| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: wieprzowina

czwartek, 16 marca 2017

Wczoraj u Renaty zobaczyłam przepis na te żeberka i postanowiłam  , że dziś na obiad zrobię takie danie.

Aż dziwne, że do tej pory nigdy nie wpadłam na ten pomysł.

Pieczone żeberka z kapustą wyszły pyszne i mięciutkie (ja wstawiłam do piekarnika , ale można też dusić w garnku).

Niestety nie miałam domowej kapusty kiszonej, więc musiałam zadowolić się kupną.

Na pewno jeszcze  je zrobię - nie wiedziałam, że to takie dobre.

Dziękuję za inspirację Renato :).

 eberka7

 

Składniki:

 

1 kg żeberek wieprzowych

1 kg kapusty kiszonej

2 cebule

2-3 ziarna ziela angielskiego

2-3 liście laurowe

sól, pieprz, czosnek, pieprz ziołowy, słodka papryka

olej do podsmażenia

 

Kapustę kiszoną lekko odcisnąć (jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać) , przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i krótko obgotować. Odsączyć.

Żeberka pokroić na porcje, przyprawić, dolać trochę oleju i dokładnie wymieszać z mięsem (odstawiłam na godzinę do lodówki).

Na rozgrzanej patelni zrumienić mięso. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i dodać do kapusty.

Połowę porcji kapusty przełożyć do naczynia żaroodpornego (lub garnka - jeśli będziemy dusić), na nią wyłożyć żeberka, następnie pozostałą kapustę  na wierzch.

Podlać niewielką ilością wody, dodać ziele angielskie i listki laurowe.

Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Piec około 1 - 1 1/2 godziny (zależy od wielkości żeberek).

Smacznego :)

 

 eberka1

eberka3

eberka6

eberka8