| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: mozzarella

sobota, 13 maja 2017

Smaczna ,prosta , lekka i zdrowa sałatka z dodatkiem mozzarelli i pomidorków koktajlowych.

Często gości na naszym stole :).

 

sazmozz3

 

Składniki:

 

1 opakowanie mieszanki sałat

1 opakowanie pomidorków koktajlowych

1 czerwona cebula

1 kulka mozzarelli w zalewie

 

sos:

2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka octu balsamicznego

sól, pieprz czarny lub cytrynowy

 

Sałatę przełożyć do miski, pozostałe składniki pokroić i dodać do sałaty.

Całość polać przygotowanym sosem.

 

sazmozz2

środa, 29 marca 2017

Proste, sycące , szybkie do zrobienia i smaczne danie obiadowe z cukinią i parmezanem .

Ja często zamiast parmezanu dodaję startą mozzarellę.

Przepis przyniosła ze szkoły córka :).

Makaron wg uznania (zwykły, razowy) - spaghetti, świderki, rurki - co kto lubi i ma akurat w domu.

Cukinię można zastąpić świeżymi szparagami.

 makzcuk4

 

Składniki:

 

400 g makaronu ( można mniej - zależy dla ilu osób gotujemy)

olej

1-2 ząbki czosnku

3 -4 średnie cukinie

około 100 g parmezanu

4 żółtka

sól, pieprz - do smaku

 

Umyć i pokroić cukinię (my kroimy w ćwiartki). Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

W międzyczasie ugotować makaron.

Odcedzić makaron i wrzucić (gorący) z powrotem do garnka, dodać żółtka i parmezan - dobrze wymieszać, następnie dodać podsmażoną cukinię . Doprawić do smaku i obiad gotowy :).

 

 makzcuk1

piątek, 17 marca 2017

Przepis na tę zdrową i smaczną zapiekankę znalazłam na stronie  dietetyczneprzepisy.net.

Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu, a efekt końcowy bardzo nam smakował.

Zapiekankę przygotowałam z trochę większej ilości składników niż w oryginalnym przepisie (tylko ilość ziemniaków pozostawiłam bez zmian), zamiast mozzarelli light dałam zwykłą kulkę, a ziemniaki wcześniej pokroiłam w plasterki i obgotowałam.

 zapcuk6

 

Składniki:

2 cukinie (średniej wielkości)

2 ziemniaki

4 pomidory

kulka mozzarelli

kilka plasterków szynki drobiowej

2 ząbki czosnku

świeże lub suszone zioła: bazylia, oregano,tymianek, rozmaryn (ilość wg własnego uznania)

sól, pieprz

 

Ziemniaki obrać, umyć  i pokroić w plasterki. Następnie obgotować w osolonym wrzątku około 5 minut i odcedzić.

Cukinię pokroić w krążki, posolić i odstawić, aż puści sok.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę . Dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek , zioła, sól i pieprz.

Szynkę pokroić w paski.

Na dno naczynia żaroodpornego (nie smarowałam tłuszczem) wyłożyć połowę szynki, potem na przemian plastry cukinii i ziemniaków, następnie resztę wędliny.

Na wierzch wyłożyć przygotowane pomidory i pokrojoną w plasterki mozzarellę.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30-40 minut.

 

zapcuk7

 

zapcuk8