| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: mąka

piątek, 20 maja 2016

Kolejny chleb na zakwasie. Smaczny , pachnący , z chrupiącą skórką , a do tego obłędnie pachniał :).

Jedynym mankamentem (a może i nie ;)), jest niekontrolowane pęknięcie na środku bochenka.

Po raz kolejny skorzystałam z przepisu Małgosi Zielińskiej zamieszczonego w jej książce "Domowa piekarnia".

 francuski6

Składniki:

 Zaczyn:

30 g  zakwasu żytniego

100 g mąki pszennej typ 550 (dałam 650)

10g mąki żytniej typ 720

60 g wody

 

Ciasto chlebowe:

200 g przygotowanego wcześniej zaczynu

600 g mąki pszennej typ 550 lub 650

50 g mąki żytniej typ 720

około 350 g wody

1 1/2 łyżeczki soli

 

Zaczyn:

do zakwasu dodać mąkę i wodę, wymieszać, przykryć i odstawić na około 12-14 godzin w temperaturze pokojowej (najlepiej na noc).

Zaczyn powinien po tym czasie podwoić swoją objętość i lekko opaść.

 

Ciasto chlebowe:

W dniu wypieku mąkę wymieszać z wodą (do lekkiego połączenia składników). Przykryć i odstawić na około 10 minut.

Po tym czasie dodać do tego zaczyn. Wyrabiać przez kilka minut, dodać sól.

Ciasto po wyrobieniu powinno być średnio ścisłe.

Ciasto przełożyć do miski , którą należy szczelnie przykryć.Powinno wyrastać około 3 godz. W tym czasie należy je dwukrotnie odgazować (rozciągnąć ciasto płasko na blacie i zawijać z każdej strony do środka).

Po wyrośnięciu ciasto odgazować i uformować bochenek. Przełożyć go do koszyka do wyrastania chleba (u mnie zwykły wiklinowy  koszyk wyłożony obsypaną mąką ściereczką). Zostawić do wyrośnięcia na kolejne 3-4 godziny , w temperaturze pokojowej (do podwojenia objętości).

Przed pieczeniem rozgrzać piekarnik z blachą do temperatury 240 stopni, przed włożeniem bochenka spryskać piekarnik wodą.

Wyrośnięty chleb przełożyć na gorącą blachę (odwróconą spodem do góry) i naciąć w kilku miejscach.

Wstawić do zaparowanego piekarnika i piec przez około 40-45 minut.

Upieczony chleb  postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.

Studzić na kratce.

francuski81

francuski9

 

 

piątek, 18 marca 2016

Przepis na te zajączki znalazłam w ostatnim numerze czasopisma "Pyszne"( podany przez firmę Dr.Oetker).

Postanowiłam jeszcze przed świętami sprawdzić, co mi z tego wyjdzie.

Bułeczki-zajączki są bardzo fajne (choć nie wyszły tak pięknie jak na zdjęciu w gazecie), smakują jak bułeczki maślane, na drugi dzień wciąż są świeże.

Moje uwagi : podczas pieczenia bułeczki jeszcze sporo urosły i część się połączyła z innymi, więc należy robić spore odstępy przy układaniu.

zajc27

 

 Składniki:

600 g mąki pszennej

250 ml letniego mleka

80 g masła

7 g drożdży instant

100 g cukru

1/4 łyżeczki soli

2 jajka

 

do posmarowania : 1 jajko + 2(3)łyżki wody

 

Masło rozpuścić i przestudzić. Mleko lekko podgrzać.

Do miski przesiać mąkę , dodać drożdże, cukier i sól - dokładnie wymieszać. Dodać jajka (w temperaturze pokojowej) i letnie mleko.Wszystko razem zagnieść, pod koniec dodając stopniowo masło.  Wyrobione powinno być gładkie i sprężyste.

Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut (do podwojenia objętości).

Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i krótko wyrobić.

