| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: Mazurek

sobota, 26 marca 2016

Przepis na ten mazurek znalazłam w czasopi¶mie "Przyjaciółka".

Jest inny nie te, które do tej pory robiłam, i do tego polewa mleczna :).

mazurekml4

Składniki:

 

Ciasto:

3 jajka

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki m±ki pszennej

szczypta proszku do pieczenia

 

Polewa:

12,5 g masła

2/3 szklanki cukru pudru

2/3 szklanki mleka w proszku

2 łyżki wody

 

Do przełożenia:

powidła (u mnie domowe ¶liwkowe)

 

Jajka ubić z cukrem na puch, dodać przesian± m±kę i proszek i wszystko razem zmiksować.

Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie forma o wymiarach około 27 cm x 23 cm).

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10-15 minut.

Upieczony placek wystudzić, wyj±ć z formy i przekroić na dwa równe prostok±ty.

Jeden kawałek posmarować powidłami i przykryć drugim.

 

Cukier puder i mleko w proszku przesiać przez sitko. W rondelku rozpu¶cić masło, dodać przesiane składniki i wodę (ja dodałam jedn± łyżkę wody więcej). Gotować ci±gle mieszaj±c, aż masa będzie gładka.

Gor±c± masę wylać na wierzch mazurka i równo rozprowadzić.

Gdy masa zastygnie udekorować mazurka według uznania :) - u mnie polewa z czekolady rozpuszczonej w k±pieli wodnej i cukierki.

mazurekml1

pi±tek, 25 marca 2016

¦więta tuż, tuż i pora na wypieki wielkanocne. Zaczynam od mazurka, którego nie może zabrakn±ć na ¶wi±tecznym stole :).

mazurek5

Składniki:

Ciasto :

2 szklanki m±ki pszennej

1/2 kostki masła/margaryny

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 żółtka

3 łyżki ¶mietany

   M±kę przesiać przez sito,  posiekać z masłem i cukrem , dodać pozostałe składniki i zagnie¶ć ciasto.

Rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie blaszka o wymiarach około 27 cm x 23 cm) i nakłuć  ciasto widelcem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 215 stopni przez 10-15 minut.

Placek wystudzić, przeci±ć na pół i przełożyć powidłami (u mnie domowe ¶liwkowe).

Masa krówkowa:

około 25 dag krówek

kilka łyżek mleka

1 płaska łyżka masła

Krówki włożyć do rondelka, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu aż się rozpuszcz±. Dodać masło i gotować jeszcze 5-10 minut - cały czas mieszaj±c.

Gor±c± mas± polać wierzch mazurka i udekorować wedle własnej fantazji :).