w roladę - i  po ostygnięciu  do lodówki.