Ciasto należy podzielić na :

12 większych kulek (tułów)

12 mniejszych kulek (głowa)

1 wałeczek (uszy)

 Każdą dużą kulkę połączyć z mniejszą smarując na łączeniu roztrzepanym jajkiem i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Z wałka ciasta odcinać bardzo wąskie paski (uszy), ułożyć na głowie zajączka i docisnąć patyczkiem (wykałaczką).

Tak przygotowane zajączki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.

Przed pieczeniem posmarować zające jajkiem roztrzepanym z wodą.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni i przez około 20-25 minut (góra-dół).

Studzić na kratce.

zajc18

zajc1

zajc4

zajc6

zajc8

zajc19

 

 

poniedziałek, 14 marca 2016

Jak zobaczyłam ten przepis u Wiosenki to od razu wiedziałam, że w niedługim czasie też je upiekę .

Wyszły pyszne, lekko maślane bułeczki z nadzieniem z pieczarek i suszonych pomidorów.

Z podanej ilości składników wyszło mi 12 bułeczek.

bukipieczarki7

Składniki:

400 g mąki pszennej (dałam typ 650)

50 g mleka w proszku

200 ml wody

60 g miękkiego masła

1 łyżeczka soli

12 g świeżych drożdży + łyżeczka cukru

Do posmarowania: roztrzepane jajko z łyżką wody

Do posypania: sezam, czarnuszka, mak

 

Farsz:

30 dag pieczarek

1 cebula

3 łyżki oleju

sól, pieprz

ok. 100 g suszonych pomidorów (dałam około 50 g)

 

Mąkę wymieszać z solą i mlekiem w proszku. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i dodać do mąki, dodać masło . Zagnieść ciasto - będzie gładkie i sprężyste (nie powinno się kleić do rąk). Uformować z niego kulę, przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

 

Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić ją na małym ogniu. Dodać do niej pieczarki i dusić około 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Do wystudzonych pieczarek dodać pokrojone suszone pomidory .

 

Z wyrośniętego ciasta formować małe płaskie placuszki, na każdy wyłożyć łyżkę farszu, dokładnie zlepić i uformować podłużną bułeczkę (ja ciasto podzieliłam na 12 części , a potem każdą rozwałkowałam na owalny placek).

Bułeczki układać na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.

Po tym czasie bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką wody i posypać ziarnami.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 25 minut.

Studzić na kratce.

bukipieczarki1

bukipieczarki3

bukipieczarki11

 bukipieczarki8

bukipieczarki12

 

 

wtorek, 22 grudnia 2015

 Przygotowania do Świąt wkroczyły już w ostatnią fazę , w sobotę upiekłam z córką pierniczki, a dziś zajęłyśmy się się zabawą w lukrowanie :). Przed pieczeniem ciasto leżakowało w lodówce około 4 tygodni.

Przepis na pierniczki znalazłam u mojej siostry :). Basia  poza pierniczkami piecze także piernik, ale my się rozpędziłyśmy i z całego ciasta zrobiłyśmy pierniczki (to przez tą sporą ilość foremek :), nie można się powstrzymać).

Przepis bierze udział w 9 Festiwalu Pierniczków organizowanym przez Madzię :).

pierniczki5

Składniki:

1 kg maki pszennej

1/2 l miodu

2 szklanki cukru

1 kostka smalcu

1/2 szklanki mleka

3 płaskie łyżeczki sody

3 jajka

szczypta soli

1 torebka przyprawy do piernika + przyprawy korzenne ( gałka muszkatołowa, kardamon, imbir, cynamon ) - w sumie ma być pół szklanki

Do garnka z grubym dnem włożyć miód, smalec i cukier , i rozpuścić na jednolitą masę. Ostudzić. Dodać do tego (ugniatając, mieszając) mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli i przyprawy. Zagnieść na jednolitą masę, okryć miskę ręcznikiem i folią (nie do końca szczelnie) i pozostawić w chłodnym miejscu na okres około 4 tygodni.

Przed świętami wyjmujemy ciasto, wałkujemy niezbyt cienko (ciasto jest lepiące, więc trzeba podsypywać trochę mąki), wycinamy foremkami pierniczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 10-15 minut.

