| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: m±ka żytnia

poniedziałek, 13 marca 2017

Po przerwie znów doł±czyłam do wspólnego pieczenia chleba w Piekarni Amber.

W marcu piekli¶my chleb żytni  z ziarnami na zakwasie. Przepis w tym miesi±cu wybrał Jacek z bloga "Przepisy na domowy chleb i ser".

Chleb jest prosty,smaczny , z duż± ilo¶ci± zdrowych ziaren, wymaga trochę czasu - ale warto się skusić :)

Do tego chleba użyłam m±ki żytniej typ 720 i 2000.

 marcowa4

 

Składniki:

 

Zaczyn:

 

30 g zakwasu żytniego

3 g soli

155 g m±ki żytniej 1150 lub 1400 (można zast±pić 105 g żytniej typ 750 + 50 g żytniej razowej typ 2000)

155 g wody

 

Zaczyn należy trzymać przez 8-9 godzin w ciepłym miejscu (ok 35 stopni), potem należy go przenie¶ć do temperatury pokojowej.

Ł±czny czas fermentacji - 18-24 godziny.

 

Ziarna:

 

25 g słonecznika

25 g sezamu

25g siemienia lnianego

150 g wody

 

Ziarna zalać wrz±c± wod± i zostawić pod przykryciem na 2-3 godziny.

 

Ciasto wła¶ciwe:

 

cały zaczyn

ziarna

250 g m±ki żytniej 1150 lub 1400 (można zast±pić: 170 g m±ki żytniej typ 720 + 80 g m±ki żytniej razowej typ 2000)

50 g m±ki jasnej pszennej

40 g wody

5 g drożdży ¶wieżych

24 g melasy

5 g soli

 

Ziarna  do posypania foremki i chleba

 

Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Przełożyć do miski , nakryć ¶ciereczk± i odstawić do wyro¶nięcia na 45 minut.

 

Po tym czasie przełożyć je do wysmarowanej masłem(margaryn±) i obsypanej ziarnami foremki o wymiarach około 25 cm x 11 cm.

Ciasto wyrównać , posypać ziarnami , przykryć i odstawić do wyro¶nięcia na 90 minut.

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 250 stopni przez 10 minut (z par±), potem zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 45 minut.

Po upieczeniu spryskać wod± i zostawić na 3 minuty w piekarniku.

Studzić na kratce.

 marcowa6

 

marcowa1

W Marcowej Piekarni wzięli udział:

Akacjowy blog – klik!
Am. art kolor i smak – kilk!
Bochen chleba – klik!
Codziennik kuchenny – klik!
Grahamka, weka, kajzerka… – klik!
Kuchnia Gucia – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Przepisy na domowy ser i chleb – klik!
Smak mojego domu – klik!
Stare gary – klik!
Sto kolorów kuchni – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie – klik!
W poszukiwaniu slow life – klik!
Zacisze kuchenne – klik!

 

 

 

niedziela, 22 listopada 2015

Testuję kolejne przepisy na chleb. Ten prosty przepis znalazłam na moje kucharzenie.

Z podanych składników wyszedł duży bochenek chleba, bardzo smaczny i na drugi dzień po upieczeniu nadal jest mięciutki i ¶wieży.

chleb_psz9

Składniki:

600 g m±ki pszennej (użyłam typ 650)

100 g m±ki żytniej razowej

300 ml ciepłej wody

150 ml ciepłego mleka

1 opakowanie drożdży instant (7 g)

30 g roztopionego masła

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

W misce wymieszać m±kę z sol± i masłem, dodać drożdże, cukier, wodę i mleko.Wyrobić ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.

Ciasto włożyć do miski, przykryć ¶ciereczk± i odstawić do wyro¶nięcia (do podwojenia objęto¶ci).

Wyro¶nięte ciasto wyłożyć na oprószony m±k± blat i uderzyć dwa razy pię¶ci±, aby je odgazować. Lekko wyrobić i uformować owalny bochenek.

Przełożyć na blachę wyłożon± papierem do pieczenia , przykryć ¶ciereczk± i odstawić do wyro¶nięcia na około pół godziny.

Wierzch wyro¶niętego chleba naci±ć w kilku miejscach ostrym nożem.

Wstawić do piekarnika nastawionego na 230 stopni , po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 20-25 minut.

Studzić na kratce.

chleb_psz16

 

 

¶roda, 05 listopada 2008

Przepis na ten chleb pochodzi z ksi±żeczki doł±czonej do  maszyny do chleba  (moulinex), a piekę go prawie codziennie :-).

 

Składniki (na chleb o wadze 750 g) 

 

305 ml wody

1,5 małej  miarki soli ( 8 g )

0,5 dużej miarki cukru ( 7 g )

415 g m±ki pszennej (dodaję typ 650 ) 

95 g m±ki żytniej

1,5 małej miarki drożdży instant  (5 g )

 

Ja ten chlebek tylko wyrabiam w maszynie, a piekę w  piekarniku.

Wrzucam podane składniki do maszyny w kolejno¶ci zalecanej przez producenta, nastawiam program do ciasta rosn±cego. Po wyro¶nięciu jeszcze raz wyrabiam ciasto , wyjmuję je i formuję chlebek. Zostawiam do wyro¶nięcia w ciepłym miejscu (ok. 2 godz.) , nakryty ¶ciereczk±.

 Piekarnik rozgrzewam do 250 oC (razem z blach±) , na gor±c± blachę przekładam  wyro¶nięty chlebek , temperaturę zmniejszam do 230 oC i  piekę 10 min , następnie  zmniejszam temp. do 200 oC i piekę jeszcze 20-25 min.

Piekarnik na pocz±tku spryskiwałam  , teraz wstawiam naczynie  z wod± na czas pieczenia.

Po wyjęciu z piekarnika kładę chleb na kratce - do wystygnięcia. 

 

Program maszynowy do tego chlebka - 2 (chleb francuski)