O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
A tu też zaglądam - rękodzieło
BLOGI KULINARNE
STRONY KULINARNE
SZABLON
Uwaga
Tagi
![]() ![]() ![]() |
Wpisy z tagiem: wieprzowina
czwartek, 16 marca 2017
Wczoraj u Renaty zobaczyłam przepis na te żeberka i postanowiłam , że dziś na obiad zrobię takie danie. Aż dziwne, że do tej pory nigdy nie wpadłam na ten pomysł. Pieczone żeberka z kapustą wyszły pyszne i mięciutkie (ja wstawiłam do piekarnika , ale można też dusić w garnku). Niestety nie miałam domowej kapusty kiszonej, więc musiałam zadowolić się kupną. Na pewno jeszcze je zrobię - nie wiedziałam, że to takie dobre. Dziękuję za inspirację Renato :).
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych 1 kg kapusty kiszonej 2 cebule 2-3 ziarna ziela angielskiego 2-3 liście laurowe sól, pieprz, czosnek, pieprz ziołowy, słodka papryka olej do podsmażenia
Kapustę kiszoną lekko odcisnąć (jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać) , przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i krótko obgotować. Odsączyć. Żeberka pokroić na porcje, przyprawić, dolać trochę oleju i dokładnie wymieszać z mięsem (odstawiłam na godzinę do lodówki). Na rozgrzanej patelni zrumienić mięso. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i dodać do kapusty. Połowę porcji kapusty przełożyć do naczynia żaroodpornego (lub garnka - jeśli będziemy dusić), na nią wyłożyć żeberka, następnie pozostałą kapustę na wierzch. Podlać niewielką ilością wody, dodać ziele angielskie i listki laurowe. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Piec około 1 - 1 1/2 godziny (zależy od wielkości żeberek). Smacznego :)
|