| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: pomidorki koktajlowe

czwartek, 20 kwietnia 2017

Roladki z kurczaka z pysznym farszem z cukinii i suszonych pomidorów. Robiłam je po raz drugi (za pierwszym nie wyszły zbyt fotogeniczne, nie tak je zawinęłam, co oczywiście w smaku nie przeszkadzało :)).

Inspiracja - Kwestia Smaku.

 rolkadki5

 

Składniki:

3-4 pojedyncze filety z kurczaka (około 80 dag)

1 łyżka masła

250 g pomidorków koktajlowych (pominęłam - dodałam tylko kilka)

 sól, pieprz

 

Nadzienie:

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

1/2 małej cukinii (około 150 g)

1 łyżeczka suszonego tymianku

8 kawałków suszonych pomidorów w oleju (ja dałam z torebki)

1/3 szklanki tartego parmezanu (lub grana padano)

1/3 szklanki tartego sera żółtego

3 łyżki posiekanej natki (pominęłam)

 

Panierka:

2/3 szklanki bułki tartej (dałam mniej)

1/3 szklanki tartego parmezanu (grana padano)

 

Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Rozbić na cieńsze filety o grubości około 1 cm. Większe filety przekroić wcześniej na pół.

Posypać solą , pieprzem i wysmarować 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów.

 

Nadzienie:

Zeszklić na patelni z 2 łyżkami oleju z pomidorów pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać startą na dużych oczkach cukinię i smażyć około 3 minut.

Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec wymieszać z natką i tartymi serami.

 

Na każdym kawałku fileta z boku ułożyć pasek nadzienia, posypać pokrojonymi suszonymi pomidorami.

Zawinąć roladkę (końce podwinąć pod spód lub wcisnąć do środka). Spiąć wykałaczkami.

Polać roztopionym masłem i obtoczyć w wymieszanej bułce tartej z parmezanem.

 

Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym delikatnie olejem, obłożyć połówkami pomidorków koktajlowych .

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez około 30 minut.

 

 

rolkadki4

 

rolkadki6

 

środa, 05 kwietnia 2017

Ostatnio odkryłam frittatę, która nam bardzo zasmakowała. Smaczna, szybka do zrobienia zapiekanka z jajek na śniadanie, obiad czy kolację. Aby danie było mniej kaloryczne dodaję 3 jajka i około 5 samych białek . Żółtka wykorzystuję potem np. do ciasta, smarowania bułek przed pieczeniem.

Inspiracja od Monia miesza i gotuje.

 frittata4

 

Składniki:

8 -10 jajek

1 brokuł

około 100 g sera feta

pomidorki koktajlowe (ilość wg uznania)

1 łyżka mleka

pieprz

 

Brokuła podzielić na różyczki i ugotować.

Fetę pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na pół.

Do miski wbić jajka, dodać mleko i pieprz do smaku . Wszystko dokładnie wymieszać widelcem lub rózgą .

Naczynie do zapiekania (u mnie forma do tarty) wysmarować niewielka ilością masła i ułożyć w nim różyczki brokuła, pokrojony ser i pomidorki. Masą jajeczną zalać składniki w naczyniu.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180  stopni  przez około 30-35 minut (aż masa całkowicie się zetnie).

 

frittata7

frittata8