| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: pieczarki

poniedziałek, 14 marca 2016

Jak zobaczyłam ten przepis u Wiosenki to od razu wiedziałam, że w niedługim czasie też je upiekę .

Wyszły pyszne, lekko ma¶lane bułeczki z nadzieniem z pieczarek i suszonych pomidorów.

Z podanej ilo¶ci składników wyszło mi 12 bułeczek.

bukipieczarki7

Składniki:

400 g m±ki pszennej (dałam typ 650)

50 g mleka w proszku

200 ml wody

60 g miękkiego masła

1 łyżeczka soli

12 g ¶wieżych drożdży + łyżeczka cukru

Do posmarowania: roztrzepane jajko z łyżk± wody

Do posypania: sezam, czarnuszka, mak

 

Farsz:

30 dag pieczarek

1 cebula

3 łyżki oleju

sól, pieprz

ok. 100 g suszonych pomidorów (dałam około 50 g)

 

M±kę wymieszać z sol± i mlekiem w proszku. Drożdże rozpu¶cić w letniej wodzie i dodać do m±ki, dodać masło . Zagnie¶ć ciasto - będzie gładkie i sprężyste (nie powinno się kleić do r±k). Uformować z niego kulę, przełożyć do miski, nakryć ¶ciereczk± i odstawić do wyro¶nięcia na około godzinę.

 

Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić j± na małym ogniu. Dodać do niej pieczarki i dusić około 15 minut. Doprawić sol± i pieprzem.

Do wystudzonych pieczarek dodać pokrojone suszone pomidory .

 

Z wyro¶niętego ciasta formować małe płaskie placuszki, na każdy wyłożyć łyżkę farszu, dokładnie zlepić i uformować podłużn± bułeczkę (ja ciasto podzieliłam na 12 czę¶ci , a potem każd± rozwałkowałam na owalny placek).

Bułeczki układać na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ¶ciereczk± i odstawić do wyro¶nięcia na około 40 minut.

Po tym czasie bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżk± wody i posypać ziarnami.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 25 minut.

Studzić na kratce.

bukipieczarki1

bukipieczarki3

bukipieczarki11

 bukipieczarki8

bukipieczarki12

 

 

sobota, 28 lutego 2009

   Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Ani . Już od dawna się do nich przymierzałam, aż w końcu wczoraj postanowiłam je zrobić. Wyszły smaczne bułeczki w kształcie ¶limaczków z pikantnym nadzieniem  w ¶rodku.

 

Składniki:

Ciasto:

375 g m±ki

2 jajka (1 jajko, i żółtko - białko zostawiamy do farszu)

1 opakowanie drożdży instant (7 g)

1/2  łyżeczki soli (następnym razem dam więcej)

szczypta cukru

75 g miękkiego masła

100 ml ciepłego mleka

 

Farsz:

1 cebula

25 dag wędliny (np. szynka, salami)

25 dag żółtego sera

20 dag pieczarek

sól, pieprz

olej

białko

 

   Ciasto : m±kę wymieszać z drożdżami , dodać jajko, żółtko , sól i cukier , masło oraz ciepłe mleko - wyrobić. Odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie rozwałkować przygotowane ciasto na spory prostok±t (ok. 30 x 40 cm) , nałożyć farsz i zawin±ć w roladę. Poci±ć na plastry szeroko¶ci 3 cm . Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

   Farsz: pieczarki i cebulę obrać , pokroić w drobn± kostkę. Podsmażyć na patelni na 1 łyżce oleju. Ser zetrzeć na wiórki , wędlinę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem, przyprawić sol± i pieprzem, dodać białko i jeszcze raz wymieszać.

Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 190 oC. 

 

poniedziałek, 03 listopada 2008

Jest to przek±ska, które od lat go¶ci w mojej rodzinie :-)

 

Potrzebujemy :

 

ok .30 dag sera żółtego -  salami

 

1 serek topiony kremowy 

1/2 kostki masła

2 jajka

 

szynka, szczypiorek, natka, pieczarki (podsmażone), rzodkiewki - jednym słowem co kto lubi 

pieprz, sól 

 

Ser w woreczku foliowym trzymać pół godz. we wrz±tku (ja zostawiam w garnku na malutkim gazie) .
Jajka ugotować , pokroić , resztę składników również , wymieszać z masłem i serkiem topionym, doprawić.
Żółty ser wyj±ć z woreczka (zrobi się taki ...placek, w razie porzeby rozwałkować) , rozsmarować na nim farsz i zwin±ć w roladę - i  po ostygnięciu  do lodówki.