O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
A tu też zagl±dam - rękodzieło
BLOGI KULINARNE
STRONY KULINARNE
SZABLON
Uwaga
Tagi
![]() ![]() ![]() |
Wpisy z tagiem: cytryna
sobota, 13 maja 2017
Smaczna ,prosta , lekka i zdrowa sałatka z dodatkiem mozzarelli i pomidorków koktajlowych. Często go¶ci na naszym stole :).
Składniki:
1 opakowanie mieszanki sałat 1 opakowanie pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 1 kulka mozzarelli w zalewie
sos: 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz czarny lub cytrynowy
Sałatę przełożyć do miski, pozostałe składniki pokroić i dodać do sałaty. Cało¶ć polać przygotowanym sosem.
sobota, 15 kwietnia 2017
Zastanawiałam się jak± babkę w tym roku upiec na Wielkanoc (zazwyczaj robiłam drożdżow±). Ponieważ zostało mi trochę białek po zrobieniu innych ciast wybrałam pyszn±, puszyst± i wilgotn± babkę cytrynow± . Inspiracja - Kulinarne szaleństwa Margarytki.
Składniki:
400 g m±ki tortowej 7-8 białek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki ciepłego mleka 250 g stopionego masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego (użyłam domowego) 1 cytryna : starta skórka i wyci¶nięty sok
Białka ze szczypt± soli ubić na sztywn± pianę . Delikatnie wsypać do piany cukier, cukier waniliowy i ubijać jeszcze 2-3 minuty. Do masy wlać letnie, roztopione masło, mleko i powoli wsypywać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Dodać stark± skórkę z cytryny oraz sok. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przygotowan± masę przelać do formy (u mnie forma do babki z kominem ), wysmarowanej masłem i posypanej bułk± tart±.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180 stopni (góra-dół) przez około 45-60 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować
|