| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: wielkanoc

sobota, 15 kwietnia 2017

Zastanawiałam się jak± babkę w tym roku upiec na Wielkanoc (zazwyczaj robiłam drożdżow±).

Ponieważ zostało mi trochę białek po zrobieniu innych ciast wybrałam pyszn±, puszyst± i wilgotn±  babkę cytrynow± .

Inspiracja - Kulinarne szaleństwa Margarytki.

 

 babkab1

 

Składniki:

 

400 g m±ki tortowej

7-8 białek

1 szklanka cukru

3/4 szklanki ciepłego mleka

250 g stopionego masła

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego (użyłam domowego)

1 cytryna : starta skórka i wyci¶nięty sok

 

Białka ze szczypt± soli ubić na sztywn± pianę . Delikatnie wsypać do piany cukier, cukier waniliowy i ubijać jeszcze 2-3 minuty.

Do masy wlać letnie, roztopione masło, mleko i powoli wsypywać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia.

Dodać stark± skórkę z cytryny oraz sok. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Przygotowan± masę przelać do formy (u mnie forma do babki z kominem ), wysmarowanej masłem i posypanej bułk± tart±.

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180 stopni (góra-dół) przez około 45-60 minut  (do suchego patyczka).

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować

 

 babkab6