Gotowe pierniczki powędrowały do wielkich, specjalnie zakupionych słoików i czekają na Święta :)

pierniczki1

 

 

pierniczki91

pierniczki14

pierniczki15

 

 

 

środa, 02 grudnia 2015

Przepis na pizzę w innej formie niż tradycyjna znalazłam u Berniki.

 Postanowiłam też zrobić takie rogaliki. Domownikom bardzo smakowały, zniknęły w mgnieniu oka ;).

Moje uwagi - przy drugiej blaszce  zwiększyłam temperaturę w piekarniku do 200 stopni , i następnym razem rogaliki posypię serem dopiero pod koniec pieczenia (jak dla mnie zbyt mocno się przypiekł, aczkolwiek to kwestia gustu).

pizza_rog6

Składniki:

1 szklanka wody

1 jajko

7 g suchych drożdży

1 łyżka cukru

3 szklanki mąki pszennej (dałam typ 650, u Berniki było pół na pół maki pszennej i mąki pełnoziarnistej orkiszowej)

1 łyżeczka soli

2 łyżki oleju rzepakowego 9lub oliwy z oliwek)

oregano( ja nie dałam, bo zapomniałam )

 

Nadzienie : co kto lubi

u mnie: suszone pomidory, salami, szynka, pieczarki (wcześniej podsmażone), mozarella

 

Sos pomidorowy:

puszka pomidorów bez skórki

1 łyżka oleju

 ząbek czosnku

przyprawy do smaku: bazylia, oregano, sól, pieprz, odrobina cukru

(wszystkie składniki wrzucić do rondelka, doprowadzić do wrzenia, i gotować jeszcze przez 10 minut. Po przestudzeniu zmiksować)

 

Do miski wsypać składniki : mąkę, drożdże, sól, cukier, wodę , jajko, oliwę i oregano i wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem - hakiem do ciasta). Ciasto ma być gładkie i elastyczne .

Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia , aż ciasto podwoi objętość (około 1 godziny).

Po tym czasie ciasto podzielić na pół , i rozwałkować każdą część na kształt koła. Posmarować wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i podzielić na 8 trójkątów.

Na każdym ułożyć nadzienie (sporą ilość) , posypać serem i zawijać w rogaliki.

Gotowe rogaliki ułożyć w okrągłej formie wysmarowanej oliwą (tworząc coś na kształt rozety) i posypać startym serem.

Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (drugą blachę piekłam już w 200 stopniach) przez 15-20 minut (do zrumienienia).

pizza_rog1

pizza_rog9

 

 

 

.

 

środa, 11 listopada 2015

  Kolejna chałka upieczona, znów skorzystałam z przepisu ze strony  Moje Kucharzenie.

Z podanych składników wychodzą dwie chałki .W tym przepisie  zamiast masła dodaje się olej/oliwę.

Chałki wyszły puszyste i mięciutkie, i jak zawsze szybko zniknęły :).

chaka_o_6

Składniki:

4,5 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki cukru

25 g świeżych drożdży

1 jajko

1/4 szklanka oleju

1 szklanka letniej wody lub mleka

szczypta soli

do posmarowania:

1 jajko

kruszonka:

50 g mąki

25 g cukru

25 g masła

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie/mleku (ja użyłam mleka), i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie dodać do nich jajko, sól, olej i cukier, zmiksować. Wsypać 1,5 szklanki mąki, wymieszać, dodać następne 1,5 szklanki mąki i znów wymieszać, wsypać pozostałą mąkę. Ciasto dokładnie wyrobić (wykorzystałam robota kuchennego).

Ciasto przełożyć do miski,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na pół.

Obie połówki podzielić na 3 równe części, uformować wałeczki i zapleść chałki .

Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.

Wyrośnięte chałki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

Piec około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Upieczone studzić na kratce .

Smacznego :)

chaka_o_11

chaka_o_2

 

 

 
1 , 2