| < PaĽdziernik 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: cytryna

sobota, 13 maja 2017

Smaczna ,prosta , lekka i zdrowa sałatka z dodatkiem mozzarelli i pomidorków koktajlowych.

Często go¶ci na naszym stole :).

 

sazmozz3

 

Składniki:

 

1 opakowanie mieszanki sałat

1 opakowanie pomidorków koktajlowych

1 czerwona cebula

1 kulka mozzarelli w zalewie

 

sos:

2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka octu balsamicznego

sól, pieprz czarny lub cytrynowy

 

Sałatę przełożyć do miski, pozostałe składniki pokroić i dodać do sałaty.

Cało¶ć polać przygotowanym sosem.

 

sazmozz2

sobota, 15 kwietnia 2017

Zastanawiałam się jak± babkę w tym roku upiec na Wielkanoc (zazwyczaj robiłam drożdżow±).

Ponieważ zostało mi trochę białek po zrobieniu innych ciast wybrałam pyszn±, puszyst± i wilgotn±  babkę cytrynow± .

Inspiracja - Kulinarne szaleństwa Margarytki.

 

 babkab1

 

Składniki:

 

400 g m±ki tortowej

7-8 białek

1 szklanka cukru

3/4 szklanki ciepłego mleka

250 g stopionego masła

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego (użyłam domowego)

1 cytryna : starta skórka i wyci¶nięty sok

 

Białka ze szczypt± soli ubić na sztywn± pianę . Delikatnie wsypać do piany cukier, cukier waniliowy i ubijać jeszcze 2-3 minuty.

Do masy wlać letnie, roztopione masło, mleko i powoli wsypywać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia.

Dodać stark± skórkę z cytryny oraz sok. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Przygotowan± masę przelać do formy (u mnie forma do babki z kominem ), wysmarowanej masłem i posypanej bułk± tart±.

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180 stopni (góra-dół) przez około 45-60 minut  (do suchego patyczka).

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować

 

 babkab6