Ostatnio odkryłam frittatę, która nam bardzo zasmakowała. Smaczna, szybka do zrobienia zapiekanka z jajek na ¶niadanie, obiad czy kolację. Aby danie było mniej kaloryczne dodaję 3 jajka i około 5 samych białek . Żółtka wykorzystuję potem np. do ciasta, smarowania bułek przed pieczeniem.
Inspiracja od Monia miesza i gotuje.

Składniki:
8 -10 jajek
1 brokuł
około 100 g sera feta
pomidorki koktajlowe (ilo¶ć wg uznania)
1 łyżka mleka
pieprz
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować.
Fetę pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na pół.
Do miski wbić jajka, dodać mleko i pieprz do smaku . Wszystko dokładnie wymieszać widelcem lub rózg± .
Naczynie do zapiekania (u mnie forma do tarty) wysmarować niewielka ilo¶ci± masła i ułożyć w nim różyczki brokuła, pokrojony ser i pomidorki. Mas± jajeczn± zalać składniki w naczyniu.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30-35 minut (aż masa całkowicie się zetnie).

